Batman Hakkında
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Batman, zengin tarihi ve Dicle Nehri’nin geçtiği toprakları ile özellikle tarihi ve kültürel gezileri seven ziyaretçilerine dolu dolu bir tatil vadediyor. Hasankeyf Antik Kenti, Orta Çağ’dan kalma köprüleri, camii minareleri, binlerce mağara ve tarihsel anıtıyla gerçek bir doğa harikası olan Batman, mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirler arasında bulunuyor.
Anadolu’nun en eski yerleşim yerleri arasında yer alan Batman’da Sason, Gercüş, Kozluk, Beşiri, Hasankeyf ve il merkezi olmak üzere altı ilçe bulunuyor.
Tarihin tozlu sayfalarını aralayarak geçmişe doğru keyifli bir yolculuk yapmak için hemen size en uygun uçak biletini araştırmaya başlayabilir, Batman uçak biletinizi alarak harika yolculuğunuza ilk adımı atabilirsiniz!
Batman Festivalleri
Batman seyahatinizi bölgedeki festivallere göre planlamak isterseniz, ekimde düzenlenen Ceviz ve Bal Festivali, aralık aylarında gerçekleşen Batman Hasankeyf Festivali ve Yılmaz Güney Film Festivali’ni bir yerlere not edebilirsiniz.
Batman’da Gezilecek Yerler
Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan Batman, pek çok önemli turistik noktasının yanı sıra mağaraları, manastırları ve kiliseleri ile ziyaretçilerini zaman tünelinde gibi hissettiriyor. Batman’da gezilecek yerler listenizin ilk sırasına Hasankeyf’i ve Malabadi Köprüsü’nü eklemelisiniz. Memikan Köprüsü ve Zeynep Bey Kümbeti de görülmesi gerekenler arasında…
Ne zaman kurulduğu net olarak bilinmeyen Hasankeyf’te yapılan araştırmalar, bu bölgenin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. MS 4. yüzyıla ait olan Hasankeyf Kalesi, Bizans İmparatoru Konstantinos tarafından bölgeyi korumak amacıyla yaptırılmış. Hasankeyf, zengin tarihi yapılarını korumak amacıyla 1981 yılında sit alanı ilan edildi.
Batman’da gezilecek yerler listenizin başlarında bulunması gereken 4000’i aşkın olduğu düşünülen ve Sümerlere Asurlulara, Babillilere ev sahipliği yapan Hasankeyf mağaraları size büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Mağaralarda kullanılan su, sifona benzer bir sistem kullanılarak taşınarak fizik kurallarına bile ilham olan bir yol izlenmiş.
Hasankeyf’te görmeniz gereken bir diğer önemli yapı ise Yolgeçen Hanı… Halk arasında geleni gideni belli olmayan yerler için kullanılan bu deyim, tam da bu mekandan esinlenilerek ortaya çıkmış. 1000 kişilik doğal bir mağara olan Yolgeçen Hanı, Hasankeyf Kalesi’nin altında bulunuyor. Su stoklamak için bir mahzen, kaleye çıkmak içinse gizli bir geçidi bulunan han, Dicle Nehri’nin karşısına geçmek isteyenlerin dinlendiği veya geceyi geçirdiği bir yer olarak kullanılıyordu.
Batman’da gezilecek yerler listesi bir hayli uzun olduğundan şehri hakkıyla gezmek için en az 4 gün konaklamanız gerekiyor. Adına türküler yazılan Malabadi Köprüsü; Akkoyunlu Beyliği Dönemi’nden kalan anıt mezar Zeynel Bey Kümbeti; geçmişte stratejik konumu nedeniyle büyük önem taşıyan fakat günümüzde harap durumda olan Memikan Köprüsü gibi daha pek çok değerli yapı ve eseri yakından görmelisiniz. Yapıldığı dönemin mimarlık harikası olan On Kemerli Köprü, Batman merkeze 7 km mesafede bulunuyor. Batman Çayı üzerinde tren ve hayvanların geçişini sağlamak amacıyla yapılan köprünün inşaatı ise 1944 yılında sona erdi. Hızır Bey Camii, İbrahim Bey Camii, Mor Kiryakus Manastırı, Mor Aho Manastırı, Bozikan Kalesi, El Rızk Camii, İmam Abdullah Zaviyesi, Kozluk Kalesi gibi birbirinden önemli yapıları da görmeden dönmeyin.
