Bingöl Hakkında
Doğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan Bingöl; il merkezi dahil 8 ilçesi bulunan ve güneyde Diyarbakır, kuzeyde Erzincan ve Erzurum, batıda Tunceli ve Elazığ ile komşu olan bir ilimiz. Türkiye’de arıcılığın yapıldığı önemli iller arasında yer alıyor. Özellikle geniş ve yemyeşil yaylalarıyla dikkat çeken şehir, doğa severlere müthiş bir tatil imkanı sunuyor.
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde bulunan Bingöl, temiz havası ve huzurlu atmosferiyle keyifli bir tatil yaşatmak için sizi bekliyor. Hemen Bingöl Uçak Bileti fiyatlarını araştırın, size en uygun tarih için biletinizi şimdiden alın.
Bingöl’de Gezilecek Yerler
Doğa severlerin keyifli zaman geçireceği Çir Şelalesi, ziyaretçilerini müthiş bir manzarayla karşılıyor. Bingöl merkezine bağlı Uzundere Köyü’nde bulunan şelale, 100 metre yükseklikteki Çir Taşı denilen bir kayadan dökülüyor. Bingöl seyahatinizin amacı kaplıca ya da termal tatil yapmak ise Bingöl merkezine bağlı Ilıca beldesi sizin için harika bir rota. Ilıca’da bulunan termal suyun pek çok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Bir diğer termal tatil alternatifi ise Kös Termal Turizm Merkezi. İlçe merkezine 18 km mesafede bulunuyor ve çevresinde konaklama alanları da mevcut. Kaplıca suyundan faydalanarak, romatizmal ağrılara, kan dolaşımı, solunum yolu hastalıkları, kas yorgunluğu gibi durumlara iyi geldiği söylenen bölgeyi değerlendirebilirsiniz.
Bingöl’de mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Yüzen Ada da bulunuyor. Solhan İlçesinde bulunan yüzen adalar, düz bir arazi üzerinde bulunuyor ve zeminden bağımsız 3 adet adacıktan oluşuyor. Turna Gölü adı da verilen bu bölge, 300 m2 civarında bir krater gölü. Rüzgarın etkisiyle hareket eden adacıkları yakınan görmek farklı bir deneyim olabilir. Bingöl’e kayak tatili için geldiyseniz Bingöl merkeze yaklaşık 25 km mesafedeki Yolçatı Kayak Merkezi’ne ulaşmanız gerekiyor. Profesyonel ve amatör kayak severler için ayrı ayrı pistler bulunuyor. Kayak tatili için ideal aylar ise aralık ve mart ayları. Kayak tutkunları için bir diğer alternatif ise Dikme Köyü Haserek Dağı eteklerindeki Haserek Kayak Merkezi. 1700 m’lik kayak pisti, telesiyej, teleski ve konaklama merkeziyle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
Bingöl’ün merkezine 3 km mesafedeki dinlenme parkında soluklanabilir, harika doğa manzarasının ve temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında cazibeli manzarasıyla dikkat çeken park, dinlendirici bir gün için ziyaret etmeniz gereken yerlerden.
Murat Nehri kıyısında, sarp bir kayalıkta bulunan Zağ Mağarası da Bingöl’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Büyük çoğunluğu zarar görmüş olan mağaranın 17 odası halen duruyor. İnsan eliyle yapılmış bu odalarda pek çok resim ve figür bulunuyor. 3 katlı mağaranın her katında 26 oda mevcut ve M.Ö. 5. yüzyıl Hristiyanlık dönemini yansıtan Zağ Mağarası’nın, Roma İmparatorluğu’nun baskısı altındaki Hristiyanların gizli yaşam ve ibadet alanı olarak kullanıldığı biliniyor.
Genç ilçe merkezinden yaklaşık 2 km uzaklıkta bulunan Kral Kızı Kalesi, Bingöl’ün önemli tarihi ve turistik eserlerinden bir diğeri. Pers hükümdarının kızı için yaptırdığı kale, günümüzde mesire alanı olarak kullanılıyor. İlk Çağ medeniyetlerinden Urartuların yaptırdığı Sebeterias Kalesi de Bingöl’ün görülmeye değer tarihi güzelliklerinden. Bingöl’ün simgesi olan yapılardan biri konumundaki Sebereterias Kalesi, Bingöl’e araçla 30 dakika mesafede bulunuyor.
Bingöl’ün Kiğı ilçesine bağlı Çiçektepe Köyü’nde bulunan mağara da şehrin doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Çocuk beşiği, ahır, at alanı gibi bölümlerin bulunduğu mağara, oldukça eğimli bir konumda yer alıyor. Ayrıca Bingöl’ün Nevşehir’i dünyaya tanıtan peribacalarına benzeyen Buban Bacalar adı verilen doğal oluşumlarını da Bingöl’de gezilecek yerler listenizin ilk sıralarına eklemelisiniz. Bizans Dönemi’ne ait olduğu söylenen Kalkanlı Mağarası’nı ziyaret etmek için Yayladere ilçesine gitmeniz gerekiyor. Duvarlarında çeşitli resim ve figürlerin yer aldığı mağaranın yanında şelale de bulunuyor. Karlıova ilçesinin Kübik Köyü yakınlarında bulunan Kübik Mağarası’nı da ziyaret edebilirsiniz. Cilalı Taş ve Tunç Devri’ne ait kalıntıların da yer aldığı mağaranın duvarlarında çeşitli oymalar ve işlemeler de yer alıyor.
