Batum Hakkında

Türkiye’nin doğu sınırında, Karadeniz kıyısında yer alan Batum, Gürcistan Özerk Acara Cumhuriyeti’nin başkentidir. Karadeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olan Batum, Sarp Sınır Kapısı ile Türkiye’ye açılıyor. Türkiye’den Azerbaycan’a ve Kafkasya’ya karayoluyla geçiş yolu üzerinde yer alan Batum, Transkafkasya Demiryolu’nun ve Bakü petrol boru hattının son durağı olduğu için önemli bir ticaret ve liman kenti durumunda.

Tarihi üç bin yıl öncesine uzanan Batum, farklı dönemlerin izlerini yansıtan ilginç mimarisi ile ziyaretçilerine akılda kalıcı manzaralar sunuyor. Sokak aralarında sizi bekleyen gotik yapılar, SSCB yıllarından günümüze kalan sosyal konutlar, hepsinin arasından sıyrılan hayalperest gökdelenler ve lüks otel zincirleri, Batum'un mimarisinin bir özeti...

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sadece TC kimlik kartlarıyla vizesiz giriş yapabildikleri Batum, son yıllarda Karadeniz turlarının değişmez duraklarından biri oldu. Trabzon üzerinden düzenli otobüs seferlerinin düzenlediği Batum’a Türkiye’den yaklaşık 1,5 saatlik bir uçak yolculuğuyla ulaşılabiliyor.

Türkiye’den gidenlerin rahatça alışveriş yaptığı Batum’da resmi para birimi Lari ve Batum’un anadili Gürcüce. Ancak son yıllarda artan Türk turist sayısı ile şehirde dolaşırken ve alışveriş yaparken zorluk çekmiyorsunuz.

Batum’da 2007’den beri hizmet veren Batum Uluslararası Havalimanı’na kolayca uçmak için tek yapmanız gereken Ucuzabilet’ten Batum uçak bileti sayfasını inceleyerek dilediğiniz tarihte size en uygun uçak biletini seçmek.

Muhteşem doğanın ilginç mimari yapılar ve estetik heykellerle bezendiği Batum’da gezilecek yerler, ve yapılacak şeyler saymakla bitmiyor.

Batum’da Gezilecek Yerler

Avrupa Meydanı

Şehrin ortasında yer alan Avrupa Meydanı, sesi insanı rahatlatan ve güzel heykellerle bezeli çeşmeleriyle Batum’da görülmesi gereken yerlerden biri. Meydanın çevresi Batum’un en güzel “belle époque” yani 1. Dünya Savaşı öncesi yapılarıyla çevrili. Bu bölgede yapılan yeni binalarda da aynı mimari stil uygulandığı için en güzel Batum fotoğraflarına fon olan Avrupa Meydanı’nda Batum’un en tanınmış simgelerinden Medea Anıtı da yer alıyor.

Madea Anıtı

Heykeltıraş Davit Khmaladze tarafından tasarlanan ve 2007 yılında Avrupa Meydanı’nda yerini alan Madea, Yunan mitolojisindeki önemli figürlerden biri. Efsaneye göre Kolkheti Kralı Aieti'nin kızı Prenses Medea, Jason'a efsanevi Altın Post’u çalmasında yardım etti. Uzun bir kaide üzerinde yer alan Medea’nın boynundaki kolye ve başındaki taç da altından yapılma ve tarihte bölgede yaşayan Kolhida Krallığı’nın altın işlemeciliğinde ne kadar ileri düzeye ulaştığını simgeliyor. Heykelin yapımı tam 1 milyon Lari’ye mal olmuş.

Batum Botanik Parkı

Karadeniz’in kıyısında yemyeşil bir yamaca kurulu olan Batum Botanik Bahçesi, dünyanın en büyük botanik parkları arsında gösteriliyor. Binlerce ağaca ve zengin bir bitki çeşitliliğine sahip olan Batum Botanik Bahçesi’nde, doğanın en güzel renklerine şahit olabilirsiniz.

