İçişleri Bakanlığıtarafından yayınlanan genelgede alınan kararlara istinaden, 30.11.2020 tarihiitibari ile hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00’de başlayacak, Cumartesi vePazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’detamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlamaları, şehirlerarası seyahat edecekyolcularımızı etkilemeyecek olup uçak ya da otobüs ile seyahat edecek yolcular,seyahatlerine dair bilet ya da rezervasyon kodu (PNR kodu) vb. belgeleri ibraz ederek seyahat edebileceklerdir. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesinde konu ile ilgili detaylar için tıklayınız.
3.2 Yayınlanan genelgede, belirtilenmazeretleri taşımayan kişilerin şehirlerarası seyahatleri ise ancak toplu ulaşımaraçları (uçak,otobüs, tren, gemi vb.) kullanılmak suretiyle mümkün olacaktır. İşi ile ilgiliilliyetini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarasıseyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ile ibraz eden kişiler sokağa çıkmakısıtlamasından muaf olacaktır.
İçişleri Bakanlığı tarafından KoronavirüsTedbirleri kapsamında yayınlanan genelgede;
- 20 yaş altı vatandaşlar, yanlarında veli/vasisinin bulunması şartı ile herhangi bir belgearanmaksızın şehir içi ve şehirlerarası yolculuk yapabileceklerdir.
Tek başına seyahat edecek olan 20 yaş altımisafirler bu kural gereği artık uçuşa kabul edilmeyecektir.
- 65 yaş ve üzerivatandaşlar, saat 10.00 ile 13.00 arasında sokağa çıkabilirler. Ancakşehirlerarası seyahat planları olan 65 yaş ve üzeri kullanıcılarımızın Seyahatİzin Belgesi almaları zorunlu tutuluyor.
Seyahat süresince otoritelerin belirlediğidiğer kısıtlama ve tedbirlere uyulmasını önemle hatırlatırız.
Dış hat uçuşlarda, yalnızca aşağıda detayları belirtilen yolcular uçuşlara kabul edilecek olup diğer yolcular, varış noktasındaki sınır yasakları kalktıktan sonra uçuşlarını gerçekleştirebileceklerdir.
Transit veya varış noktasındaki ülkeye giriş çıkış kısıtlamaları ve yeni uygulamalar hakkında, ilgili ülkenin konsolosluğundan güncel bilgileri kontrol ediniz.
1- Türkiye çıkışlı uçuşlarda;
a) Yalnızca, Avrupa birliği vatandaşı olanları ve vatandaşlığı olan ülkelerde oturma izni ve çalışma izni olanlar, dış hat uçuşlarını gerçekleştirebilecektir.
b) 17 Mart 2020 tarihinden sonra düzenlenmiş olan C tipi ve D tipi vize sahibi kişiler.
D tipi vizeler için şartlar:
- AB vatandaşı ile aile birleşimi için düzenlenmiş olması
- Önceden kullanılmış olan eğitim ve iş amaçlı vizeler
- İlk kez giriş yapacak kişiler kabul edilmeyecektir (İlaç sektörü, gemi adamı, mevsimlik çalışan, tarım, medya veya metal sektöründe çalışanlar hariç)
- Varış noktalarının Almanya olması gerekmektedir. (Örneğin: Belçika’ya seyahat edecek olan D tipi vizeler kabul edilmeyecektir.)
c) Amerika kıtasına transit gidecek olup Türkiye çıkış yapacak olan Amerika ve Kanada pasaportu sahibi ve vatandaşı olan yolcular
2- Türkiye varışlı (yurt dışından Türkiye'ye) uçuşlarda; Türk pasaportu ve vatandaşı olan yolcular için bir kısıtlama bulunmamaktadır. Avrupa vatandaşları da yurt dışından çıkış yaparak Türkiye'ye gelebilecek.
İade Süreçleri
Uçuş yasaklarının kalkması ile birlikte, sivil havacılık yönetmeliği gereği uygulanan iade süreçleri ve kısıtlamalar kaldırılmış olup, iade işlemleri, hava yolunun onayına sunulacaktır.İade süreciniz, hava yolu onayı doğrultusunda başlatılacak ve onay süreci sonrası, iade işlemleriniz tamamlanmış olacaktır.
Covid-19 tedbirleri kapsamında seyahat edilecek ülke ile ilgili kurallar ve uygulamalar,
ülkelere göre farklılık göstermekte olup, uçuşların gerçekleştiriliyor olması,
seyahat etmek için yeterli değildir. Bu
nedenle, yurt dışı seyahatinizden önce, gidilecek ülkenin seyahat kuralları ile
ilgili güncel bilgileri edinmeniz gerekmektedir.
Ülkeler ile ilgili seyahat kuralları, sıklıkla değiştiğinden,
seyahatinize engel bir durum ve risk teşkil etmemesi açısından; gideceğiniz ülkedeki kural ve uygulamalar ile
ilgili güncel bilgileri, resmi yayın organlarından, ilgili konsolosluklardan
veya hava yollarından kontrol etmenizi önemle tavsiye ederiz.
Transit veya varış noktasındaki ülkelere göre; seyahat edilecek ülke ile
birlikte, aktarmalı uçuşlarda, transit geçilecek ülkeye giriş çıkış
kısıtlamaları ile ilgili güncel bilgilere ve uygulamalara, IATA tarafından
yayınlanan sayfa https://www.iatatravelcentre.com/ linki üzerinden
ulaşabilirsiniz. Kısıtlamalar, herhangi bir özel statüsü bulunmayan Türk
vatandaşları için geçerlidir. Özel statüdeki (öğrenci, sağlık, diplomatik görev
vb. amaçlarla seyahat ediyorsanız) Türk vatandaşları için güncel bilgileri bu
sayfa üzerinden kontrol etmenizi öneririz.
Seyahat için zorunlu tutulan form/evrak ve Covid-19 testi (vatandaşlık, oturma izni, çalışma izni, PCR Test, vb...) gibi belgelerin eksik veya
hatalı ibraz edilmesi durumunda, yolcular uçuşa kabul
edilmemektedir.
Şartlarınızın gitmek istediğiniz ülkenin kurallarına uygun olup
olmadığını incelemek için pasaport, vize ve sağlık bilgileri sayfasını ziyaret
edebilirsiniz. https://www.iatatravelcentre.com/passport-visa-health-travel-document-requirements.htm,
Bu sayfa bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olup içinde bulunduğumuz dönem
itibari ile ülkeler ile ilgili seyahat uygulamaları sıklıkla değiştiğinden,
bilgilerin güncelliği konusunda herhangi bir teyit oluşturmamakta ve uçuş
garantisi verilememektedir.
Gideceğiniz ülke ile ilgili seyahat uygulamaları ve kısıtlamaları
hakkındaki güncel bilgilere; aktarma ve varış noktasındaki ülkelerin resmi
yayın organlarından ve resmi otoritelerden (konsolosluklardan) ulaşmanız
gerektiğini önemle hatırlatır, söz konusu kurallar ile ilgili güncel bilgilerin edinilmesi ve seyahate uygun prosedürlerin yerine
getirilmesinin, yolcuların sorumluluğunda olduğunu belirtmek isteriz.
Covid-19 önlemleri kapsamında havalimanı girişlerinde ve check-in noktalarında alınan tedbirler sebebiyle, uçuştan önce check-in işlemlerinizi tamamlamanızı ve havalimanında yaşanacak yoğunluktan dolayı, yurt içi uçuşlarınızdan 3 saat, yurt dışı uçuşlarınızdan 4 saat önce havalimanında olmanızı öneririz
HES kodunuzu havalimanında check-in esnasında da göstermeniz gerekmektedir!
Uçuştan önce;
Uçuştan önce rezervasyonunuza girmiş olduğunuz HES kodunuz Check-in esnasında tekrar kontrol edilecektir. Eğer gerçekleştirilen bu kontrol sonrası durumunuz T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yönlendirmeleri doğrultusunda uçuşa elverişli olmaz ise kurallar gereği uçuşa kabul edilmeyeceksiniz.
Detaylı bilgi için tıklayınız!
Check-in'de ;
Uçuş tarihinize kadar HES kodunuzu almadıysanız, havalimanında check-in işlemlerinden önce HES kodunuzu temin edebilirsiniz.
Check-in işlemleri sırasında HES Kodunuzu göstermeniz gerekmektedir.Hes kodunuz check-in işlemleri esnasında kontrol edilecektir.
Check-in kontrolleri sonrasında, Sağlık Bakanlığı'nın sorgu ve yönlendirmeleri kapsamında,, sağlık durumunuz uçuşunuza elverişli olmazsa, kurallar gereği uçuşunuzu gerçekleştiremezsiniz.
