logo

Batum Gezi Rehberi – Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Image
İrem Bayrak 11 Mayıs 2023

Gürcistan’ın incisi Batum, Karadeniz’in kıyısında yer alan hoş ve keyifli bir tatil şehri. Gezilip görülmesi gereken birçok yeri olan Batum’u yakından tanıyarak güzel bir hafta sonu seyahati ya da uzun bir tatil planı yapabilirsiniz. Sizin için Batum’u anlattık.


Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Batum, Gürcistan’a bağlı özerk bir cumhuriyet olan Acara’nın başkenti. Karadeniz’in kıyısında beklenmedik güzellikler sunan Batum, kısa ve uzun tatiller için oldukça popüler. Denizi, doğası, sunduğu imkanları ve eğlence hayatıyla gözde şehirlerden biri olan Batum’a Türkiye’den vizesiz gidilebiliyor. Bu sebeple özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaşayanlar için sık sık tercih ediliyor. Bu eşsiz şehir hemen yanı başımızda olsa da oraya gitmeden önce bilmeniz gereken bazı noktalar var. Sizin için hazırladığımız yazımız Batum gezinize rehberlik edebilir.

Batum’da Gezilecek Yerler

Batum’da görülmesi gereken yerleri gezmek için 2 günü dolu dolu geçirmeniz yetiyor. Bu sebeple hafta sonu kaçamakları bu şehri keşfetmek için yeterli oluyor. Peki, Batum’da gezilecek yerler neresi? Gelin, sorunun cevabına birlikte bakalım.

1-Avrupa Meydanı

Batum Gezi Rehberi – Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir şehri keşfetmeye meydanından başlamak gerek. Bunun için Batum’a iner inmez gezinize Avrupa Meydanı’ndan başlamanızı öneririz. Meydanda elinde altın koyun postu tutan Medea Heykeli’ni görebilir, meydanın biraz ilerisindeki Eski Banka Binası’nın üzerinde yer alan Astronomik Saat’i yakından inceleyebilirsiniz. Güneş ve ayın konumlarını gösteren saat, oldukça ilgi çekici.

2-Tiyatro Meydanı

Batum’un en güzel meydanlarından biri de Tiyatro Meydanı. İhtişamlı Poseidon Heykeli ve Neptün Çeşmesi ile görsel güzelliği üst seviyelere taşıyan meydan, hatıra fotoğraflarınıza harika bir arka plan olabilir. Buraya gelmişken meydana adını veren ve 1552 yılında yapılan Batum Drama Tiyatrosu’nu da incelemeyi unutmayın. Zaten bina, sütunlu girişi ve estetik tasarımıyla dikkatinizi çekmeyi başaracak.

3-Piazza

Batum Gezi Rehberi – Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir meydandan başka birine gidiyoruz ve burada adeta İtalya’ya ışınlanıyoruz. Piazza, tam olarak İtalyan mimari tarzını yansıtan meydanlardan biri. Batum’un kalbinin attığı bu yerde sosyal hayatın nabzını tutabilirsiniz. Meydanın etrafında Avrupa mimari tasarımından esinlenerek inşa edilen binalar, oteller, kafe ve restoranlar yer alıyor. Karadeniz kıyılarında Avrupa’da gibi hissettirecek meydanda bir kahve molası verebilir ya da lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz.

4-St. Nicolas Kilisesi

Eğer bir tarihi yapı görmek isterseniz mutlaka St. Nicolas Kilisesi’ne uğramalısınız. Altın renkli kubbeleri ve taştan oluşan mimarisiyle kendine hayran bırakan kilisenin içinde de çeşitli süsleme ve motifler bulunuyor. 1865 yılında inşa edilen kilisede tarihi bir yolculuk yapabilirsiniz.

5-Ali ve Nino Heykeli

Batum Gezi Rehberi – Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Biri Müslüman bir Azeri genci olan Ali, diğeri Hristiyan bir Gürcü kızı olan Nino... Gerçeğe dayandığı düşünülen bir hikayenin romana aktarılmasıyla dillere destan olan bir aşk hikayesinin karakterleri onlar... Savaş ve devrimler arasında yaşanan aşk, Tamar Kvesitadze imzalı heykelle sanata konu oluyor. Bu etkileyici eser; 7 metrelik boyutu, estetik değeri ve hikayesiyle Batum’da görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Heykeller her akşam saat 7’de hareket ederek birleşiyor. 10 dakika süren o anı kaçırmamanızı öneririz.

6-Miracle Park

Miracle Park, Batum’da mutlaka görmeniz gereken birçok yeri içerisinde barındırıyor. Yürüyüş yolları ve göleti ile her zaman insanları kendine çeken park, günün her saati hareketli oluyor. Sosyal hayata karışmak ve farklı yapılar görmek isterseniz buraya mutlaka gitmelisiniz.