Alfabe Kulesi

Batum’da görülecek yerler arasında belki de en ilginç yapılardan biri Alfabe Kulesi. 130 metre yüksekliğindeki demir kule, insan DNA’sını temsil eden çift sarmal şeklinde yükseliyor ve üzerinde Gürcü alfabesinin 4 metrelik alüminyumdan yapılmış 33 harfini taşıyor. Geceleri ışıklandırılan kule, oldukça renkli fotoğraflara malzeme oluyor.

Ali ve Nino

Dünyanın en ilginç heykelleri arasında gösterilen Ali ve Nino, hüzünlü bir aşk hikayesini bir görsel şölen olarak Batum ziyaretçilerine aktarıyor. 8 metre yüksekliğe sahip heykel, bir mekanizma yardımıyla kolları olmayan bir kadın ve bir erkeğin son defa kavuşup ayrılmalarını sembolize eden şekilde birleşip ayrılmasını temsil ediyor. 2007 yılında Tiflis’li heykeltıraş Tamara Kvesitadze tarafından yapan Ali ve Nino, her gün saat 19.00’da 10 dakikalık bir gösteriye sahne oluyor. Kurban Said’in 1937’de yayımladığı Ali ve Nino: Aşk Hikayesi adlı aşk romanından esinlenerek yapılan heykel, büyük ilgi görüyor.

Argo Teleferiği

Batum şehir merkezinden Sputnik Tepesi’ne Argo teleferiğiyle çıkarak Batum’u kuşbakışı seyredebilirsiniz. Yemyeşil Sputnik tepesinde yer alan kafelerde manzaraya karşı kahvenizi yudumlayabilir, buradaki tezgahlardan küçük hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Batum’u tepeden görmek isteyenler için oldukça eğlenceli bir alternatif daha var. Miracle Park’ta yer alan dönme dolaptan da Batum’u doyasıya seyredebilirsiniz.

Batum Plajları

Karadeniz kıyısında yer alan Batum’da uzun sahiller ve plajların yanı sıra beach club’lar ve her tür su sporu için imkan bulabilirsiniz. Karadeniz kıyısında yer almasına karşın Batum’da sizi sakin bir deniz karşılıyor. Yaz aylarında serinlemek isteyenler için birbirinden iyi alternatifler sunan en güzel Batum plajları işe şunlar:

Şehir Merkezi Plajı:

Batum şehir merkezinde yer alan plaj 7 kilometre uzunluğa ve 30 metre genişliğe sahip. Daha da güzeli, bu geniş kumsala giriş ücretsiz.

Kvariati Plajı:

Gonio ve Sarpi arasında dağların kıyısında Kvariati Köyü’nde bulunan plaj, Batum şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Aynı anda dağ ve deniz havası alabileceğiniz plajın uzunluğu ise 1 kilometre. Çakıl kaplı plajın etrafında birçok kafe yer alıyor. Ayrıca Gürcistan'daki tek dalış merkezide burada yer alıyor.

Sarpi Plajı:

Türkiye-Gürcistan arasındaki Sarp sınır kapısına yakın olan plaj, oldukça sakin ve huzurlu bir atmosfere sahip.

Green Paradise Beach:

Yemyeşil bir sahilden denize girmeye ne dersiniz? Batum’da alışılmışın dışında yemyeşil manzaralar sunan bu plaja Batum Botanik Parkı’ndan gidilebiliyor.

Batum’da Görülecek Diğer Yerler:

• Miracle Park

• Batum Bulvarı

• Astronomik Saat

• Piazza Meydanı

• Sea Port (Liman bölgesi)

• St. Nicholas Kilisesi • Ters Ev

Batum’a Tatil İçin Ne Zaman Gidilir?

Karadeniz kıyısında ılıman iklimi ve zengin bitki örtüsüyle muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan Batum’u ziyaret etmek en uygun zaman sıcaklıkların çok yüksek olmadığı bahar ayları. En ucuz Batum otel fiyatları ise nisan ayında bulunabiliyor.

Sıcaklıkların yıl boyunca ortalama düzeyde seyrettiği Batum’da çok sert kışlar ya da çok sıcak yazlar yaşanmıyor ama yağışlı gün sayısı oldukça fazla. Özellikle kasım-ocak arası dönemde iki günde bir yağmur yağacağını göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Batum’da Alışveriş

Zengin tarihi ve eşsiz doğasının yanı sıra Batum, alışveriş için de muhteşem bir şehir. Bunun ilk sebebine gelecek olursak, Türk Lirası, Gürcistan Larisi’ne göre daha değerli bir para birimi olduğu için Batum’da yapacağınız tüm harcamalar Türkiye’den daha ucuza geliyor.

