Sinop Hakkında
Karadeniz Bölgesi’nin sakin ve huzurlu liman şehri Sinop, Türkiye’nin en kuzey noktası olan İnceburun’a ev sahipliği yapıyor.
Tarih boyunca doğal bir liman oluşu nedeniyle öneli bir kent olan Sinop’ta şehirleşmenin Pontus Krallığı döneminde gerçekleştiği biliniyor. Ardından Doğu Roma yani Bizans egemenliğine giren Sinop, daha sonra Osmanlı topraklarına katıldı. Cumhuriyet Dönemi’nde 1924’te il oldu.
Sinop’ta; Sinop il merkezi, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze ve Saraydüzü olmak üzere 9 ilçe bulunuyor. Şehrin il alan kodu 368 ve il plaka kodu ise 57’dir.
Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sakin ve huzurlu atmosferiyle öne çıkan Sinop’ta, bütçenize uygun Sinop otellerinde ve Sinop pansiyonlarında konaklayabilir, Sinop’un geçmişini ve kültürünü daha yakından tanıyabilirsiniz.
Tatil İçin Sinop’a Ne Zaman Gidilir?
Yer yer Doğu Karadeniz ve yer yer Batı Karadeniz iklimlerinin görüldüğü Sinop’ta yılın dört mevsimi de yağışlıdır.Yıl boyu denizden rüzgar alan şehir’de sahil kesiminden uzaklaştıkça sıcaklık düşüyor.
Yıl boyu rüzgar alması nedeniyle yazları da bunaltıcı olmayan bir havaya sahip olan Sinop’a gitmek için en iyi zaman yağışın en az olduğu haziran ve temmuz aylarıdır.
Sıcaklığın çok düşmediği kış Aylarında da Sinop tatilinizi planlayabilirsiniz ancak yağışın yoğun olacağını göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Sinop’ta Gezilecek Yerler
Sinop Kalesi
Sinop’ta gezilecek yerler listesinin ilk sırasında gelen Sinop Kalesi, MÖ 7. yüzyılda inşa edildi. 2013 yılında geçici olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan kale; Bizans, Roma ve Selçuklu dönemlerinde çeşitli bakım ve onarım çalışmalarıyla ayakta kalmayı başarmış ve büyük bir kısmı hala ayakta. Tarihi Sinop’u çevreleyen kale 3 metre kalınlığındaki surları, 25 metre yüksekliğiyle oldukça ihtişamlı bir yapı. Sinop Kalesi’ne giriş ücreti 2018’de 6 TL olarak belirlendi. Müzekart sahipleri Sinop Kalesi’ni yılda 2 kez ücretsiz ziyaret edebiliyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği Sinop Kalesi, denize ve şehre hakim konumuyla mükemmel bir Sinop manzarası sunuyor. Kalenin bazı kapıları günümüze ulaşmamış olsa da Kumkapı ve Lonca Kapı hala ayakta ve ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.
Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi
"Anadolu'nun Alkatrazı" olarak anılan Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, 4 bin yıl önce bölgenin hakimi Gaskalılar tarafından inşa edildi. 1999 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cezaevi, üç yanı denizle çevrili eski bir kalenin içinde yer alıyor. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde bu zindandan şöyle bahsediyor;"Büyük ve korkunç bir kaledir. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkum kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar."Kırım Hanı Devlet Giray, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Ruhi Su, Burhan Felek, Zekeriya Sertel bu cezaevinde yatmış isimlerden sadece birkaçı… Sabahattin Ali, “Aldırma gönül” olarak bilinen insanın içine işleyen “Hapishane Şarkısı” şiirini bu duvarların ardında kaleme aldı.