7-Alfabe Kulesi

Batum Gezi Rehberi – Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Batum, birçok mimari tasarımı içinde barındıran şehirlerden biri. Geçmiş ve geleceği birleştiren tasarımlar arasında modern mimari tarzlar da yer alıyor. Bunun en güzel örneği Miracle Park’ta karşımıza çıkıyor. Miracle Park içinde yer alan Alfabe Kulesi, modern mimari tasarımı ile dikkatleri üzerinde topluyor. Kulenin üzerinde Gürcü alfabesindeki harfler ve üzüm bağlarını temsil eden tasarımlar yer alıyor.

8-Panoramik Dönme Dolap

Şehri yukarıdan görmek için eğlenceli bir yol seçmeye ne dersiniz? Panoramik Dönme Dolap’a binerek bunu yapmak mümkün. 55 metre yüksekliğe sahip olan dönme dolaba Miracle Park’ın içinden ulaşabilir, eğlenirken şehri yukarıdan görebilirsiniz. Rengarenk ışıklarla aydınlanan dönme dolaba akşam saatlerinde gitmenizi öneririz.

9-Kvariati Plajı

Batum Gezi Rehberi – Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Batum tatilinizi deniz keyfiyle taçlandırmak ve Karadeniz’in masmavi sularıyla buluşmak isterseniz Kvariati Plajı’na uğrayın. Karadeniz kıyılarının kendine has yeşil bitki örtüsünün bittiği yerde uzanan plaj, yaz aylarında birçok kişinin akınına uğruyor. Çevresinde birçok kafe ve restoranın bulunduğu plajda keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Uzun bir Batum tatilinde farklı plajları da keşfetmek isterseniz Mtsvane Kontskhi Plajı, Sarpi Plajı, Chakvi Plajı, Makhinjauri Plajı ve Batum Plajı sizi bekliyor.

10-Batum Botanik Bahçesi

Batum Gezi Rehberi – Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dünyanın en büyük botanik bahçelerinden birinin Batum’da olduğunu biliyor muydunuz? 5 binden fazla bitki türünün her yanı kapladığı Batum Botanik Bahçesi’nde huzuru bulmak mümkün. Yürüyüş yapanları görebileceğiniz, sessiz ve sakin bahçede kuş sesleri arasında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Geziniz sırasında daha önce görmediğiniz bitki türlerini inceleyebilir, kendinizi adeta bir botanikçi gibi hissedebilirsiniz.

Batum’a Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz kıyılarındaki nemli havadan nasibini alan Batum, ılıman iklime sahip. Keyifli bir gezi için Batum’u nisan, mayıs ve haziran aylarında ziyaret etmenizi öneririz. Şehir, ilkbahar ve yaz aylarında gezi için elverişli bir iklime sahip oluyor. Bu aylarda yerli ve yabancı turistlerle hareketlenen şehirde deniz tatili yapmak da mümkün.

Batum'da Ne Yenir?

Batum Gezi Rehberi – Batum Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Batum’daki yemek kültürü bizimkinden çok farklı değil. Bu sebeple yabancılık çekmeden leziz yemekler keşfedebilir ve rahatlıkla ziyafet çekebilirsiniz. Mantının farklı bir türü olan hıngel, Karadeniz pidesine benzeyen haçapuri ve et suyuyla lezzetlenen harçoyu deneyebilirsiniz. Gürcistan’ın yöresel peyniri sulguninin de tadına mutlaka bakmalısınız.

Batum'dan Ne Alınır?

Batum’dan sevdiklerinize farklı hediyeler almak istiyorsanız Batumi Mall’u ziyaret etmenizi öneririz. Batum’dan alınan hediyelik eşyalar arasında bambu bardak ve termos, Papakhi ve Teka adı verilen yöresel şapkalar ve ahşap oymasıyla yapılan figürler geliyor.

Batum'a Giriş Şartları Nelerdir?

Türkiye’den Batum’a giriş oldukça kolay. Vize şartı bulunmayan Batum’a giderken yanınızda pasaport ya da çipli kimlik kartınızın bulunması yeterli. Giriş için ekstra bir şart bulunmuyor. Bu sebeple de Batum, Türk ziyaretçiler tarafından tatil için sıkça tercih ediliyor.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dijital Göçebelere Özel 5 Rota
Dijital Göçebelere Özel 5 Rota
Asya'nın Eğlenceli Durağı: Güney Kore!
Asya'nın Eğlenceli Durağı: Güney Kore!
Seul Gezi Rehberi - Seul'de Nerede Ne Yapılır?
Seul Gezi Rehberi - Seul'de Nerede Ne Yapılır?