Batum’da her tür alışverişinizi yapabileceğiniz Batumi Mall, Batumi Plaza ve Tmarket gibi alışveriş merkezlerinin yanı sıra şı kıyafetler ve aksesuarlar bulabileceğiniz birçok tasarımcı butiği de yer alıyor.

Batum’dan ne alınır sorusuna verilebilecek sayısız cevap var ama Batum2a özgü hediyelik eşyalar almak isterseniz ahşap el oyması süs eşyaları alabilirsiniz.

Batum’da Ne Yenir?

Karadeniz coğrafyasının insanları yalnızca kültürel anlamda değil, mutfak anlamında da birbirlerini etkilemişler. Batum’da Gürcü mutfağına özgü birçok yiyecek ve içeceğin yanı sıra alıştığımız Karadeniz yemeklerine benzer birçok tat da yakalayacaksınız. Bunların başında Acara Haçapurisi geliyor. Karadeniz kır pidesine benzer biçimde üzeri açık hazırlanan pide, lezzetli peynirler, tereyağı ve yumurta sarısıyla fırına veriliyor ve ortaya çıtır çıtır enfes bir yemek çıkıyor.

Kafkas coğrafyasının en tanınan yemeklerinden hıgel, Batum’da da oldukça yaygın. Bu iri iri katlanmış bohça mantıların içine, kişniş ve haşlanmış kıyma konuyor. Oldukça sulu ve lezzetli bir mantı ortaya çıkıyor.

Batum’un kendine has maden suları ve meyveli sodaları var. Ayrıca armut suyu da Batum’da denemeniz gereken lezzetlerden. Batum’dan mutlaka almanız gereken bir diğer yerel lezzet ise sulguni peyniri. Bu beyaz peynirin fümelenmiş hali uzun süre dışarıda dayanma özeliğine sahip ve oldukça leziz.

Batum’da Gece Hayatı

Batum’da ziyaretçileri oldukça renkli bir gece hayatı bekliyor. Şehirde yer alan birçok bar ve gece kulübünde eğlenmek mümkün. Ancak şehre ilk kez gelenlerin konakladıkları otellerin kulüp ve barlarını tercih etmeleri öneriliyor. Gece dışarı çıkacakların ise fiyatlar konusunda önceden bilgi alarak mekan seçimi yapmaları tesviye ediliyor.

Aşkabat - Batum Uçak Bileti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

En ucuz Aşkabat - Batum uçak bileti hangi gün?+

Aşkabat - Batum arası uçmak için en ucuz gün Pazar günü.Uçak bileti fiyatlarını görmek için tıklayın.

Aşkabat - Batum için hangi hava yolu firması en ucuz uçak biletini sunuyor?+

Pegasus, Aşkabat - Batum için en ucuz uçak biletini sunan firma. tıklayın.

Aşkabat - Batum rotasında uçan havayolları hangileri?+

Aşkabat - Batum rotasında uçuşu bulunan en popüler 3 havayolu şirketi: Türk Hava Yolları, Pegasus ve AnadoluJet. Uçak bileti fiyatlarını görüntülemek için tıklayın.

Aşkabat - Batum arası uçakla kaç saat sürüyor?+

Aşkabat - Batum arası uçakla dakika sürüyor.

Aşkabat - Batum rotasında uçarken hangi havaalanlarını kullanacağım?+

Aşkabat şehrinden Batum şehrine uçarken şu havaalanlarından birini kullanacaksınız: Aşkabat Havalimanı.Bu havalimanına ineceksiniz: Batum Havalimanı.

Aşkabat - Batum arası en ucuz uçak bileti ne zaman alınır?+

Aşkabat - Batum arasında uçak bileti rezervasyonu yaptırırken yolculuk tarihi belli ise birkaç hafta öncesinden bilet satın almak, maddi anlamda çok büyük kazanç sağlıyor.