İşlemlerinizi, https://www.ucuzabilet.com/bilet-iptal-iade adresine tıklayarak web sayfamız üzerinden hızlıca yapabilirsiniz.
Web sayfamız üzerinden gerçekleştiremediğiniz işlemler ile ilgili 444 87 87 numaralı destek hattımız üzerinden işlem sağlayabilir ya da taleplerinizi web sayfamız üzerindeki iletişim formu alanından bize iletebilirsiniz. İletişim formu için tıklayınız
Uçuşlarınız ile ilgili güncel bilgilere hava yollarının kendi web sayfaları üzerinden ulaşabilir ya da https://www.dhmi.gov.tr/Sayfalar/AnaSayfa.aspx# sayfası üzerinden uçuşlarınız ile ilgili anlık durumları takip edebilirsiniz.
65 yaş üzeri vatandaşlar için uygulanan seyahat kısıtlaması sebebiyle, uçuşlarını gerçekleştirebilmeleri için Seyahat İzin Belgesi almak zorunludur.
65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımıza (üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği olanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) seyahat izin belgesi almak ve gittikleri yerlerde en az 30 gün kalmak şartı ile istedikleri yerleşim yerine gidebilecek. Bu kapsamda, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza seyahatlerinde bir kişi refakat edebilecek.
Başvuru sırasında başvuranın ve beraberindekilerin; Covid-19 evde izolasyon sorgusunun yanı sıra belirtilen hastalıklarının olup/olmadığı hususu da sistem üzerinden otomatik olarak sorgulanacak.
Vatandaşlarımızın bahse konu belgeyi almak üzere herhangi bir sağlık kuruşuna ya da kaymakamlık/valiliklere gitmelerine gerek bulunmayacak. Seyahat İzin Belgesi başvuruları otomatik olarak değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak.
65 yaş ve üzeri vatandaşlar; Seyahat İzin Belgesi taleplerini, 21 Mayıs Perşembe günü, saat 09.00’dan itibaren elektronik ortamda E-Devlet, İçişleri Bakanlığı, E-Başvuru Sistemi ve Alo 199 Vefa Destek Hattı üzerinden yapılabilecek.
E-devlet ekranından seyahat izin belgesi almak için öncelikle TC kimlik no ve şifre ile giriş yapılıyor. Giriş yapmanın ardında İçişleri Bakanlığı bölümünde yer alan “e Başvuru” kısmına giriliyor. Seçenekler arasından “Seyahat İzin İşlemleri” seçilerek form dolduruluyor. https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-e-basvuru?yeni=basvuru
İzin başvurusu kabul edilenlere SMS yolu ile bilgilendirme yapılacak olup ayrıca E-Devlet üzerinden başvuru onay belgesi çıktısı da alınabilecek.
Düzenlenen Seyahat İzin Belgesi tek yön geçerli olacak ve seyahat izin belgesi olan;
Detaylı bilgi için tıklayınız!
Gidiş uçuşunda sefer iptali olması durumda, dönüş uçuşu da etkileneceğinden, gidiş-dönüş olarak düzenlenmiş biletlerde, sefer iptali durumunda, dönüş uçuşları da aynı kapsamda değerlendirilecek olup ilgili hava yollarının uyguladığı kurallar ve sağladığı haklar geçerli olacaktır.
Gidiş ve dönüş ayrı şekilde düzenlenmiş biletler bu kapsamda değerlendirilmemektedir.
Sefer iptali olmaması durumunda, biletin kullanılmayan kısmı ile ilgili uygulamalar, hava yolu bilet kuralları doğrultusunda gerçekleştirilecektir.
Hava yoluna göre bilet kural ve uygulamaları değişkenlik gösterebileceğinden, işlemleriniz ile ilgili detaylı bilgi almak için 444 87 87 numaralı destek hattımız üzerinden işlem sağlayabilirsiniz.
Uçuşunuzda herhangi bir tarife değişikliği söz konusu ise, hava yolunun sunmuş olduğu alternatif uçuşlar üzerinden ücretsiz değişiklik hakkından yararlanabilirsiniz.
Tarife değişikliği nedeniyle sunulan alternatifler, seyahat planınıza uymadığı takdirde, ilgili hava yolunun sunmuş olduğu iade kuralları ve uygulamaları doğrultusunda iade işleminiz gerçekleştirilebilir.
Tarife değişikliğine istinaden biletiniz ile ilgili işlemlerinizi gerçekleştirmek için 444 87 87 numaralı destek hattımız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Biletiniz ile ilgili iade talebinizde, satın almış olduğunuz ekstra bagaj hizmeti ile ilgili ödemiş olduğunuz tutar tarafınıza iade edilecektir.
Uçuş iptali nedeniyle, biletiniz ile ilgili değişiklik talebinize istinaden, satın almış olduğunuz ekstra bagaj hizmetiniz, değişiklik işleminden sonra yeni biletinize yansıtılacaktır.
İşlemlerinizin gerçekleştirilebilmesi için 444 87 87 numaralı destek hattımız üzerinden işlem sağlamanızı rica ederiz.
Açığa alınan biletlerin kullanım koşulları, hava yoluna göre değişkenlik göstermektedir.
Açık biletinizi kullanmak üzere yeni bir seyahat tarihi belirlediğiniz takdirde, biletiniz ile ilgili değişiklik işlemlerini yaptırmak için 444 87 87 numaralı destek hattımız ile iletişime geçebilirsiniz.
Öğrenmek istediğiniz diğer konular ile ilgili taleplerinizi, web sayfamız üzerindeki iletişim formu alanından bize iletebilirsiniz. İletişim formu için tıklayınız
Tüm yurt içi uçuşlarda güvenle uçmanız için T.C. Sağlık Bakanlığı önlemleri kapsamında zorunlu hale getirilen yeni bir uygulamadır.
Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan kurallara göre; tüm yurt içi uçuşlarda seyahat edecek yolcuların uçuşlarını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmesi için HES Kodu ile kontroller sağlanacak ve uçuşa 24 saat kala tüm yolcuların risk durumları HES kodu üzerinden sorgulanacaktır.
1- "Hayat Eve Sığar" uygulaması üzerinden, "HES Kodu İşlemleri" bölümüne girilir.
"HES Kodu Oluştur" butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.
HES uygulamasını AppStore’dan indirmek için tıklayın.
HES uygulamasını Google Play’den indirmek için tıklayın.
2- SMS yöntemi ile HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve "Paylaşım Süresi" gün sayısı olarak yazılır ve 2023'e SMS olarak gönderilir. Sistem üzerinden, seyahatiniz için geçerli gün sayısı kadar HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.
Paylaşım Süresi'nin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az 7 gün daha fazla olması gerekir. Örneğin uçuşunuz 10 gün sonra ise en az 17 gün geçerli Paylaşım Süresili bir kodunuz olmalı. HES kodunun geçerli olması için Paylaşım Süresi’ni girerken yolculuk tarihine kadar olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemelisiniz.
Örnek; HES 12345678901 1234 17
Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.
3- e-Devlet sistemi üzerinden de HES kodunuzu alabilirsiniz.
e-Devlet sistemi üzerinden, “HES Kodu Üretme ve Listeleme” seçeneğini seçip “Yeni Hes Kodu” butonuna tıklayarak HES kodunuzu alabilirsiniz.
-Belli bir gün sayısını kapsayan kodları alırken uçuş günlerini dikkatlice seçmeniz gerekiyor. Eğer kodunuzun geçerlilik süresi dolmuşsa rezervasyonlarınız onaylanmamaktadır.
-Ayrıca HES kodunuzun geçerli olmaması, iletişim bilgilerinizin eksik veya hatalı olması, doğum tarihi vb. kişisel bilgilerinizdeki hatalar nedeniyle seyahatinize izin verilmeyebilir.
Paylaşım Süresi, talep ettiğiniz HES kodunuzun aktiflik süresini belirler. HES kodunuzu uçak bileti alımlarında kullanabilmeniz için, Paylaşım Süresi'nin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az 7 gün daha fazla olması gerekir. Örneğin uçuşunuz 10 gün sonra ise en az 17 gün geçerli Paylaşım Süresi ile bir kodunuz olmalı. HES kodunun geçerli olması için Paylaşım Süresi’ni girerken yolculuk tarihine kadar olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemelisiniz.
Uygulama üzerinden Paylaşım Süresi'ni sınırsız olarak da belirleyebilirsiniz. SMS'le HES kodu talep etmeniz durumunda da en son girilen gün sayısı Paylaşım Süresi'ni ifade eder.