Yayladere’nin kuzeyinde bulunan volkanik bir dağ olan Sülbüs Dağı, 2884 metre yüksekliğinde. Karların en geç eridiği nokta olan Sülbüs Dağı, başlı başına nefis bir doğa manzarası sunuyor.
Bingöl’e Tatil İçin Ne Zaman Gidilir?
Dağlık ve engebeli bir yapısı olan Bingöl’de karasal iklim şartları hakim. İl genelinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve kar yağışlı geçiyor. Şehri keşfetmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Bingöl Festivalleri
Bingöl tatilinize eğlence ve hareket katmak isterseniz, seyahat tarihlerinizi şehirde düzenlenen festivallere göre ayarlayabilirsiniz. Yüzen Ada’da Haziran’da düzenlenen Solhan Yüzen Ada Doğa Coşkusu ile halk oyunları, dalgıç gösterileri, çeşitli yarışma ve sergilerin yer aldığı eğlenceli bir festivale ortak olabilirsiniz.Ağustos’ta Yayladere’de düzenlenen Yayladere Sülbüs Doğa ve Kültür Festivali’nde piknik, konser, yarışma ve etkinliklerle renkli günler yaşanıyor. Ağustosta konserler ve şenliklerle dolu Karer Kültür Festivali gerçekleştiriliyor. Yine ağustosta Adaklı Karababa Doğa, Kültür, Ceviz ve Bal Festivali ile Bingöl halkı eğlenceye doyuyor.
Bingöl Gece Hayatı
Bingöl’de gece hayatı ve eğlence hayatı çoğunlukla kafelerde geçiyor. Merkezde bulunan bar ve diskolarda sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenebilirsiniz.
Bingöl’de Alışveriş
Bingöl’de Ne Yenir?
Hamur işleri ve et yemeklerinin ön planda olduğu Bingöl mutfağı, genel olarak Doğu Anadolu’nun bir sentezi niteliğinde. Bingöl’e özgü lezzetler, nefis sofralar ve tadı damağınızda kalacak menüler… Bingöl’de mutlaka denemeniz gereken yemekler arasında pirinç ve tereyağının katılaşana kadar kaynatılmasıyla hazırlanan mastuva, kış aylarının favori yemeği löl (gömme), yoğurt ve hamurla yapılan sorina pel, Doğu Anadolu’nun vazgeçilmezlerinden çiğ köfte, tutmaç çorbası, zerde, dolanger, keledoş gibi lezzetlerle sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.
Bingöl’ün neyi meşhur diye sorulduğunda doğal bir şekilde pişirilen saç ekmeği ve tandır ekmeği sayılabilir.
Bingöl Havalimanı’ndan Bingöl Şehir Merkezine Ulaşım
Bingöl Havalimanı Bingöl şehir merkezine 20 km mesafede bulunuyor. Şehir merkezine ulaşmak için pek çok alternatif bulunuyor.
Havayolu Servisleri
Havalimanı, Otogar, Ulu Cami, Öğretmen Lisesi, Rektörlük ve Şehir Merkezi olan servis güzergahı ile dilediğiniz yere kolayca ulaşabilirsiniz.
Araç Kiralama
Bingöl’de gezip görülecek yerler çoğunlukla birbirine yakın konumda bulunduğundan araç kiralayarak avantaj sağlayabilirsiniz. Ayrıca havaalanından araç kiralayarak şehir merkezine rahat ve konforlu bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Taksi
Bingöl Havalimanı’ndan şehir merkezine en hızlı ve konforlu şekilde ulaşmak için taksi kullanabilirsiniz.
Diyarbakır Şehir Merkezinden Diyarbakır Havalimanı’na Ulaşım
Diyarbakır Havalimanı, şehir merkezine 11 km mesafede bulunuyor. Şehir merkezinden Diyarbakır Havalimanı’na ulaşmak için pek çok ulaşım aracı alternatifini kullanabilirsiniz.
Otobüs
Hem ekonomik hem de kolay bir şekilde havaalanına ulaşabilmek için şehir merkezinden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.
Araç Kiralama
Şehir merkezinden kiraladığınız aracı, havalimanında bulunan ilgili ofislere teslim edebilirsiniz.
Taksi
Şehir merkezinden Diyarbakır Havalimanı’na biraz daha konforlu bir ulaşım sağlamak istiyorsanız taksileri de tercih edebilirsiniz. Şehir içinde gece-gündüz sorun yaşamadan bulabileceğiniz taksi alternatifi, hızlı, pratik ve rahat bir ulaşım seçeneği olacaktır.