Mardin Hakkında

Daracık sokaklarına sıralanan taş binaları, sarı-kızıl manzarası ve zengin kültürel mirası ile Mezopotamya’nın en karakteristik şehirlerinden biri Mardin…

Binlerce yıllık tarihinde ev sahipliği yağtığı farklı kültürler ile Medeniyetler Beşiği olarak adlandırılan şehir; eşsiz mimarisi, yöresel mutfağı, gelişen kültür-sanat hayatı ve misafirperverliği ile size eşsiz bir atmosfer sunuyor.

Şehrin tarihi M. Ö. 4500 yılına kadar uzanıyor. Asırlar boyunca Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitani, Asur, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı gibi saysız medeniyete ev sahibi olmuş Mardin, adeta bir açık hava müzesi gibi.

Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğun misafir ağırlayan Mardin’de görülecek yerler saymakla bitmez. Güneydoğu’nun bu büyüleyici şehrinde zamanın nasıl aktığını unutacağın bir yolculuğa çıkmak istersen, hemen Mardin uçuşlarını inceleyebilirsin. Seyahat tarihini belirle, en uygun Mardin uçak biletini alıp kendini bu eşsiz şehrin büyüsüne bırak…

Mardin’de Gezilecek Yerler

Mardin tam bir taih ve kültür cenneti… Özellikle mimarisi ile öne çıkan şehrin sınırları içerisinde dolaşırken adeta bir zaman yolculuğunda gibi hissedebilirsiniz. Farklı dönemler, bambaşka kültürler ve hepsinin karışımı eşsiz bir mimari…

Mardin her şeyden önce simgeleşmiş manzaralarında görüdğünüz Mardin Kalesi ve tarihi Mardin Evleri ile ünlü… Uçsuz bucaksız Mezopotamya Ovası üzerinde basamaklar şeklinde kurulmuş bir şehir Mardin. Tarihi taş evlerin üst üste sıralandığı eski şehir bölgesi, Mardin Evleri ve onların en tepesinde kurulu olan, şehrin en eski yapılarından Mardin Kalesi ile biliniyor. Özellikle gün batımında ışık oyunları ile büyüleyici bir kızıllığa bürünen şehrin bu bölgesi en etkileyici manzaralarından birini oluşturuyor.

Özellikle taş işçiliği ile inşa edilmiş yapılardan Ulu Camii ise Mardin’de mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Tarihi postane binası da Mardin sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak görülmeye değer. 1385 yılından günümüze kadar ulaşan Zinciriye Medresesi ve 4. yüzyılda inşa edilen Süryani manastırı Dayrülzeferan, Mardin seyahatnizde tüm ihtişamlarıyla sizi bekleyen etkileyici yapılar arasında bulunuyor.

Mardin’in en büyük yapılarından biri olan Kasımiye Medresesi ise şehrin merkezinde konumlanıyor. Mardin’İn çok kültürlülüğünün bir diğer yansıması olan Mor Gabriel Manastırı ise Mardin’in en ünlü yapılarından biri olarak Midyat ilçesinde sizi bekliyor. Meşe ağaçlarının çevrelediği bir tepede yükselen manastırın temelleri 397 yılında atılmış.

Şehrin 30 km dışında bulunan Dara Antik Kenti ise Mardin’in tarihini yansıtan en eski oluşulardan biri… Mezopotamya’nın Efes’i olarak da anılan Dara Antik Kenti, 505 yılında askeri amaçlı bir savuma alanı olarak inşa edilmiş. Antik kentin surları içerisinde saray, kale, çarşı, kilise, tophane, su sarnıçları ve zindanlar gibi bölümlerden kalıntıları görebilirsiniz.