SMS'le HES boşluk T.C. Kimlik No boşluk Kimlik Seri No son 4 hanesini girdikten sonra bu alanı boş bıraktığınızda Paylaşım Süreniz 1 yıl olacaktır.
• HES kodu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için tüm yurt içi uçuşlarda zorunludur.
• HES kodunuzun süresi seyahatinizin toplam süresi kadar olmalıdır. Gidiş-dönüş bir bilet almak istiyorsanız ya da gidiş-dönüş bir biletiniz varsa HES kodunuz dönüş tarihinizi de kapsamalıdır.
• Eğer ilk uçuşa 25 saatten az kalmış ise HES kodu üzerinden yolcunun sağlık durumu kontrol edilecektir.
• HES kodu 0-2 yaş aralığında olan bebek yolcular için zorunlu değildir.
• Bu işlem her yolcu için ayrı ayrı uygulanacaktır.
HES Kodu ile kişinin Sağlık Bakanlığı sistemleri üzerinden, sağlık durumu sorgulanır, risk varsa seyahati onaylanmaz. Yapılan bu sorgulamalarda Corona sebebiyle uçmanıza engel bir durum belirlenirse uçuşa kabul edilmeyeceksiniz.
Seyahat sırasında herhangi bir risk taşımayan ancak, sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek sağlık ve rehberlik hizmeti sağlanır.
HES kodunuz ile ilgili aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda, seyahatiniz onaylanmayacaktır.
• COVID-19 pozitif olma ya da karantina sürecinde olma durumu,
• Yeterli süreli HES koduna sahip olmama durumu,
• Hatalı T.C. Kimlik Numarası girilmesi durumu.
• Seyahat öncesinde, kişiye özel üretilecek HES ( Hayat Eve Sığar ) kodunun temin edilmesi ve bilet satın alma aşamasında, rezervasyona eklenmesi gerekmektedir.
• HES kodu, Sağlık Bakanlığınca yapılacak kontroller için sorgu amaçlı kullanılacaktır. HES kodu ile birlikte yolcu kimlik numarası (TCKN, Pasaport vb.), iletişim bilgisi (telefon ve e-mail alanlarının her ikisi de) ve doğum tarihi gibi alanların doğru ve eksiksiz girilmesi zorunludur.
* Web sitemiz veya mobil uygulamamız üzerinden, bilet satın alımı sırasında, yolcu bilgileri sayfasında bulunan, kişisel bilgilerinizin hemen altında HES Kodu girişi ile ilgili alana her yolcu için ayrı ayrı HES kodunuzu girebilirsiniz.
* HES kodunuzu check-in esnasında da göstermeniz gerekmektedir! Check-in esnasında HES kodunuz tekrar kontrol edilecektir.
* Check-in kontrolleri sonrasnda sağlık durumunuz, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın sorgu ve yönlendirmeleri doğrultusunda uçuşa elverişli olmaz ise kurallar gereği uçuşa kabul edilemezsiniz.
Satın alınmış biletler için HES kodu online check-in işlemleri aşamasında ilgili alana girilecektir.
Uçuşunuz online check-in'e açıldığında, HES kodunuzu, online check-in yolcu bilgileri sayfasında bulunan, HES kodu giriş alanına girebilirsiniz.
Check-in işleminizden önce mutlaka HES kodunuzu almanız gerekmektedir. En geç check-in işleminiz süresince, online check-in veya check-in kontuarında, HES kodunuzu bildirmeniz gerekmektedir. Aksi halde, uçuşunuzu gerçekleştiremezsiniz.
Alınan önlemler kapsamında, HES kodunuz olmadan;
• Bilet satın alamazsınız,
• Online ya da havalimanında check-in yapamazsınız,
• Seyahatlerinizi gerçekleştiremezsiniz
a- Seyahat öncesinde, kişiye özel üretilecek HES ( Hayat Eve Sığar ) kodunun temin edilmesi ve bilet satın alma aşamasında, rezervasyona eklenmesi gerekmektedir.
HES kodu, Sağlık Bakanlığınca yapılacak kontroller için sorgu amaçlı kullanılacaktır. HES kodu ile birlikte yolcu kimlik numarası (TCKN), iletişim bilgisi (telefon ve e-mail alanlarının her ikisi de) ve doğum tarihi gibi alanların doğru ve eksiksiz girilmesi zorunludur.
Web sitemiz veya mobil uygulamamız üzerinden, bilet satın alımı sırasında, yolcu bilgileri sayfasında bulunan, kişisel bilgilerinizin hemen altında HES Kodu girişi ile ilgili alana her yolcu için ayrı ayrı HES kodunuzu girebilirsiniz.
HES kodunuzu check-in esnasında da göstermeniz gerekmektedir! Check-in esnasında HES kodunuz tekrar kontrol edilecektir. Check-in kontrolleri sonrasnda sağlık durumunuz, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın sorgu ve yönlendirmeleri doğrultusunda uçuşa elverişli olmaz ise kurallar gereği uçuşa kabul edilemezsiniz.
Check-in işlemleri sırasında HES Kodunuzu göstermeniz gerekmektedir.HES kodunuz check-in işlemleri esnasında kontrol edilecektir. Check-in kontrolleri sonrasında, Sağlık Bakanlığı'nın sorgu ve yönlendirmeleri kapsamında,, sağlık durumunuz uçuşunuza elverişli olmazsa, kurallar gereği uçuşunuzu gerçekleştiremezsiniz.
Detaylı bilgi için tıklayınız!
HES kodunuzu havalimanında check-in esnasında da göstermeniz gerekmektedir!
Uçuştan önce;
Uçuştan önce rezervasyonunuza girmiş olduğunuz HES kodunuz Check-in esnasında tekrar kontrol edilecektir. Eğer gerçekleştirilen bu kontrol sonrası durumunuz T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yönlendirmeleri doğrultusunda uçuşa elverişli olmaz ise kurallar gereği uçuşa kabul edilmeyeceksiniz.
Detaylı bilgi için tıklayınız!
Havalimanında Check-in'de ;
Uçuş tarihinize kadar HES kodunuzu almadıysanız, havalimanında check-in işlemlerinden önce HES kodunuzu temin edebilirsiniz.
Check-in işlemleri sırasında HES Kodunuzu göstermeniz gerekmektedir.Hes kodunuz check-in işlemleri esnasında kontrol edilecektir. Check-in kontrolleri sonrasında, Sağlık Bakanlığı'nın sorgu ve yönlendirmeleri kapsamında,, sağlık durumunuz uçuşunuza elverişli olmazsa, kurallar gereği uçuşunuzu gerçekleştiremezsiniz.
Uçuşunuzdan 14 gün önce düzenli olarak T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan HES kodunuzu kontrol etmeye başlayacaktır. Durumunuzda bir değişiklik olması halinde, konuyla ilgili olarak hava yolu tarafından en kısa zamanda sizinle iletişime geçilecek ve bilgilendirme yapılacaktır.
Detaylı bilgi için tıklayınız!
HES Kodu ile kişinin sağlık durumu sorgulanır, risk varsa seyahati onaylanmaz. Yapılan bu sorgulamalarda Korona sebebiyle uçmanıza engel bir durum belirlenirse uçuşa kabul edilemezsiniz.
Detaylı bilgi için tıklayınız.
1- Genel Bilgiler;
• Tüm yurt içi uçuşlarda HES kodu zorunludur.
• HES kodunuzun süresi seyahatinizin toplam süresi kadar olmalıdır. Gidiş-dönüş bir bilet almak istiyorsanız ya da gidiş-dönüş bir biletiniz varsa HES kodunuz dönüş tarihinizi de kapsamalıdır.
• Eğer ilk uçuşa 25 saatten az kalmış ise HES kodu üzerinden yolcunun sağlık durumu, Sağlık Bakanlığı sitemleri üzerinden kontrol edilecektir.
• HES kodu 0-2 yaş aralığında olan bebek yolcular için zorunlu değildir.
• Kıbrıs (Ercan Havalimanı) uçuşlarında HES kodu zorunlu değildir
• Bu işlem her yolcu için ayrı ayrı uygulanacaktır.
Seyahat sırasında herhangi bir risk taşımayan ancak, sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek sağlık ve rehberlik hizmeti sağlanır.
2- HES Kodu Sorgulama;
• Seyahat öncesinde, kişiye özel üretilecek HES ( Hayat Eve Sığar ) kodunun temin edilmesi ve bilet satın alma aşamasında, rezervasyona eklenmesi gerekmektedir.
