Kahramanmaraş Hakkında
Dövme dondurması ile nam salmış Kahramanmaraş, sadece zengin mutfağı ile değil sahip olduğu doğal güzellikleri ve tarihi mirası ile de özellikle gezginler için dolu dolu bir seyahat rotası sunuyor.
Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu topraklarının birleşme noktasında konumlanan şehir, coğrafi konumunun getirdiği değişken ikliminin bir yansıması olan doğası, Paleolitik Çağ’a kadar uzanan geçmişinin yansıdığı mimarisi ile turizm açısından önemli bir potansiyele sahip.
Şehrin Hititler tarafından kurulduğu biliniyor. Kahramanmaraş sonrasında ise sırasıyla Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar’a ev sahipliği yapmış. Kurtuluş Savaşı’nda şehir halkının sergilediği kahramanlık, 1973 tarihinde TBMM tarafından şehrin ismine de yansımış ve Maraş olan ismi Kahramanmaraş olarak değiştirilmiş.
Kahramanmaraş Gezilecek Yerler
Doğal ve tarihi açıdan Kahramanmaraş öyle zengin bir şehir ki yüzyıllar öncesinden kalma yapıları, serin yaylaları, kaplıcaları, antik kalıntıları ve tarihi çarşıları ile size dolu dolu bir gezilecek yerler listesi sunuyor. Şehir merkezinde yer alan ve MÖ 9. Yüzyıldan kalma olduğu düşünülen Tarihi Maraş Kalesi de şehirde görülmesi gereken yapılardan biri…
Kahramanmaraş’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında, Ceyhan Nehri üzerine kurulu Taş Köprü geliyor. 1563 yılında inşa edildiği tahmin edilen köprü asimetrik mimarisi ve yıllar içinde baraj sularına direnen gücü ile dikkat çekiyor.
Elbistan ilçesinde bulunan Ulu Camii ise Selçuklulardan günümüze ulaşan ve sanat tarihçilerini cezbeden mimarisi ile görülecek yerler arasında bulunuyor. Caminin yakınında bulunan ve 14. Yüzyıldan günümüze ulaşan Taş Medrese de yine Kahramanmaraş’ta görülecek tarihi yapılar listenize dahil edebileceğiniz bir eser. Ashab-ı Kehf, Taş Han ve Kahraman Maraş Arkeoloji Müzesi de yine şehrin öne çıkan tarihi yapıları arasında bulunuyor.
Kahramanmaraş’ın doğal güzelliklerini keşfetmek isterseniz de yemyeşil atmosferleri ile Baskonuş, Yavşan ve Tekir Yaylaları, Zeytun, Ekinozu ve Göksun Kaplıcaları, Döngel Mağarası ve Bulut Deliği Mağarası’nı görmeden seyahatinizi sonlandırmayın.
Kahramanmaraş’ta Alışveriş
Kahramanmaraş’a kadar gitmişken yöresel ürünlerden almak isterseniz ya da sevdiklerinize hediye götürme niyetindeyseniz oldukça fazla alternatife sahipsiniz. Bölgede el işçiliği oldukça yaygın ve şehrin çarşılarında dolaşırken bunun yansıması olan dükkanları da sık sık göreceksiniz. Üstelik Kahramanmaraş’ta alışveriş yapabileceğiniz çarşıların bir çoğu tarihi atmosferleri ile de size keyifli bir atmosfer sunacaklar.
Osmanlı’dan kalma Kapalı Çarşı, Mazmanlar Çarşısı, Demirciler Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı, Yeraltı Çarşısı ve Çinili Çarşı, Kahramanmaraş’ta alışveriş yapabileceğiniz başlıca adresler… Ağaç oyma işleri, bakır işlemeler, sim ve sırma işleri, geleneksel deri ayakkabılar yöreye özgü hediyelikler olarak öne çıkıyor. Eğer yöresel lezzetlere meraklıysanız; kırmızıbiber, tarhana, fıstık ezmesi, un sucuğu ve pestil sucuğu alabileceğiniz alternatifler arasında bulunuyor.
Kahramanmaraş’ta Ne Yenir?
Kahramanmaraş Seyahat Önerileri
Kahramanmaraş Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Kahramanmaraş Havalimanı şehir merkezine yakın konumu ile ulaşım açısından oldukça kolaylık sunuyor. Kahramanmaraş uçak biletinizi alıp uçuşunuzu gerçekleştirdikten sonra 5 km uzaklıktaki şehir merkezine farklı alternatifler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otobüs
Eğer fazla bagajınız yoksa ve ekonomik bir ulaşım şeklin tercih ediyorsanız Kahramanmaraş Havalimanı’ndan şehir merkezine toplu taşıma hizmeti sunan otobüsleri tercih edebilirsiniz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin uçak sefer saatlerine göre hizmet veren otobüsleri ile kısa sürede şehir merkezine gidebilirsiniz.
Taksi
Eğer daha rahat ve konforlu bir ulaşımı tercih ediyorsanız, havalimanından kolaylıkla bulabileceğiniz taksiler ile de şehir merkezi ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Araç Kiralama
Hem havalimanından şehir merkezine ulaşmak hem de şehirde geçireceğiniz süre içerisinde gönlünüzce yolculuk etmek isterseniz havalimanında ofisleri bulunan araç kiralama şirketlerinden de hizmet alabilirsiniz.
Antalya Şehir Merkezinden Antalya Havalimanı’na Ulaşım
Antalya Havalimanı, Antalya şehir merkezinin 10 km doğusunda yer alıyor. Antalya Havalimanı’na ulaşım için özel araç, taksi, toplu ulaşım için birçok alternatif bulunuyor.
Araç Kiralama:
Antalya Havalimanı’nda özel aracınızla geldiğinizde kullanabileceğiniz 972 araç kapasiteli bir otopark bulunuyor.
Havaş:
Antalya’nın çeşitli noktalarından Antalya Havalimanı’nda giden Havaş Otobüs Hizmeti bulunuyor. 5M Migros AVM'den Antalya Havalimanı’na gece 04.30, 05.30, 06.00 ve sonrasında her saat başında en son 22.00’ye kadar servisler hareket ediyor. Saat 22.00 ile 04.30 arası uçak kalkış saatlerine göre düzenleniyor.
Taksi:
Antalya Havalimanı’na konforlu bir ulaşım sağlamak istiyorsanız taksi seçeneğini gözden geçirebilirsiniz. Gece-gündüz sorun yaşamadan bulabileceğiniz taksi alternatifi hızlı ve rahat bir ulaşım seçeneği. Ayrıca 3, 4 kişi yolculuk ediyorsanız ve Belek, Lara, Serik gibi Antalya şehir merkezine yakın beldelerden havalimanına giderken taksi, hesaplı bir ulaşım seçeneği olarak öne çıkıyor.
Antray:
Expo-Fatih tramvay hattı ile Antalya şehir merkezinden Antalya Havalimanı’na trafiğe takılmadan ulaşabilirsiniz. Ankara Kart ile bu hat üzerinden Otogar, Emniyet, Muratpaşa, Doğu Garajı, Meydan veya Aksu gibi istasyonlardan havalimanına hızlıca ulaşabilirsiniz.