Samsun Hakkında
Orta Karadeniz’in en kalabalık şehri olan Samsun’dan sadece Evliya Çelebi değil, 1701’de şehri ziyaret eden Fransız doğabilimci Tournefort ve 1800’li senelerde İngiliz gezgin J. Macdonald Kinneir de kentin o dönem güzelliğinden çok etkilenen isimler arasında bulunuyor.
Coğrafi konumu ve sahip olduğu liman da Samsun’u eşsiz kılıyor. Şehir kurulduğu günden itibaren önemli bir liman kenti olmuş. Bu sayede şehir, Karadeniz’in önemli ticaret merkezi haline gelmiş.
Kaplıcaları, havzaları, ovaları ve deltaları ile coğrafi güzelliğine şahit olacağınız Samsun için gezilecek yerler listenizi oluşturup, hemen bir Samsun uçak bileti alabilirsiniz. Seyahat tarihinizi belirledikten sonra en uygun Samsun uçak biletleri için Samsun uçuşlarını bu sayfadan inceleyebilir ve sizin için en uygun uçuşu seçebilirsiniz.
Samsun Seyahat Önerileri
Samsun’un iklimi iç kesimlerde ve sahil şeridinde farklılık gösterse de yaz ayları sıcak, kış ayları da ılık ve yağışlı geçiyor. İkliminden dolayı, Samsun’u yazın ve kışın karış karış gezerek rahatlıkla keşfedebilirsiniz.
Samsun’u ne zaman ziyaret edeceğiniz, şehirde gerçekleşen etkinlikler ve festivallerle ilişkili olacaktır. Eğer kaplıcalarını görmek, kayak yapmak veya tarihi yerlerini ziyaret etmek isterseniz kış ayları sizin için daha uygun olur. Trekking, dağcılık, deniz turizmi, yayla turizmi veya yamaç paraşütü merakınız varsa yaz ayları sizin için biçilmiş kaftan! Kent, senenin her anı canlılığını ve dinamikliğini korumayı başarıyor.
Samsun’da Gezilecek Yerler
Önemli tarihi yapılara sahip olan Samsun’un tarihi, eski çağlara kadar dayanıyor. Kent, hem coğrafi açıdan hem de kültürel bakımdan sizi keşfetmeye heveslendirecek bir yapıya sahip. Doğal güzellikleriyle de kendine hayran bırakan Samsun, tertemiz havasında tatil yapmak size çok iyi gelecek.
Samsun, Karadeniz’in benzersiz denizinde yaz tatili yapmak isteyenler için ideal bir noktada yer alıyor. Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın döküldüğü Samsun’da doğanın tüm güzelliklerine tanıklık edebileceksiniz. Samsun’da; Amisos Tepesi, Samsun Atatürk Anıtı, Tekkeköy Mağaraları, Bandırma Vapuru Müzesi, Amazon Köyü, Akdağ Kayak Merkezi, Gazi Müzesi, Samsun Kalesi, Yakakent ve Kabaceviz Şelalesi’ni mutlaka keşfetmeniz gerekiyor.
Samsun’da Alışveriş
Samsun, el sanatları bakımından oldukça önemli bir yere sahip. El sanatlarının başında; halı ve kilim dokumacılığı, taş ve bakır işlemeciliği ve hasır dokumacılığı geliyor. Tarihi güzellikleri hatırlatan hediyelik eşyalar almak isterseniz, Mecidiye Çarşısı’na gitmelisiniz. Gazi Caddesi’nde bulunan Mecidiye Çarşısı, eski dönemlerde Rus tüccarların yoğun şekilde gelmesinden dolayı Yabancılar Çarşısı olarak anılıyordu. Haftanın her günü kalabalık olan çarşıda, şehre has el sanatlarından yapılan objeler ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Şehrin en eski ticaret merkezi olarak bilinen Tarihi Bedesten Çarşısı da Mecidiye Çarşısı ile benzerlik gösteriyor. Ağırlıklı olarak kuyumcuların yer aldığı çarşıda, antika eşyalar, kumaşlar ve semaverler de bulmanız mümkün.
Günün her saati hareketli olan İstiklal Caddesi’nde de pek çok mağaza ve kafe bulunuyor. Buradan dilediğiniz şekilde alışveriş yapabilirsiniz.
Samsun’da Ne Yenir?
Karadeniz mutfağından örneklere denk gelebileceğiniz Samsun’da, şehrin kendine özgü lezzetlerinin tadına da bakma fırsatı bulabilirsiniz. Keşkek, karalahana çorbası, hamsi ve mısır ekmeği gibi alışılagelmiş lezzetlerin yanı sıra Bafra pidesi, tirit, palamut, mezgit, çinekop ve barbun gibi lezzetleri de deneyimleyebilirsiniz.
Samsun’un verimli topraklarında yetişen farklı otlarla hazırlanan yemeklerin de tadı damağınızda kalacak. Bu otların başında, lahana ve madımak geliyor. Kırçan, lorgon, kaldırayak ve nünük gibi otlarla hazırlanan yemekleri ve çorbaları da mutlaka denemelisiniz. Samsun’a kadar gelip, Bafra’ya has Bafra karpuzu ve Bafra nokulunun tadına bakmamak olmaz.
Samsun Festivalleri
Samsun’da birbirinden eğlenceli festival ve etkinlikler düzenleniyor. Samsun seyahatinizde bu etkinlik veya festivallerden birine denk gelmeniz sizin için büyük bir avantaj olabilir. Her sene temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Halk Dansları Festivali, oldukça eğlenceli geçiyor.
Bolluk ve bereket günlerinin başlangıcı olarak kabul edilen Hıdırellez, şehirde her sene 6 Mayıs’ta kutlanıyor. 1987’den bu yana Bafra’da düzenlenen Karpuz Festivali, ağustos ayının son haftası iki gün yapılıyor. Bu festivalde, çeşitli eğlence, müsabaka ve etkinlikler yer alıyor.
20 - 23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Yeşilırmak Kültür ve Sanat Şenliği, 1994’ten bu güne kadar Çarşamba ilçesinde gerçekleşiyor. Vezirköprü ilçesinde eylül ayının ilk Cuma gibi başlayıp, 10 gün süren Köprülü Mehmet Paşa Kültür Sanat ve Spor Festivali’ni mutlaka görmelisiniz.
İlk defa 1996’da düzenlenen Karadeniz Kısa Film Festivali, 23 - 31 Mart tarihleri arasında gerçekleşiyor. Uluslararası bir nitelik taşıyan festival, her sene düzenlenmesi için uğraşılıyor. 1995’te düzenlenmeye başlayan Deniz Oyunları Festivali, 22 – 23 Temmuz tarihlerinde gerçekleşiyor.
Samsun’da bulunduğunuz tarih aralığına denk gelen etkinlik veya festival bulunuyorsa mutlaka katılın. Seyahate çıkmadan önce etkinliklerin tarihlerini tekrar kontrol etmenizde fayda var.