• HES kodu, Sağlık Bakanlığınca yapılacak kontroller için sorgu amaçlı kullanılacaktır
. HES kodu ile birlikte yolcu kimlik numarası (TCKN), iletişim bilgisi (telefon ve e-mail alanlarının her ikisi de) ve doğum tarihi gibi alanların doğru ve eksiksiz girilmesi zorunludur.
• Web sitemiz veya mobil uygulamamız üzerinden, bilet satın alımı sırasında, yolcu bilgileri sayfasında bulunan, kişisel bilgilerinizin hemen altında HES Kodu girişi ile ilgili alana her yolcu için ayrı ayrı HES kodunuzu girebilirsiniz.
• HES Kodu ile kontroller sağlanacak ve uçuşa 24 saat kala tüm yolcuların risk durumları HES kodu üzerinden sorgulanacaktır.
• HES kodunuzu check-in esnasında da göstermeniz gerekmektedir! Check-in esnasında HES kodunuz tekrar kontrol edilecektir.
Eğer gerçekleştirilen bu kontrol sonrası durumunuz T.C. Sağlık Bakanlığı’nın sorgusu ve yönlendirmeleri doğrultusunda, uçuşa elverişli olmazsa, kurallar gereği uçuşa kabul edilmeyeceksiniz.
3- HES Kodunun Onaylanmadığı Durumlar;
HES kodunuz ile ilgili aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda, seyahatiniz onaylanmayacaktır.
• COVID-19 pozitif olma ya da karantina sürecinde olma durumu,
• Yeterli süreli (Paylaşım Süresi) HES koduna sahip olmama durumu, Mevcut olan HES kodunuzun geçerlilik süresi sonlandıysa, HES Kodu uygulaması üzerinden, yeniden kod temin edebilirsiniz.
• Hatalı T.C. Kimlik Numarası bilgisi girilmesi durumu.
Uçuş gününüze kadar HES kodunuzu almadıysanız, havalimanında check-in işlemlerinden önce HES kodunuzu temin edebilirsiniz.
Check-in işlemleri sırasında HES Kodunuzu göstermeniz gerekmektedir.HES kodunuz check-in işlemleri esnasında kontrol edilecektir. Check-in kontrolleri sonrasında, Sağlık Bakanlığı'nın sorgu ve yönlendirmeleri kapsamında,, sağlık durumunuz uçuşunuza elverişli olmazsa, kurallar gereği uçuşunuzu gerçekleştiremezsiniz.
Detaylı bilgi için tıklayınız!
Tüm yurt içi uçuşlarda uçuşlarda zorunludur.
Kıbrıs (Ercan) Hes Code zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda ECN uçuşlarında (aktarmalı/aktarmasız tüm iç hat parkurlarda) HES kod bilgisi girilmelidir.
Sağlık Bakanlığı talimatları uyarınca, yurt içi ve seyahat başlangıcı Türkiye çıkışlı yurt dışı uçuşlarda, yabancı uyruklu yolcularımız için Hes Kodu zorunlu hale getirilmiştir.
06 Haziran 2020 tarihinden itibaren Pasaport bilgileri ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, Uyruk (Örneğin; TUR - Pasaportta belirtildiği gibi), Pasaport Seri Numarası, Doğum yılı, Soyadı yazarak 2023’e SMS atıp HES kodu alınabilecektir.
Böyle bir durumda, Paylaşım Süresi'nin seyahat sürenizi kapsadığı yeni bir kod almanız gerekiyor.
Mevcut olan HES kodunuzun geçerlilik süresi sonlandıysa, HES Kodu uygulaması üzerinden, yeniden kod temin edebilirsiniz.
HES kodunuz belirli bir süreliğine geçerlidir. HES kodunuzun geçerlilik süresinin uçuş tarihinizi kapsadığından emin olunuz.
HES kodunun bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Kod temini sırasında belirlenmekte olan bu sürenin dönüş uçuşunun tarihinden itibaren en az 7 gün boyunca daha geçerli olması gerekmektedir, aksi durumda rezervasyonunuz onaylanmayacaktır.
Belli bir gün sayısını kapsayan kodları alırken uçuş günlerini dikkatlice seçmeniz gerekiyor. Örneğin; uçuşunuz bugünden 10 gün sonra ise, seyahatten sonra 7 gün daha kodunuzun geçerli olması gerektiğinden, paylaşım süresi için belirtilen gün sayısına en az 17 yazmalısınız.
Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde HES kodunun geçerlilik süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.
Eğer kodunuzun geçerlilik süresi dolmuşsa rezervasyonlarınız onaylanmıyor. Mevcut olan HES kodunuzun geçerlilik süresi sonlandıysa, HES Kodu uygulaması üzerinden, yeniden kod temin edebilirsiniz.
Ayrıca HES kodunuzun geçerli olmaması, iletişim bilgilerinizin eksik veya hatalı olması, doğum tarihi vb. kişisel bilgilerinizdeki hatalar nedeniyle seyahatinize izin verilmeyebilir.
Evet, HES kodu edinme işlemini tekrar gerçekleştirerek kodu yeniden temin edebilirsiniz.
HES kodunuzu isterseniz her yolculuk için ayrı ayrı, isterseniz tüm yolculuklarınızı kapsayacak şekilde tek kod olarak alabilirsiniz.
Tüm seyahatleriniz için tek bir HES kodu ile almak istediğinizde, HES kodu taleplerinizde, paylaşım sürenizi tüm seyahatlerinizi kapsayacak şekilde belirtmeniz gerekmektedir.
Uçuş yasakları kaldırılıp uçuşlar başladıktan sonra, seyahatinizin başladığı veya bittiği şehirde giriş-çıkış kısıtlaması bulunmuyorsa, kısıtlama uygulanan yaş veya sağlık durumu grubunda değilseniz, HES Kodu haricinde seyahat izini almanız gerekmiyor.
Yalnızca, giriş çıkış yasağı olan şehirler için ve 65 yaş üstü (henüz sokağa çıkma yasakları kalkmadığı için ) yolcular için seyahat izin belgesi istenmektedir.
Bu istisnalar dışında kalan durumlarda, HES kodu dışında seyahat izin belgesi, sağlık raporu vb. başka bir belgeye ihtiyacınız bulunmamaktadır.
Uçuş yasakları kaldırılıp uçuşlar başladıktan sonra, seyahatinizin başladığı veya bittiği şehirde giriş-çıkış kısıtlaması bulunmuyorsa, kısıtlama uygulanan yaş veya sağlık durumu grubunda değilseniz, HES Kodu haricinde seyahat izini almanız gerekmiyor.
Yalnızca, giriş çıkış yasağı olan şehirler için ve 65 yaş üstü (henüz sokağa çıkma yasakları kalkmadığı için ) yolcular için seyahat izin belgesi istenmektedir.
29 Mayıs 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda, Seyahat İzin Belgesine sahipseniz ya da Genelge kapsamında belirtilen şartlara uygunsanız şehirlerarası seyahat edebilir ve uçuşlara katılabilirsiniz.
Seyahat İzin Belgenizin yanı sıra HES kodu da almanız gerekmektedir.
65 yaş ve üzeri tüm yolcular, aşağıda belirtilen detaylar üzerinden HES kodunu alabilirler.
1- "Hayat Eve Sığar" uygulaması üzerinden, "HES Kodu İşlemleri" bölümünden,
2- SMS Yönetmi ile HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve "Paylaşım Süresi" gün sayısı olarak yazılır ve 2023'e SMS olarak gönderilir. Sistem üzerinden, seyahatiniz için geçerli gün sayısı kadar HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.
Paylaşım Süresi'nin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az 7 gün daha fazla olması gerekir. Örneğin uçuşunuz 10 gün sonra ise en az 17 gün geçerli Paylaşım Süresili bir kodunuz olmalı. HES kodunun geçerli olması için Paylaşım Süresi’ni girerken yolculuk tarihine kadar olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemelisiniz.
Örnek; HES 12345678901 1234 17
Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.
3- e-Devlet sistemi üzerinden;
e-Devlet sistemi üzerinden, “HES Kodu Üretme ve Listeleme” seçeneğini seçip “Yeni Hes Kodu” butonuna tıklayarak HES kodunuzu alabilirsiniz.
1 Haziran 2020 tarihiyle beraber 20 yaşından küçük tüm yolcular, yalnızca yanlarında yalnızca yanlarında veli/vasisinin bulunmas şartıylaı uçuş yapabileceklerdir
Uçuş öncesi 2-20 yaş aralığındaki tüm yolcularımızın da yetişkin yolcularımız gibi geçerli bir HES koduna sahip olması gerekmektedir.
