Kars Hakkında
Doğu Anadolu’nun kuzey ucunda, Ermenistan sınırında yer alan Kars, Türkiye’de kışın en çok yakıştığı şehirlerden biri olarak ünlü. Yıl boyunca karın nerdeyse 9 ay yerde kaldığı Kars, tarihi ve doğal güzellikleriyle bir masal diyarını andırıyor.
Son yıllarda Doğu Ekspresi tren seferleri ile daha da popüler bir kış rotası haline gelen Kars’ta hem kayak tatili yapmak hem de şehrin tarihine yakından bakmak için Kars Otelleri, farklı bütçelere uygun seçenekler sunuyor.
İlk yerleşimin bundan milyon yıl öncesinde yapıldığı arkeolojik bulgularla tespit edilen Kars, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Urartulardan sonra İskitlerin ve Kimmerlerin akın ettiği Kars’ta Bizans, Ermeni Tigranlar, Selçuklu, Akkokuyunlu, Karakoyunlu ve Safevi devletlerinin yönetimine girdi. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılan Kars’ta 93 Harbi sonrası bir süre Rusya’nın ve Ermenistan’ın yönetiminde kalsa da 1921’de kesin olarak Türkiye sınırlarına dahil edildi ve Cumhuriyet’in ilanı ile il yapıldı.
Günümüzde merkez ilçe ile birlikte Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz olmak üzere 9 ilçesi bulunuyor. Plaka kodu 36 olan Kars’ın il alan kodu ise 474.
Tatil İçin Kars’a Ne Zaman Gidilir?
Kars’ta Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en yüksek rakımlı olduğu illerden Kars, kış ve kayak tatili için gidilebilecek en güzel şehirlerden biri. Kış döneminde özellikle sömestir tatilinde Kars’a ucuz uçak bileti bulmak zorlaşıyor. Bu nedenle eğer kayak tatili planlamıyorsanız mart, nisan, mayıs ayları Kars’ta baharın en güzel renklerini yaşayabileceğiniz dönem. Kars’ta Gezilecek YerlerTürkiye’nin rakımı en yüksek şehirlerinden olmasına rağmen geniş düzlükleri ve bereketli topraklarıyla tarih boyunca pek çok topluluğa kucak açan Kars’ta görülecek yerler ve yapılacak şeyler saymakla bitmiyor.
Sarıkamış Kayak Merkezi
Kars’ın Sarıkamış ilçesinin Çamurlu Dağları’nda yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi, kar kalitesi ve pistleri bakımından dünyanın önemli kayak merkezleri arasında yer önemli bir yere sahip. Dünyada yalnızca Alpler’de ve Kars’ta görülen kristal kar özelliğiyle öne çıkan Sarıkamış Kayak Merkezi’nde kayak sezonu oldukça uzun sürüyor. Ortalama yılın dört ayı 1 metre karla kaplı olan Sarıkamış Kayak Merkezi, amatör ya da profesyonel farklı seviyelerden tüm kayakçılara uygun pistleri ile Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri arsında kendine önemli bir edindi. Sarıkamış’ta kayak için en uygun zaman aralık ve mart ayları arasındaki dönem. Sarıkamış’ta kar kalınlığı normal kış koşullarında 1,5 metreye kadar ulaşıyor. Cıbıltepe, çamlar arasında toplam uzunluğu 12 kilometreyi bulan 5 etaplı pisti ve kristal kar özelliğiyle kayak ve snowbord için muhteşem pistler ve koşullar sunuyor. Siz de Sarıkamış kayak turlarına katılarak bembeyaz zirvenin ve kayak heyecanının tadını çıkarın. Sarıkamış Oteleri’nde konaklarken tesislerin telesiyej ve kayak kiralama hizmetlerinden yararlanabilir ayrıca ilk kez kayak tatili yapıyorsanız kayak dersleri de alabilirsiniz.
Ani Harabeleri
Kars’ın Ermenistan sınırına yakın kısmında Arpaçay Nehri boyunda yer alan Ani Harabeleri, 2016 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kars şehir merkezine yaklaşık 45 km uzaklıktaki Ani Harabeleri’ne şehir merezinden otobüslerle ya da taksiyle ulaşmak mümkün. Müzekart sahipleri Ani Harabelerini ücretsiz gezebiliyor. 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı'ndan Ermeni hükümdarlarının başkenti olan Ani Antik Kenti, en yoğun nüfusa ulaştığı zaman dünyanın en kalabalık dört şehrinden biriymiş. İpek Yolu kervanlarının geçiş noktası olan şehir, dünyanın ilk fuarının yapıldığı yer olarak da biliniyor. Ani Antik Kenti Surları, Tigran Honents Kilisesi, Bakireler Manastırı ve Rahibeler Manastırı Ani’de ayakta kalan Ermeni Dönemi eserlerinden bazıları. Şehirde yer alan Ebu’l Manuçehr Camii ise günümüze ulaşan en eski Selçuklu yapısı olmasıyla büyük önem taşıyor. İpek Yolu’ndan gelen kervanların üzerinden geçerek Ani’ye giriş yaptığı iki katlı İpek Yolu Köprüsü’nün ise yalnızca iki ayağı günümüze ulaşabilmiş. Selçuklu Sarayı ve Selçuklu Kervansarayı da Ani Antik Kenti’nde dikkate değer diğer Selçuklu mimarisi örnekleri.
Çıldır Gölü
Kars’ta kışın buz tutan Çıldır Gölü’nde, yıl boyu alabalık avlanabiliyor. Buz tabakası üzerinde delikler açarak balık avlayan balıkçılara katılarak bambaşka bir doğa deneyimi yaşayabilirsiniz. Ayrıca kalın buz tabakası sayesinde gölün üzerinde yürüyebilir, hatta kızağa binebilirsiniz.
Kars Baltık Evleri
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) sonrası Kars’ta yönetimi ele alan Ruslşar, Kars’ta yeni bir şehirleşme hareketi başlattı. Baltık mimarisine uygun kesme taş yapılarla inşa edilen binalar, bugün Kars şehir merkezinde hala tüm güzelliğiyle görülebilir. Bu yapılardan en ilgi çekicileri ise günümüzde hala kamu kuruluşları tarafından kullanılıyor. Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Kars Sanayi ve Ticaret Odası Binası ve Cheltikov Konağı bu yapıların en bilinen örnekleri.
Kars’ta Yeme İçme
Farklı kültürlerin geçiş noktası olan Kars, en az kültürü kadar renkli olan mutfağı için bile ziyaret edilmeyi hak ediyor. Kars’ta ne yenir sorusuna verilecek ilk yanıt ise kaz eti. Mart ayında kesilen kazların bir kısmı taze taze tüketilirken bazıları tuzlanıp kar altına yatırılarak bekletiliyor. Daha sonra güneşte ve rüzgarda kurutulan kaz eti, sonra pastırma gibi yenebiliyor.
Kars mutfağının bir diğer imzası ise birbirinden lezzeti hamur işleri. Kars ketesi, yuvarlak şekilde yapılan Kars mantısı Kars’ta mutlaka yemeniz gereken lezzetler.
Dünyaca ünlü Kars peynirleri de Kars’tan ne alınır sorusuna cevap veriyor. Kars kaşarı, Karss gravyer peyniri ve tel tel açılan çeçil peyniri, Kars’ın meşhur yerel tatları arasında önemli bir yere sahip. Yüzölçümünün büyük kısmı ovalardan oluşan Kars’ta çiçek balı üretimi de oldukça yaygın. Açık sarı renkli ve oldukça lezzetli olan Kars balını denemeyi de unutmayın.