Kırklar Kilisesi, Mardin Müzesi, Mardin Sabancı Kent Müzesi de yine seyahatinizde zaman ayırabileceğiniz Mardin yapılarından bazıları…

Mardin’de Alışveriş

Mardin’e geldiyseniz hem kendiniziçin hem de sevdiklerinize özel hediyeler götürmek için alışverişe de biraz zaman ayırmayı deneyin. Mardin çarşılarında dolaşırken takıdan yerel lezzetlere, doğal ürünlerden hediyelik objelere kadar pek çok alternatif bulabilirsiniz. Gümüşçüler Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Kayseriye Çarşısı, otantik ürünler almak isteyenler için en ideal adresler… El yapımı fincanlar, Mardine’e özgü telkari işi takılar, tekstil ürünleri ve taknyalar, tercih edebileceğiniz seçeneklerden bazıları…

Eğer Mardin’İn yresel lezzetlerinden yanınızda da götürmek isterseniz o zaman da cevizli sucuk, pestil, peksimet, badem şekeri, leblebi gibi Mardin’in sembolik lezzetlerinden kendinize küçük paketler hazırlatabilirsiniz. Mardin’e özgü bir doğal sabun olan ve hem saç hem de cilt bakımında kullanılan bıttım sabnu da hem kendiniz hem de sevdikleriniz için alabileceğiniz yöresel ürünlerden biri…

Mardin’de Ne Yenir?

Kültürü bu kadar zengin olan bir şehrin mutfağı da haliyle bir o kadar zengin… Arap, Türk ve Süryani mutfaklarını buluşturan Mardin’de et yemekleri öncelikli sırada geliyor. Özenle hazırlanmış pilavı ile birlikte sunulan kaburga dolması, Mardin’de ne yenir sorusunun ilk cevaplarından… Mardin mutfağının en meşhur tatlarından bir diğeri ise sadece yöresel yemekler yapan lokantlarda tadabileceğiniz işkembe dolması…

Orta Doğu mutfağının bir lezzeti olan ve kapalı bir tür lahmacun çeşidi olan sambusek de Mardin’e özgü tatlardan. Dilerseniz bazı lokantalarda tüm bu lezzetleri Mardin tabağı adı altında masanıza isteyebilir, tadımlık olarak hepsini deneyebilirsiniz. Zırh ile çekilen et ile yapılan mardin kebabı, kızartma içli köfte, bir tür yoğurt çorbası olan lebeni, badem şekeri, hariri tatlısı, dibek kahvesi ve Mardin çöreği de Mardin mutfağında seni bekleyen yöresel lezzetler arasında bulunuyor.

Mardin Seyahat Önerileri

Mardin seyahatinizde hava koşullarının büyük rol oynayacağını unutmayın. Kış ayları soğuk, yaz ayları da oldukça sıcak geçiyor. Dolayısıyla Mardin seyahti planlıyorsanız bunu ilkbahar ve sonbahar aylarına denk getirmeniz, bu kadim şehri doya doya gezmenizde etkili olacaktır.

Zengin kültürü le öne çıkan Mardin’de, şehre yakışacak güncel kültür sanat etkinlikleri de gerçekleşiyor. Her yıl ekim ayında gerçekleşen Uluslararası Mardin Film Festivali ve mayıs ayında gerçekleşen Mardin Bienali şehrin en renkli ve hareketli dönemlerinden ikisini oluşturuyor.

Basel - Mardin Uçak Bileti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

En ucuz Basel - Mardin uçak bileti hangi gün? +

Basel - Mardin arası uçmak için en ucuz gün Pazar günü.Uçak bileti fiyatlarını görmek için tıklayın.

Basel - Mardin için hangi hava yolu firması en ucuz uçak biletini sunuyor? +

Pegasus, Basel - Mardin için en ucuz uçak biletini sunan firma. tıklayın.

Basel - Mardin rotasında uçan havayolları hangileri? +

Basel - Mardin rotasında uçuşu bulunan en popüler 3 havayolu şirketi: Türk Hava Yolları, Pegasus ve AJet. Uçak bileti fiyatlarını görüntülemek için tıklayın.

Basel - Mardin arası uçakla kaç saat sürüyor? +

Basel - Mardin arası uçakla dakika sürüyor.

Basel - Mardin rotasında uçarken hangi havaalanlarını kullanacağım? +

Basel şehrinden Mardin şehrine uçarken şu havaalanlarından birini kullanacaksınız: Basel Havalimanı.Bu havalimanına ineceksiniz: Mardin Havalimanı.

Basel - Mardin arası en ucuz uçak bileti ne zaman alınır? +

Basel - Mardin arasında uçak bileti rezervasyonu yaptırırken yolculuk tarihi belli ise birkaç hafta öncesinden bilet satın almak, maddi anlamda çok büyük kazanç sağlıyor.