20 yaş altı yolcular, aşağıda belirtilen detaylar üzerinden HES kodunu alabilirler.
1- "Hayat Eve Sığar" uygulaması üzerinden, "HES Kodu İşlemleri" bölümünden,
2- SMS Yönetmi ile HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve "Paylaşım Süresi" gün sayısı olarak yazılır ve 2023'e SMS olarak gönderilir. Sistem üzerinden, seyahatiniz için geçerli gün sayısı kadar HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.
Paylaşım Süresi'nin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az 7 gün daha fazla olması gerekir. Örneğin uçuşunuz 10 gün sonra ise en az 17 gün geçerli Paylaşım Süresili bir kodunuz olmalı. HES kodunun geçerli olması için Paylaşım Süresi’ni girerken yolculuk tarihine kadar olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemelisiniz.
Örnek; HES 12345678901 1234 17
Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacaktır.
3- e-Devlet sistemi üzerinden;
e-Devlet sistemi üzerinden, “HES Kodu Üretme ve Listeleme” seçeneğini seçip “Yeni Hes Kodu” butonuna tıklayarak HES kodunuzu alabilirsiniz.
HES kodu alırken uçuş tarihinizi kapsayacak şekilde bilgi girdiğiniz için ileri tarihli uçuşlarınız için de kod alabilirsiniz.
Paylaşım Süresi’nin geçerli olması için gün sayısının, uçuş tarihinizden en az 7 gün sonrasını da kapsaması gerekiyor. Örneğin; 15 gün sonra seyahat edecekseniz kod alırken uçuş tarihinizi en az 21 gün sonrası için seçmeniz yeterli.
El bagajı hakkı, hava yolu uygulamalarına göre değişkenlik göstermektedir. El bagajı hakkı ile ilgili güncel bilgileri ve el bagajı olarak kabinde yolcu beraberinde ücretsiz taşınmasına müsaade edilen diğer eşyaların listesi ilgili hava yollarının kendi web sayfaları üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Kabinde yer olmaması durumunda bu eşyalar kayıtlı bagaj olarak taşınır.
El bagajı hakkının, serbest bagaj hakkına eklenmesi mümkün olmamaktadır.
İnternet sitemizden uçuş saatine 2 saat kalaya kadar bilet satın alabilirsiniz.
Çocuk,öğrenci, genç, bebek, asker, 65+ yolcularda indirim için aranan şartlar nelerdir?
Çocuk sınıfında 2 yaşını bitirmiş, 13 yaşından gün almamış yolcular yer alıyor.İndirim işaretlenmiş olmasına rağmen indirim alınamayan ücretler promosyonel ücretlerdir. Alanda kimlik ibraz edilmesi zorunludur.
Öğrenci sınıfında 13 yaşından gün almış, 25 yaşından gün almamış yolcular yer alıyor. İndirim işaretlenmiş olmasına rağmen indirim alınamayan ücretler promosyonel ücretlerdir. Yolcuların, havalimanında check-in esnasında geçerli öğrenci kimlik belgesi ibraz etmesi gerekiyor.
Genç yolcu sınıfında 12-24 (25 yaşından gün almamış) yaş arasıyolcularımız yer alıyor.
Bebek sınıfında 0-2 yaş koltuk işgal etmeyen bebeklere indirim uygulanır. Uçuş tarihinde 3 yaşından gün almamış(0-24 ay) yolcularımız bebek yolcu olarak kabul edilir. 2 yaşından küçük bebekler kucakta seyahat edebilirler.Alanda kimlik ibraz edilmesi zorunludur.
65+ sınıfında 65 yaş üzeri yolcular yer alıyor. İndirim işaretlenmiş olmasına rağmen indirim alınamayan ücretler promosyonel ücretlerdir. Alanda kimlik ibraz edilmesi zorunludur. İndirimler,ücret seviyeleri ve ülkelere göre değişiklik gösterebileceği için seyahat planınız kesinleştiğinde 444 87 87 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz.
Asker Yolcu sadece Kıbrıs çıkışlı uçuşlarda uygulanıyor. TSK ücretleri sadece Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Mensupları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde askerlik yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kullanılabilir ve Ercan (Kıbrıs) Havalimanı’nda check-in esnasında askeri kimlik belgesi ibraz edilmelidir.
a. Özel durumu olan yolcular için verdiğiniz hizmetler nelerdir?
Yaşlı, lisan problemi olan, fobisi olan,görme ve işitme engelli ya da genç yolculara check-in işleminin yapılmasını takiben, uçağa alınma işlemlerinde ve uçak varışında talep edilmesi halinde refakat hizmeti hava yolu şartlarına göre değişebilmektedir. Bu tip talepleriniz için 444 87 87 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz.
b. Hamile yolculara uygulanan prosedürler nelerdir?
Yirmi sekiz hafta (yedi ay) doldurmamış olan hamile yolculardan rapor istenmez.
Tek bebeğe hamile yolcuların 28 haftadan - 36 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı “Uçakla Seyahatinde Herhangi Bir Sakınca Yoktur” ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 36 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.
İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcuların 28 haftadan - 32 haftaya kadar kendi doktorundan aldığı “Uçakla Seyahatinde Herhangi Bir Sakınca Yoktur” ibaresi yer alan raporu ile seyahatine izin verilir. 32 haftadan sonra ise doktor raporu olsa dahi seyahatine izin verilmez.
Doktor raporunun tarihi, yedi günden eski olamaz.
Raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı, soyadı, diploma numarası ve imzası mutlaka olmalıdır.
c.Görme engelli yolculara uygulanan prosedürler nelerdir?
Görme engelli yolcular, tek başlarına veya yardımcı köpekleriyle seyahat edebilirler.
Yolcunun rehber köpeğine ait eğitim sertifikasını ve aşılarının eksiksiz olduğuna dair veteriner cüzdanını ibraz etmesi gerekmektedir.
Acil durumlarda uçuş ekibi tarafından verilen direktifleri takip edemeyecek durumda olan engelli yolcular refakatçisi olmadan uçuş gerçekleştiremezler.
Bu tip talepleriniz için rezervasyon şartı hava yolu kurallarına göre değişiklik gösterebilir. Talepleriniz için 444 87 87 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz.
d.Duyma engelli yolculara uygulanan prosedürler nelerdir?
Duyma engelli yolcular tek başlarına seyahat edebilirler.
e. Hem görme hem de duyma engelli yolculara uygulanan prosedürler nelerdir?
Hem görme hem duyma engelli yolcuların, refakatçi ile seyahat etmesi zorunludur.
f. Hasta yolcu
Hasta yolcular ancak “Uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur.” ibaresinin yer aldığı bir doktor raporları varsa uçuşa kabul edilirler. Yolcuların kendi doktorlarından veya havalimanı doktorundan alabileceği bu raporun tarihi 10 günden eski olamaz.
Raporun dili İngilizce veya Türkçe olmalıdır.
Uçakta bakıma muhtaç durumdaki hasta yolcular ancak refakatçileri ile birlikte uçabilirler.
Bulaşıcı hastalığı olan yolcular uçuşa kabul edilmez. Hastalık sonrası bulaşıcı özelliği kalmadığına dair doktor raporu ile seyahat edebilirler.
g. Sedyeli yolcu taşınması
Sedyeli yolcu taşıma hizmeti hava yolu şartlarına göre değişe bilmektedir. Bu tip talepleriniz için 444 87 87 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz.
h. Oksijen tüpü ve/veya solunum cihazı ile seyahat edilmesi
Hava yolu şartlarına göre değişebilmektedir.Bu tip talepleriniz için 444 87 87 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz.
ı.Tekerlekli sandalye ya da ambulift hizmeti
Hava yolu şartlarına göre değişebilmektedir.Bu tip talepleriniz için 444 87 87 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz.
i. Evcil hayvan taşınması
Hava yolu şartlarına göre değişebilmektedir. Bu tip talepleriniz için 44487 87 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz. Bu tip durumlar için rezervasyon esnasında ilgili rezervasyonunuzdaki hava yoluna mesaj çekilmesi ve kabulü gerekmektedir. Ek ücrete tabi olabilir.
PNR (Passenger Name Record) kodu, Yolcu İsim Kaydı’nın kısaltmasıdır. Daha çok rezervasyon numarası olarak bilinir.Opsiyonlu bir rezervasyon yaptığınızda ve/veya bilet satın aldığınızda size verilir. PNR kodu rakamlar ve harflerden oluşur. Bu numara ile biletinizin çıktısını alabilir, değiştirme ve iptal işlemlerinizi yapabilirsiniz.
