logo

Maldivler Hakkında İlginç Bilgiler

Image
İpek Kamçı 22 Haziran 2023

Milattan önce 200’lü yıllarda babası tarafından sürgün edilen bir Hint prensi tarafından kurulduğu söylenen Maldivler hakkında farklı bilgiler öğrenmeye hazır olun! Bir rivayet olsa da kurulma hikayesi bile ilgi çekici bu tatil cennetine dair ilginç detayları bu yazıda bir araya getirdik!

Kumsalların ve adaların şekli sürekli değişiyor!

Maldivler Hakkında İlginç Bilgiler

Maldivler’in en ilginç özelliklerinden biri adaların ve kumsalların şeklinin sürekli değişmesi olabilir. Mevsimsel akıntılar ve diğer doğal etkenler nedeniyle Maldivler’de adalar sürekli şekil değiştiriyor. Daha önce gördüğünüz bir ada ya da kumul 1 hafta sonra bambaşka bir halde olabilir hatta yerinde bile olmayabilir. Kaybolanların tekrar ortaya çıkabildiği gibi kimi adaların kumları kıyıdan uzaklaşsa bile akıntılarla bir süre sonra geri gelebilir. Yani adalar ve kumullar fazlasıyla hareketli 😊

En yüksek ada sadece 2.3 metre!

Maldivler dünyanın en düşük rakıma sahip ülkesi... Öyle ki adaların deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1.5 metre civarında. En yüksek ada ise sadece 2.3 metre yüksekliğinde…

Bazı bilim insanları, küresel ısınmaya bağlı olarak buzulların erimesiyle su seviyesinin yükselmesini Maldivler için ciddi bir tehdit olarak değerlendiriyor. Su seviyesi adaların üzerine çıkacak kadar yükseldiğinde Maldivler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir!

En büyük adaların uzunluğu 6 kilometreyi geçmiyor!

Maldivler Hakkında İlginç Bilgiler

Maldivler’i “küçük adacıklar ülkesi” olarak tanımlamak mümkün çünkü adaların en büyüğü bile 6 kilometre uzunluğunda… Diğer adacıklara göre kıyasla büyük olan adalar; yerleşim bölgesi, havalimanı ya da otel olarak değerlendiriliyor.

1.200’e yakın adadan sadece 200 tanesinde insan yaşıyor!

1200’e yakın ada bulunan Maldivler’de sadece 200 adada yerleşim var. Bunun dışında 80 ada ise otellere ev sahipliği yapıyor. Adaların geri kalanları ya çok küçük ya da çok uzak bir konumda.

%99’u su ile kaplı bu ülkede, keşfedilecek pek kara parçası yok ama dalış yapacak fazlasıyla yer var. Su altı dünyası, adeta bambaşka bir dünya Maldivler’de!

İlk su altı kabine toplantısı Maldivler’de yapıldı!

İklim değişikliğine dikkat çekmek için 2009 yılında Maldivler’de bir ilke imza atıldı ve kabine toplantısı su altında yapıldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Mohamed Nasheed, adaların iklim değişikliğine ve karbon salınımına dikkat çekmek için toplantının su altında gerçekleştirilmesini istedi. Bu sayede tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı.

Su altı restoranlarında keyifli bir yemek!

Maldivler Hakkında İlginç Bilgiler

Su altında, birbirinden renkli canlıların eşlik ettiği bir akşam yemeği için Maldivler’de gidebileceğiniz birçok su altı restoranı bulunuyor. Ortalama 5-6 metre derinlikte sıra dışı bir deneyim arayanlar için su altı restoranlarına mutlaka şans verilmeli!

En güvenilir tatil adreslerinden biri!

İslami kurallara göre yönetilen adalarda suç oranı yok denecek kadar az. Ayrıca Maldivler’de eğitime öyle çok önem veriliyor ki okuma yazma bilenlerin oranı %98 civarında… Ayrıca ülke Hint Okyanusu’nda konumlanmasına rağmen bugüne kadar kayıtlara geçen bir köpek balığı saldırısı bile yaşanmamış. Güvenliğe dair şüpheleri olanların içi rahat olabilir!

Mercan cenneti Maldivler!

Maldivler Hakkında İlginç Bilgiler

Mercan resifleri üzerinde yapılan araştırmalara göre Maldivler’in yüz binlerce yıl önce batan volkanik dağ kalıntıları üzerine kurulduğu anlaşılmış. Maldivler’in o meşhur ince beyaz kumu aslında zamanla çözünen mercanlardan geliyor. Dünyadaki plajların sadece %5’i mercan kumlardan oluşuyor. Mercanlar Maldivleri eşsiz yapan en önemli detay… Öyle ki yerel halk, yakın zamana kadar evlerinin yapımında bile mercanları kullanıyormuş ancak, mercan resifleri günümüzde koruma altına alınmış durumda. 

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dijital Göçebelere Özel 5 Rota
Dijital Göçebelere Özel 5 Rota
Asya'nın Eğlenceli Durağı: Güney Kore!
Asya'nın Eğlenceli Durağı: Güney Kore!
Seul Gezi Rehberi - Seul'de Nerede Ne Yapılır?
Seul Gezi Rehberi - Seul'de Nerede Ne Yapılır?