İnceburun Deniz Feneri
1863 yılından beri Karadeniz’in hırçın dalgalarına meydan okuyan İnceburun Feneri, Sinop’ta mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Türkiye’nin en kuzeydeki yapısı olma özelliğiyle dikkat çeken fener, deniz seviyesinden 38 metre yükseklikte ve 12 metre yüksekliğe sahip. Karadeniz sularındaki kayıklara ve gemilere rehberlik eden deniz feneri kış aylarında dev dalgalara karşı dimdik dururken oldukça ihtişamlı görünüyor.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri
Yüzölçümünün büyük kısmı derin ormanlarla ve sık ağaçlıklarla kaplı olan Sinop’ta 1997 yılında tesadüf ederi keşfedilen Tatlıca Şelaleleri, Erfelek’te Tatlıca Köyü’nde yer alıyor. Sinop’un görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında özel bir yere sahip olan Tatlıca Şelaleleri, irili ufaklı 28 adet şelaleden oluşuyor. Bahar be yaz aylarına en alttan başlayıp halatlar yardımıyla şelalenin zirvesine tırmanmak oldukça keyifli. Buraya tırmanırken tabanı kaymayan bir ayakkabı giymeyi ihmal etmeyin. Şelale çevresinde kamp ve piknik yapılacak alanlar ve restoranlar mevcut.
Hamsilos Koyu
Fiyortları görmek için Norveç’e kadar yorulmanıza gerek yok, Sinop’a gelmeniz yeterli. Türkiye’nin tek fiyortu olan Hamsilos Koyu, Bozburun’dan İnceburun Feneri’ne giderken görülebilecek eşsiz bir doğa harikası. 1991 yılında 1. derecede sit alanı ilan edilerek Hamsilo Koyu, Sinop’un en güzel yerlerinden. Kuşların ve ağustos böceklerinin sesleriyle şenlenen Hamsilos Koyu, yüksek oksijen oranı ve rengarenk doğasıyla huzur bulacağınız ender bir doğa harikası.
Sinop Plajları
Karadeniz’in en sakin denizine sahip olan Sinop’ta denize girebileceğiniz plajlar bulunuyor. Karadeniz’de şehir merkezinden denize girme imkanı bulunan ender şehirlerden biri olan Sinop’un en güzel plajları şöyle sıralanabilir:
• Karakum Plajı
• Sarıkum Plajı
• Akliman Plajı
• Hamsilos Koyu
• Mobil Plajı
Sinop Festivalleri
Doğa ve denizle iç içe yaşayan Sinop’u ziyaret ettikten sonra, Türkiye’de mutluluk ortalamasının en yüksek şehri çıkmasına şaşırmayacaksınız. Bir arada olmanın mutluluğunu paylaşarak çoğaltan Sinop halkı, yıl boyunca festivalleriyle de adından söz ettiriyor.
• Sinop Kültür ve Turizm Festivali
• Ayancık Kültür Sanat ve Keten Festivali
• Türkeli Yaz Şenlikleri
• Gerze Kültür ve Sanat Festivali
Sinop’ta Alışveriş
Sinop seyahatinizden dönerken sevdiklerinizi küçük armağanlarla sevindirmek isterseniz Sinop’tan ne alınır sorusunun il yanıtı rengarenk ve ahşap gemi maketleri. Sinop Cezaevi’nde mahkumların el işçiliğiyle yaptığı bu ahşap maketler, zamanla Sinop’un yöresel ürünleri arasında yerini almış. Ayancık keteni de Sinop’tan alabileceğiniz yöresel ürünlerden biri.
Sinop’tan günlük ihtiyaçlarınıza yönelik her tür alışverişini yapabileceğiniz Metropol Home Alışveriş Merkezi de Sinop merkezde, Sakarya Caddesi üzerinde yer alıyor.
Sinop’ta Yeme İçme
Sinop’ta ne yenir sorusuna verilebilecek ilk cevap elbette Sinop mantısı. Görüntü itibarıyla alışageldiğimiz mantılardan farklı olan mantının yarısı yoğurtlu, yarısı ise cevizli.
Sinop’un bir diğer meşhur yiyeceği ise cevizli, üzümlü ya da kıymalı olarak yapılabilen nokul isimli hamur işi çörekler. Karadeniz mutfağının en sık tüketilen ürünleri olan mısır ve hamsi yine Sinop’ta yiyebileceğiniz lezzetlere imzasını atıyor. Kaygana, muhlama, mısır çorbası, kaşık çkartması gibi yemekleri bir de Sinop mutfağından deneyebilirsiniz.