PNR kodu, uçuş bilgilerinize ulaşabilmek için en kolay yoldur. Bilgilerinize ulaşabilmek için PNR kaydı veya bilet numaranızı bilmeniz gerekmektedir. PNR kodu internetten bilet aldığınızda e-mail yoluyla size gönderilir.Aynı kod basılı bilet üzerinde de yer alır.
Kişisel bilgilerinizin güvenliği ve detaylarına ulaşılmasını istemediğiniz kişiler için uçuş bilgilerinizi gizli tutmaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Biletinizi alırken kişisel bilgilerinizi ve cep telefonunuzu doğru kaydettiğinizden emin olmalısınız. Aksi takdirde tüm bu bilgiler tarafınıza mail ve SMS yolu ile gönderilemeyecektir.
Seyahat planı yaparken ucuzabilet.com’un ana sayfasında bulunan arama ekranına havaalanı, yolculuk tarihi, yolcu sayısı gibi temel bilgileri girerek pratik bir şekilde ilgili sonuçlara ulaşabilir, fiyat ve tarih açısından sizin için en uygun uçak biletini satın alabilirsiniz.
Sizi aradığınız bilete götürecek adımlar için lütfen tıklayınız.
Opsiyonlu rezervasyon nedir?
Rezervasyon tipi olarak opsiyonlu rezervasyon seçildiğinde, seçmiş olduğunuz rezervasyon bilgilerinin, onayladığınız fiyat ve detaylarda, size verilen opsiyon tarihine kadar ön rezervasyon olarak durması ve opsiyon süresinin aşıldığı durumlarda otomatik olarak iptalinin gerçekleşmesi sağlanır. Rezervasyon süresi aşılmadığı sürece, opsiyon süresine kadar ana sayfa üzerinde yer alan “Rezervasyon Sorgulama” ekranına PNR ve soyadı bilgilerinizi yazarak rezervasyon bilgilerinize ulaşabilir ve biletinizi satın alabilirsiniz.
Opsiyonlu rezervasyonumu nasıl satın alabilirim?Web sayfamızı kullanarak opsiyonlu rezervasyon yaptıysanız, biletinizi satın almak için ana sayfa üzerinde yer alan “Rezervasyon Sorgulama” ekranına PNR ve soyadı bilgilerinizi yazarak rezervasyon kaydınıza ulaşabilirsiniz. Ödemenizi tamamlamak üzere kredikartı numaranızı 3D Secure güvenliği ile girerek biletinizi satın alabilirsiniz.
Web sitemiz üzerinden yapılan herhangi bir rezervasyon, konfirme edilip ödemesi yapıldıktan ve bilet numarası oluşup onaylandıktan sonra tamamlanmış kabul edilmektedir. Ucuzabilet.com her türlü değişiklik, ilave ve düzeltme hakkını saklı tutar.
Rezervasyonda "BiletSatış" adımına geldiğinizde, seçmiş olduğunuz rezervasyonun, ekranda gördüğünüz uçuş detaylarını, acente kurallarını ve fiyatını onayladıktan sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek güvenli bir şekilde biletinizi satın alabilirsiniz. İşlem gerçekleştiğinde bir bilet numarası elde etmiş olacaksınız. İşlem ve ödemenin başarılı olmadığı durumlarda bir bilet numarası oluşmayacaktır.
Bilet sınıfları hakkında bilgi alabilir miyim?İadesiz bilet sınıfı, promosyon sınıfıdır. Bu sınıfta iptal, iade ve değişiklik yapılamaz. Daha detaylı bilgi için seçmiş olduğunuz uçuşun kurallarını okuyunuz.
Ekonomi bilet sınıfı, seçmiş olduğunuz hava yolunun kuralına göre değişiklik gösterebilir. Daha detaylı bilgi için seçmiş olduğunuz uçuşun kurallarını okuyunuz.
Business bilet sınıfı,seçmiş olduğunuz hava yolunun kuralına göre değişiklik gösterebilir. Daha detaylı bilgi için seçmiş olduğunuz uçuşun kurallarını okuyunuz.
Biletimi web sitesi dışında, güvenli olarak nasıl alabilirim?İsterseniz 444 87 87 numaralı destek hattımızı arayarak, telefonda kart bilgilerinizi verebilir, yine 3D Secure güvenliği ile biletinizi cüzi bir hizmet bedeli karşılığında satın alabilirsiniz.
Oluşturmuş olduğunuz rezervasyon detayınız ve/veya PNR numaranız ileucuzabilet.com yetkili acentelerimize giderek bilet satın alma işlemleri konusunda yardım alabilir ve ödemenizi yapabilirsiniz. Acenteden alınanbiletlerde farklı hizmet bedeli uygulanmaktadır.
Biletinizin kullanım süresi, satın almış olduğunuz biletin ücret kurallarına göre farklılık gösterebilir. Kullanım süresi, bileti satın almış olduğunuz sırada maksimum kalış süresi olarak belirtilmektedir.Kullanım süresinin uzatılması veya diğer tüm kurallar ile ilgili bilgilere sitemiz üzerinden ulaşabilir veya 444 87 87 numaralı destek hattımızdan rezervasyonunuz ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Biletlerin kullanım süresi, tarih ve/veya parkur bilgilerini değiştirme ya da bilet ücretini iade alma gibi tüm haklar, sadece biletin üzerinde adı yazan kişiye aittir ve bu hak hiçbir şekilde devredilemez. Bilet üzerinde isim değişikliği yapılamaz. Aynı kural hatalı ya da eksik isim girildiğinde de geçerlidir.
Biletimde tarih ve/veya parkur değişikliği yapabilir miyim?
Web sayfamız üzerinden bilet alımı yapıldıktan sonra, söz konusu biletin iptali ya da parkur değişikliği, web sitesi üzerinden yapılamamaktadır.
Bilet ile ilgili tüm değişikliklerin, yine hava yolu kuralları doğrultusunda, tarafımızdan yapılabilmesi için 444 87 87 numaralı destek hattımızdan yardım alabilirsiniz. Bilet satın alındıktan sonra, ilgili bilet için tarih veya parkur değişikliği söz konusu olduğunda hava yollarının belirlediği değişiklik cezası ve varsa oluşan fiyat farkı haricinde, tarafımızdan dış hat biletleriniz için 25 €, iç hat biletleriniz için 15 TL hizmet bedeli tahsil edilecektir.
Değişiklik kurallarını nasıl bulabilirim?Web sitemiz üzerinden yapacak olduğunuz tüm bilet alım ve rezervasyon işlemlerinizde seçmiş olduğunuz hava yolunun ücreti ve tüm kuralları, “Uçuş Bilgileri” bölümümüzde detaylı olarak yer almaktadır.
Rezervasyonunuzun tamamlanma aşamasında ve özellikle biletinizi düzenlemeden önce, bu kuralları mutlaka okumanızı ve sizin için uygunsa işleme devam etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle promosyonlu biletlerde, ilgili hava yolunun belirlediği kısıtlı kurallar sebebiyle değişiklik ve/veya iade izni olmamaktadır.
Dünyanın dört bir yanına en uygun fiyatlarla uçmanın yolu ucuzabilet.com’dan geçiyor.
Belirlediğiniz tarih aralığında, istediğiniz rotaya gerçekleşen tüm uçuşları, tek ekran üzerinden karşılaştırabilir, sizin için en uygun olanı seçebilirsiniz.
Kredi kartına vade farksız 6 taksite varan ödeme kolaylıkları sunan ucuzabilet.com’dan doğru ve ucuz bileti almak için birkaç öneri:
* Yolculuk öncesi uçuş tarihinizi kesinleştirmek ya da gitmek istediğiniz tarih aralığını belirlemek uygun uçuşlar bulmanıza yardımcı olur. Bayram, yılbaşı, yaz tatili gibi dönemlerde hava yollarında doluluk oranı yüksek olacağından bu dönemlerde uçmak isterseniz, tarihi önceden kesinleştirerek daha uygun fiyatlarla uçma ve promosyonlu bilet bulma şansınızı artırabilirsiniz.
* Yurt dışı seyahat planlarınızı yaparken, öncelikle gitmek istediğiniz ülkenin vize koşullarını öğrenip, vize almanın tahminen ne kadar zaman süreceği konusunda bilgi sahibi olun. Bu sayede vize işlemleri tamamlanmadığı için aldığınız biletin yanması ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.