Batman’da Alışveriş
Batman’da alışveriş denildiğinde ilk olarak geleneksel dokumacılık sanatı akla geliyor. Günümüze taşınamayan bu dokuma türünün geleneğini 5-6 esnaf sürdürmeye çalışıyor.Batman’dan alınması gereken hediyelik eşyalar arasında iğne oyası, kanaviçe üzerinde nakış, yün çorap, kazak, dantel ve ipek kumaşlar bulunuyor. Son yıllarda şehirde kilim ve halı dokumacılığı da gelişme göstermiş olup, hediye alternatiflerinize eleyebilirsiniz.
Batman’da Ne Yenir?
Batman mutfağında tatmanız gereken lezzetlerin başında bumbar dolması geliyor. Bağırsağın temizlenip içine soğan ve bulgur konarak hazırlanan bumbar dolmasını ana yemek olarak da söyleyebilirsiniz. Güneydoğu Anadolu mutfağının en sevilen lezzetlerinden çiğköfte, hamur, et ve tavuğun enfes buluşmasıyla hazırlanan perde pilavı, derin bir kuyuda yapılan tandır ekmeği ve şehrin ev sevdiği hamur işi yemeklerden biri olan Şam böreği Batman’da yemeniz gerekenler arasında bulunuyor.
Batman Havalimanı’ndan Batman Şehir Merkezine Ulaşım
Batman şehir merkezine 7 km uzaklıkta bulunan Batman Havalimanı’na Türkiye’nin pek çok yerinden direkt ya da aktarmalı olarak uçuş seferleri bulunuyor. Sivil ve askeri uçuşların yapıldığı havalimanı 1998’den bu yana yolcularına hizmet sunuyor. Batman Havalimanı’ndan Batman şehir merkezine ulaşım da oldukça rahat bir şekilde gerçekleşiyor. Araçla yaklaşık 10 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz. İşte kullanabileceğiniz alternatifler:
Halk Otobüsü
Hareket saatleri uçakların iniş saatlerine göre değişen halk otobüslerini kullanarak havalimanından Batman şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanı – Gültepe Kavşağı – Diyarbakır Caddesi – İlçe Otogarı – Belediye güzergahında ilerleyen otobüsle, dilediğiniz yerde inebilirsiniz.
Havalimanı Servisi
Şehir merkezi havalimanına yakın olduğundan Batma Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlayacak özel bir firma bulunmuyor. Halk otobüsleri ile ulaşımınızı kolayca sağlayabilirsiniz.
Taksi
Hem konforlu hem de daha hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilmek için taksileri tercih edebilirsiniz. Havalimanına iniş yaptığınızda çevrenizde görebileceğiniz pek çok taksiden birini kullanarak yaklaşık 7-8 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Araç Kiralama
Bir şehri dilediğinizce keşfetmenin en kolay ve pratik yolu araç kiralamaktır. Şehir merkezine yakınlığıyla bilinen Batman Havalimanı’ndan araç kiralayarak şehrin gizli kalmış yerlerinden en turistik noktalarına kadar kolayca seyahat etme imkanı bulabilirsiniz.
Batman Şehir Merkezinden Batman Havalimanı’na Ulaşım
Batman şehir merkezine 7 km mesafede yer alan Batman Havalimanı, 1998 yılında hizmete açıldı. Şehir merkezinden havalimanına ulaşım oldukça rahat… Uçak seferlerine göre düzenlenen belediye otobüslerinden yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda hava yolu servislerinden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca özel araç ve taksiler de konforlu alternatifler arasında yer alıyor.
Hava Yolu Servisleri
Şehir merkezinden havalimanına ulaşabilmek için özel yolcu servislerini de tercih edebilirsiniz. Şehirde servis imkanı sunan pek çok firma bulunuyor.
Otobüs
Batman şehir merkezinden havalimanına yaklaşık 10 - 15 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Batman’ın çok büyük olmaması havalimanına ulaşım mesafesinin de kısa olmasına olanak sunuyor.
Taksi
Batman şehir merkezinden konforlu ve hızlı bir ulaşım sağlamanın en ideal yollarından biri taksiler… Merkezden kolayca taksi bulabilir, konforlu bir şekilde havalimanına ulaşabilirsiniz.