logo

Danimarka Hakkında İlginç Bilgiler

Image
İpek Kamçı 01 Şubat 2023

İskandinavya’nın mutlu insanları ile nam salmış ülkelerinden biri Danimarka... Soğuğu, kültürü, muasır medeniyetler seviyesi ve daha birçok yönüyle ilgi çeken detaylara sahip.

Danimarka hakkında bilinmesi gereken ilginç detaylar neler?

Kopenhag’ta bisiklet sayısı insan sayısından daha fazla…

Danimarka Hakkında İlginç Bilgiler

“Bisikletlerin diyarı” denildiğinde ilk olarak akla Amsterdam geliyor ancak, Danimarka’da da durum pek farklı değil. Hatta öyle ki “bisiklet trafiği” zaman zaman sorun yaratan bir durum haline gelmiş. Bu doğrultuda toplanan verilere göre Kopenhag’ta; 1970 yılında 100.071, 2016 yılında 265.700 bisiklet bulunuyormuş. 2020 yılında yapılan nüfus sayımına göre ise Kopenhag nüfusu 794.000 olarak kayıtlara geçmiş. Dolayısıyla 2020 yılında şehirdeki bisiklet sayısının 794.000’ten fazla olduğunu varsayabiliriz.

Gelir durumu ya da statüsü fark etmeksizin Danimarka’da herkes bisiklet kullanıyor. Politikacıların %63’ünün işe bisikletle gittiği söyleniyor. Aileler 6 yaşından itibaren çocuklarını okullarına bisikletle gitmeye teşvik ediyor.

Dünyadaki en eski monarşi Danimarka’da!

Danimarka Hakkında İlginç Bilgiler

Danimarka monarşi sisteminin 100 yıldan fazladır varlığını sürdürdüğü biliniyor. Monarşi ilk kez milattan sonra 980 yılında Kral 1. Harald (Mavi Diş) tarafından getirilmiş. Anayasa ve meclis tarafından kısıtlı alana sahip olsa da hala varlığını sürdürüyor.

Danimarka devlet okullarında yüzme zorunlu ders olarak işleniyor.

Danimarka Hakkında İlginç Bilgiler

7000 milden fazla kıyı şeridine sahip bir ülkede yüzme derslerinin zorunlu tutulması kaçınılmaz. Dolayısıyla yüzme bilmeyen birine rastlamak imkansız. Elbette özel durum sebebiyle yüzme bilmeyen veya öğrenemeyen insanlar bu genellemeye dahil edilmiyor.

444 tane adası olan Danimarka’da sadece 76 adada yerleşim var.

Danimarka Hakkında İlginç Bilgiler

Danimarka’dan “adalar ülkesi” olarak bahsetmek yanlış olmaz. Hatta Danimarka’nın kara sınırı olan tek bir ülke var: Almanya… Türkiye gibi 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülke Danimarka… Dolayısıyla balıkçılık ve su sporları ülkede önemli bir yere sahip. Dünyanın en iyi sörf plajlarından birkaçı da Danimarka’da yer alıyor.

Danca’nın 17 farklı diyalektiği bulunuyor ve bazılarını anlamak bir Danimarkalı için bile zor olabilir!

Danimarka Hakkında İlginç Bilgiler

Kuzey Germen Dil Ailesi’nde yer alan ve dünyada yaklaşık 6 milyon insanın konuştuğu Danca’nın 17 farklı diyalektiği bulunuyor. Bunlardan bazılarını anlamak bir Danimarkalı için bile zor olabiliyor. Bu nedenle ülkede gösterime giren filmlere mutlaka Danca altyazı ekleniyor. Başka hiçbir dilde bulunmayan değişik harfleri, fazla sayıda sessiz harfleri ve telaffuzları da düşünülürse Danca, öğrenmesi zor diller listesinde başlarda yer alıyor.

Danimarka bayrağı, dünyanın en eski devlet bayrağı…

Danimarka Hakkında İlginç Bilgiler

Danimarka milattan önce 12. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip. Hakkında pek çok halk efsanesi bulunan Danimarka bayrağı, dünyanın en eski bayrağı olarak biliniyor. Kırmızı bir zemin üzerinde yatay beyaz bir haç şeklinde tasarlanmış bu bayrağın tarihi savaşları ve Hristiyanlığı simgelediği biliniyor.

Faroe Adaları’ndaki koyun sayısı, insan sayısının iki katı…

Danimarka Hakkında İlginç Bilgiler

54 bin nüfusa sahip Faroe Adaları’ndaki koyun sayısının yaklaşık 80 bin civarında olduğu biliniyor. Dolayısıyla adaların ismini koyun anlamına gelen Faroe’dan almasına şaşırmamak gerek.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dijital Göçebelere Özel 5 Rota
Dijital Göçebelere Özel 5 Rota
Asya'nın Eğlenceli Durağı: Güney Kore!
Asya'nın Eğlenceli Durağı: Güney Kore!
Seul Gezi Rehberi - Seul'de Nerede Ne Yapılır?
Seul Gezi Rehberi - Seul'de Nerede Ne Yapılır?