* Tatil dönemlerinde fiyatlar artıyor ancak düşük sezonlarda oldukça avantajlı fiyatlarla uçmak mümkün. Hattına göre değişmekle birlikte; genellikle yaz sezonu sonrası sonbahar ayları, şubat tatili sonrası ilkbahar ayları, doluluk oranlarının daha düşük olmasıyla daha uygun fiyata uçmak için elverişli. Uçuş planınızı yaparken bu tarihleri dikkate alın, Ucuzabilet.com’un sunduğu fırsatlara da sıkça göz atmayı unutmayın.
* En uygun fırsatları ve promosyonları devamlı takip ederek inanılmaz fiyatlarla uçma şansına sahipsiniz. Ucuzabilet.com’da yer alan promosyonlu fiyatlar; hemen altlarında iade, iptal koşullarını içeriyor. Promosyonlu fiyat yakaladığınızda kuralları dikkatle okumanız, seyahatinizi planlarken size yardımcı olur.
* Promosyonlu bilet satın alırken, uçuşun birden fazla aktarmalı olmasından endişelenmeyin. Satın alacağınız biletin aktarma noktaları ve bu noktaların vize koşulları hakkında yeterli bilgiyi edinmek, aktarmalı uçuşları sizin için avantaja dönüştürebilir.
Web sitemizden ister kendiniz için isterseniz de bir yakınınız için kredi kartı güvenli ödeme sistemi (3D Secure) ile biletinizi güvenle satın alabilir ve hiç bir problem yaşamadan seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi kartı ile yapacağınız ödemelerde kredi kartı bilgileriniz hiç bir koşulda sistemlerimizde saklanmamaktadır.
Uçuşlarınızda bağlantılı bilet satın aldığınızda, bagajınızın varış yapacağınız son noktaya kadar sorunsuz olarak ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Sivil havacılık kurallarına göre kimliği olmayan veya kimliği ile bileti eşleşmeyen yolcular uçuş yapamaz.
Bu nedenle biletinizdeki kimlik bilgilerini doğrulayacak geçerli bir kimlik kartının (nüfus cüzdanı,sürücü belgesi veya pasaport) mutlaka yanınızda bulunması gerekmektedir.
Duty Free alışveriş,vergiden muaf alışveriş demektir.
Duty Free alışveriş yapabileceğiniz mağazalara yurt dışına çıkarken ya da yurt dışı dönüşlerinde uğrayabilirsiniz.
Bu mağazalardan alışveriş yaptıktan sonra kasada pasaportunuzu ve uçuş kartınızı göstermeniz gerekecektir, unutmamalısınız.
Duty Free mağazalarında saat, çikolata, parfüm, kozmetik, tütün ürünleri, yerli-yabancı içki ve hediyelik eşyalar, makyaj malzemeleri dahil pek çok ürün bulabilirsiniz. Vergiden muaf oldukları için bu ürünlerin fiyatları piyasa fiyatlarından daha düşük olmaktadır. Bu nedenle Duty Free mağazaları her zaman ilgi çekici yerlerdir.
(Dikkat etmeniz gereken önemli nokta, bu alanlarda fazla vakit geçirerek, uçuşunuzu kaçırmamanızdır.)
Tabii bu ürünlerin fiyatının düşük olması, sınırsız alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Her ülkenin havaalanının kendine göre kısıtlamaları ve kuralları var. Alışveriş yapmadan önce bunları öğrenirseniz kasalarda ve giriş çıkışlarda zor durumda kalmamış olursunuz.
Bu mağazalar hediye almak ve bagaj ağırlığına dahil etmeden taşımak için uygun bir seçenek. Yalnız burada geçireceğiniz zamanı düşünerek havaalanına gelmelisiniz böylece hem uçağınızı kaçırmamış hem de alışverişinizi yapmış olursunuz.
Göz önünde bulundurulması gereken bir konu da, bazı ülkelerdeki Duty Free’lerin zannedildiği kadar uygun fiyatlı olmayışıdır. Bu nedenle alacağınız ürünlerin fiyatlarını önceden bilmek karşılaştırma yapabilmeniz açısından faydalı olacaktır.
Yapılan bir rezervasyon bir başkasına devredilemez, isim değişikliği yapılamaz.
Biletlerin kullanım, rezervasyon veya parkur değiştirme gibi hakları, sadece biletin üzerinde adı ve soyadı yazılı olan kişiye aittir. Bu hak hiçbir şekilde devredilemez.
Ucuzabilet.com, tüm bankaların 3D Secure uygulamasını desteklemektedir.
Uçak bileti satın alma işlemlerinizi tam güvenlikli olarak yapabilirsiniz. Sanal pos işlemlerini desteklememektedir.
3D Secure, internette alışveriş işlemlerinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için kart kuruluşları tarafından geliştirilmiş olan bir kimlik doğrulama sistemidir. Sistemin MasterCard Kredi Kartı kullanımı için hazırlanan uygulamasına “SecureCode”, Visa Kredi Kartı kullanımı için hazırlanan uygulamasına ise “Verified by Visa” isimleri verilmektedir. Bankanız 3D Secure uygulamasını destekliyor ise, ilk ödeme işleminizde ekrana gelecek sayfa aracılığıyla sisteme kayıt olabilirsiniz.
Kartı kullanılan banka 3D Secure uygulamasını destekliyor ise; alışveriş öncesinde bankanın 3D Secure uygulaması ile ilgili web sayfası aracılığıyla, çağrı merkezi aracılığıyla ya da alışveriş sırasında ekrana gelecek olan 3D Secure sayfası aracılığıyla kayıt yapılabiliyor. Yalnızca 3D Secure ile yapılan işlemlerde anlık olarak kullanacağınız bir şifre ve kişisel bir mesaj tanımlamanız gerekiyor.
Sitemizde yer alan online bilet satış bölümünden işlem yapmak üzere gerekli bilgiler her zamanki gibi giriliyor. İşleminizi yapmadan önce, 3D Secure uygulamasına kayıt olunduysa, kartla işlem yaparken ekrana gelen 3D Secure sayfasında daha önceden işlemlerde görüntülenmek üzere belirlenmiş olan kişisel mesaj görünüyor. Bu mesaj, işlemin banka tarafından onaylanmakta olduğunu gösteriyor. Ekrandaki ilgili alana 3D Secure işlemlerde kullanılan şifrenin girilmesi gerekiyor.
Daha önceden kayıt yapılmadıysa ekrana gelen 3D Secure sayfasına kişisel bilgiler girilerek işlem sırasında kayıt olunabiliyor ve 3D Secure şifre belirleniyor. Şifrenin doğrulanmasının ardından işlemin tamamlanması için bankadan onay alınarak satış gerçekleştiriliyor. Böylelikle ödeme işlemi güvenli bir biçimde tamamlanıyor.
Havale ile ödeme yapabilmek için öncelikle ön rezervasyon işleminizi tamamlamanız gerekmektedir. Daha sonra ilgili banka üzerinden havale işleminizi gerçekleştirip 444 87 87 numaralı çağrı merkezi hattımıza bilgi vererek biletinizi satın alabilirsiniz.
Gümrük prosedürleri ile ilgili bilgiler ve 4458 sayılı Gümrük Kanunun yolcular için ön gördüğü maddelerle belirlenmiş durumda. Bu maddelere göre;
Yolcular tarafından gümrük vergileri ödenmeden getirilecek eşya;
1-Yolcuların beraberlerinde ya da yolcudan bir ay önce veya bir ay sonraki süreler içerisinde gelen, kendi kullanımlarına mahsus, gayri ticari nitelikteki kullanılmış veya kullanılmamış şahsi eşya,
2-Yolcular tarafından beraberlerinde getirilip ithal edilen ticari miktarda olmayan, kişinin şahsına ve ailesinin kullanımına mahsus hediye edilmek üzere getirilen toplam gerçek kıymeti her bir yolcu için 430 Euro ’yu geçmeyen eşya (15 yaşından küçükler için bu değer 150 Euro olarak uygulanır) gümrük vergilerinden muaftır.
Ayrıca, yolcuların beraberlerinde getirecekleri ve Türkiye’ye giriş yapacakları sınır kapısı ve hava limanlarında bulunan mağazalardan alacakları aşağıda limitleri belirtilen eşya da gümrük vergilerinden muaftır.(Tütün ürünleri ile alkol ve alkollü içecekler için belirlenen muafiyet, 18 yaşın altındaki yolcular için uygulanmaz);
a) Tütün ürünleri:
1- Sigaralar 600 adet
2- Sigarillolar (her biri 3 gr’dan ağır olmayan purolar) 100 adet
3- Puro 50 adet
4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile) 250 gr
b) Alkol ve alkollü içecekler:
1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt
2- Alkol derecesi % 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt
c) Kozmetik Ürünler:
-600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile
5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi
ç) Gıda ürünleri:
1- Çay 1 kg
2- Çözülebilir hazır kahve 1 kg
3- Kahve 1 kg
4- Çikolata 1 kg
5- Şekerden mamul yiyecek 1 kg
İsteyen yolcular 1 kg çikolata veya 1 kg şekerden mamul yiyecek haklarının tamamını yani 2 kg’lık hakkı söz konusu eşyadan sadece birisi için kullanabilirler.
Yolcu beraberinde bulundurulabilecek Türk Lirası, döviz ve ziynet eşyası;
Yolcular, sınırsız miktarda Türk Parasını ve dövizi beraberlerinde Türkiye'ye getirebilirler.
Yolcular en çok 5.000.-ABD Doları karşılığı Türk parasını veya 5000.-ABD Doları veya eşiti efektifi yurt dışına çıkarabilirler.
Dışarıda yerleşik kişiler ile yurt dışında çalışan Türk uyruklu kişiler, yurda girişlerinde beyan etmiş olmak, Türkiye’de yerleşik kişiler ise bankalardan döviz satın aldıklarını tevsik etmek kaydıyla 5.000.- ABD Doları veya eşitini aşan miktardaki efektifi beraberlerinde yurt dışına çıkarabilirler.
Bankalar vasıtası ile yurt dışına Türk parası ve döviz transferi serbesttir.
Yolcular, beraberlerindeki kendilerine ait değeri 15.000.-ABD Dolarını aşmayan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyası niteliğinde kıymetli madenlerden ve taşlardan yapılmış eşyayı yurda getirebilirler ve yurt dışına çıkarabilirler.Daha fazla değerdeki ziynet eşyasının yurt dışına çıkarılması, girişte beyan edilmiş olmasına veya Türkiye'den satın alınmış olduğunu tevsik etme şartına bağlıdır.
Türkiye'den yapılacak bir ihracatın bedeli olarak, peşin ödeme yapmak üzere efektifi beraberinde getiren yolcuların, yurda girişte bunu deklare etmeleri ve belgelendirmeleri gerekir.
Yolcu beraberinde getirilen evcil hayvanlar;
Yolcuların gümrük vergilerinden muaf olarak beraberlerinde 2 adet evcil hayvan ile 10 adet balık getirmeleri mümkündür. Evcil hayvanlar tanımı sınırlı tutulmuş olup “kedi, köpek ve kuş” olarak tanımlanmıştır. Bazı ülkeler canlı hayvanların ülkeye girişine izin vermemektedir. ( Hayvan taşıma koşulları, uçuş yapacağınız hava yoluna göre değişiklik gösterebilir.) Uçuş öncesi bilet satın alımınızı gerçekleştirirken, ilgili hava yoluna mesaj çekilerek uçuşa kabul onayı alınması gereklidir.Taleplerin uçuştan 48 saat öncesine kadar yapılması gerekmektedir.
Yukarıda bahsettiklerimiz dışında yurt dışından gelen bir yolcunun, LCDTV'den, yelkenli sörf takımına kadar birçok eşyayı vergi ödemeden getirme hakkı bulunuyor. Tüm bu detaylar hakkında bilgi sahibi olmak için gümrük işlemleriyl eilgili Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nden 24 saat yardım alabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız: http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-muafiyetleri
Uçuş Öncesi Hazırlıklar
Uçağa binerken herhangi bir sorun yaşamamanız ve güvenli bir yolculuk yapmanız için uçuş öncesinde bu bilgilerden haberdar olmanız oldukça önemli. Bileti satın aldığınız andan uçağa binip koltuğunuza yerleştiğiniz o ana kadar bu bilgiler size ışık tutmuş olacak.
Her şeyden önce satın aldığınız biletin uçuş gününü ve saatini kontrol edin ve farklı bir destinasyona bilet düzenlenmediğinden emin olun.
Check-in işlemleri için alana yaklaşık 2 saat önceden gelmiş olmanız gerekir. Dilerseniz online check-in yaparak işinizi biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.
Bagaj kısıtlamaları hakkında bilgi sahibi olmak, vize ve pasaport ile ilgili detaylara hakim olmak da güvenlik kontrollerinde size kolaylık sağlar.
Şimdiden iyi yolculuklar!
Acaba bana vize çıkar mı? Kaç günlük vize alabilirim? Vize alırken hangi belgeler istenir? Vize başvurusunda nelere dikkat etmem gerekir?
Bunlar gibi birçok soru yurt dışına çıkma planları yapmaya başladığınız sırada zihninizde uçuşmaya başlayabilir. Bir küçük araştırmanın ardından gönlünüz ferah olarak belgelerinizi toparlamaya başlarsınız ama tabi hep bir heyecan, hep bir soru işareti; acaba bir sorun çıkacak mı? Vize alırken geçerli olan dinamikler ülkelere göre değişkenlik göstereceğinden bu soruya kimse net bir cevap veremez ancak vize başvuru sürecinde bir danışmanla çalışmak veya gideceğiniz ülkenin şartlarını iyi araştırmak içinizi biraz daha rahatlatabilir. Vizeyi beklerken yaşadığınız o heyecan da seyahatinize tat katacak bir detay olarak hayatınızdaki yerini alır.
Vize uygulamasına dair işlemler her ülkenin kendi büyükelçilikleri veya konsoloslukları tarafından gerçekleştiriliyor. Vizeye başvurma ve onay alma süreci de her ülkenin kendi kurallarına göre gerçekleşiyor. Bu süreç seyahat amacınıza (fuar ziyareti, iş görüşmesi, ticari bağlantı, okumak, yerleşmek, sağlık) ve pasaportunuzun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus) göre bile değişebiliyor. İstenilen vize evrakları, ne kadar sürede vize onayı alınabileceği, ne kadar süreyle geçerli olacak bir vize verileceği gibi önemli detaylar ülkeler özelinde değişkenlik gösteriyor. Genel olarak sabit bir işiniz olduğunu, yerleşik bir hayatınız olduğunu, düzenli geliri olan bir işte çalıştığınızı ve yeterli miktarda birikiminiz olduğunu, sicilinizin temiz olduğunu kanıtlayan belgeler vize evrakları arasında başı çekiyor. Bu arada unutmadan vizeniz olsa bile pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olması gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.
Vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus eksiksiz belgelerle bu süreci tamamlamaktır. Tüm belgelerinizin tam olması kesin olarak vize alabileceğinizi göstermiyor. Vize başvurunuzun reddedilmemesi için belgelerinizin doğruluğuna, vize mülakatı sırasında görüştüğünüz yetkilinin hakkınızda olumlu bir izlenim edinmesine de özen göstermeniz gerekiyor. Seyahatinizi sıkıntısız olarak gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olmanız ve bunu belgelemeniz önemli. Bu bilgileri güncel olarak ülkelerin konsolosluğundan, elçiliğinden veya bir vize danışmanı aracılığıyla öğrenmeniz iyi olabilir.
Uzun süreli alındığından insanı mutluluktan havalara uçuran Schengen vizesi ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir konuda bahsetmek istiyoruz. Sadece bir Schengen ülkesini ziyaret etmek istiyorsanız ziyaret etmek istediğiniz ülkenin başkonsolosluğuna vize başvurusunda bulunmanız yeterli oluyor. Eğer birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmeyi amaçlıyorsanız vize için gideceğiniz ilk Schengen ülkesinin başkonsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Schengen bölgesine, üye ülkelerden birinin vizesi ile girildiğinde diğerine serbestçe seyahat edilebiliyor. Schengen vizesi isteyen ülkelerin vize başvurularında istedikleri evraklar ve kriterler birbiriyle benzerlik gösteriyor.
Schengen’e üye ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemiş.
Gideceğiniz ülkenin güncel vize uygulamalarını kontrol edin ve belgelerinizi eksiksiz olarak toplayın. Vize başvurusu için randevunuzu, vizenin ne kadar sürede çıkabileceğini de göz önünde bulundurarak uygun bir tarihe alın. Bir sürprizle karşılaşmamak için vize randevusuna gitmeden önce vize ödemesi ile ilgili de bilgi edinmeyi unutmayın. Bazı ülkeler vize harcının yanında, başvuru veya işlem harcı da talep edebiliyorlar. İşte şimdi görüşmeye hazırsınız. Şimdiden bol şans ve iyi biri seyahat deneyimi diliyoruz.
Ülkelerin güncel vize bilgilerini bu linkten takip edebilirsiniz: www.vizedunyasi.com
( Mayıs 2016 tarihinde güncellenmiştir.)