Diyarbakır Hakkında

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Diyarbakır, 9 bin yıllık geçmişi ile tarihe tanıklık ediyor. Zengin bir tarihi ve kültürel dokuya sahip olan şehir, tarih boyunca Anadolu ve Mezopotamya medeniyetlerinin geçidi konumundaydı. İpek Yolu üzerinde yer alması da her daim Diyarbakır’ı önemli kılan etkenlerden biri oldu. Şehir bu sayede yüzyıllardan bu yana bilimsel, sanatsal ve kültürel değerleri ile önemli bir merkez olarak ön plana çıktı.

Güneydoğu’nun buluşma noktası olarak anılan Diyarbakır, çok sayıda farklı kültüre ev sahipliği yaptığı yılların ardından oldukça güzel bir birikime sahip oldu. Bu yönü ile Türkiye’nin tarih zengini şehirleri arasında dikkat çeken Diyarbakır, ziyaretçilerine tarihte yolculuğa çıkma şansı veriyor. Diyarbakır’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunan kale, cami, han ve kilise gibi yapılar hem yerli hem yabancı turistler tarafından ilgi görüyor. Şehrin dikkat çeken detaylarından biri de surları… Diyarbakır surları, dünyanın en eski ve en sağlam surları olarak görülüyor. Aynı zamanda şehrin surları, Çin Seddi’nin ardından dünyanın en büyük savunma duvarı olarak dikkat çekiyor.

Asur kaynaklarında, Diyarbakır yöresinin eski adı Amid olarak geçiyordu. Arabistan’dan göç edip Dicle bölgesine yerleşen Bekr kabilesinin gelmesiyle şehrin ismi, “Bekrlerin Diyarı” anlamına gelen Diyar-ı Bekir olarak değişti ve günümüzdeki halini aldı. Siz de Mezopotamya’nın bu bereketli toprakları ile buluşmak, yörenin sıcak ve samimi halkıyla tanışmak, bölgeye has lezzetlerin tadına varmak isterseniz hemen Ucuzabilet aracılığı ile size en uygun Diyarbakır uçak biletini alarak seyahatinizi planlamaya başlayabilirsiniz.

Diyarbakır Seyahat Önerileri

Diyarbakır’a sert karasal iklim hakim. Şehrin kışları soğuk ve yağışlı geçerken yazları ise oldukça sıcak geçiyor. Çok soğuklardan ve çok sıcaklardan etkilenmemek için Diyarbakır seyahatiniz için ilkbahar ya da sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Diyarbakır’da konaklama tercihinize karar verirken nasıl bir deneyim istediğinize de karar vermelisiniz. Şehir merkezindeki Diyarbakır otelleri şehrin pek çok yerine ulaşım açısından oldukça avantajlı olabilir. Daha otantik bir konaklama deneyimi arıyorsanız, merkezin biraz dışında olsa da size şık bir deneyim sunacak otelleri tercih edebilirsiniz.

Diyarbakır gece hayatında önemli bir yer tutan sıra gecelerine katılarak Diyarbakır yöresine özgü bir eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca 21 Mart’ta Nevruz kutlamalarına, mayısın son haftasında Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali’ne ve eylül ayında ise Diyarbakır Karpuz Festivali’ne katılabilirsiniz.

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Tarihi ve kültürü ile ön plana çıkan şehirlerimizden Diyarbakır’da görülmesi gereken pek çok tarihi yapı yer alıyor. 150 m uzunluğa ve 7 genişliğe sahip olan Malabadi Köprüsü de bu yapıların en önemlilerinden biri. Artukoğulları zamanından bugüne ulaşan ve üzerindeki figürlerle dikkat çeken bu taş köprü, Balkanlar’da yer alan Mostar Köprüsü ile benzer bir mimari tarza sahip.

Diyarbakır Surlar ve Suriçi olarak bilinen mistik bölge, Diyarbakır'ın tarihi mirasını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Kentin sosyolojik yapısına dair pek çok ayrıntıyı burada gözlemleyebilirsiniz. Diyarbakır Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Mardin Kapı, Urfa Kapısı, Dağ Kapısı ve Yeni Kapı tarih boyunca Kaleiçi’ne açılan kapılar olarak şehre girişlerin kontrolünü sağladı. Şehri ziyaretiniz sırasında bu alanları da görebilirsiniz. Dicle’de doğal güzelliklerle buluşabilir, Diyarbakır’daki kervansarayı görmeye gidebilirsiniz.

Tarihte ticaret açısından önemli olan İpek Yolu üzerinde yer alan Diyarbakır’da pek çok han, çarşı ve bedesten kuruldu. Günümüze ulaşanlar hala ziyaret edilebiliyor. Mesela Deliler Hanı’na giderek şehrin en büyük hanında kalabalığa karışabilirsiniz. Hasanpaşa Hanı ve Sülüklü Han da öne çıkanlarlar arasında bulunuyor. Anadolu'da inşa edilen en eski camilerden biri olan Diyarbakır Ulu Camii’ni de mutlaka görmelisiniz.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde bu bölgede hüküm sürmüş uygarlıkların izlerine şahitlik edebilirsiniz. 9 bin yıllık geçmişi ile dikkat çeken Çayönü Antik Kenti’nden çıkan pek çok kalıntı bu müzede sergileniyor. Diyarbakır doğumlu ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın dünyaya geldiği ev de müze haline getirildi ve ziyarete açıldı. Müze içinde şairin kitapları, şiirleri, mektupları ve özel eşyaları ile birlikte etnografik eserler de yer alıyor. Aynı şekilde Ziya Gökalp Müzesi de önemli bir kültürel miras olarak görülmeyi bekliyor.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Hevsel Bahçeleri On Gözlü Köprü, Dört Ayaklı Minare, Meryem Ana Kilisesi, Behram Paşa Konağı, Dengbej Evi, Çayönü Hilar Mağaraları, Hasuni Mağaraları ve Çermik Kaplıcaları da Diyarbakır’da gezilecek yerler arasında öne çıkıyor.

Diyarbakır’da Alışveriş

Diyarbakır turunuz sonrasında şehrin ünlü çarşılarında alışverişe çıkıp sevdikleriniz ve kendiniz için yöresel hediyelikler alabilirsiniz. Diyarbakır’da alışveriş için Sipahi Pazarı’na mutlaka uğramalısınız Burada takunyacıların, halıcıların ve keçecilerin olduğu dükkanları dolaşabilir, dikkatinizi çekecek bir şeyler bulabilirsiniz.

Kuyumcular çarşısından Diyarbakır yöresine özgü hasır bilezikler, gümüş işlemeli nalınlar ve kişmiş gerdanlıklar alınabilir. Köylüler tarafından dokunmuş etnik kilimler de “Diyarbakır’dan ne alınır?” sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardan. Ayrıca bu yörede ipekçilik ve bakırcılık da gelişmiş durumda. Karşınıza çıkacak rengarenk ipek şallara veya bakır ürünlere hayır diyemeyebilirsiniz.

Yanınızda yiyecek bir şeyler götürmek istiyorsanız Diyarbakır’ın meşhur örgü peynirinden almak için Peynirciler Çarşısı’na gidebilirsiniz. Burada daha farklı lezzette peynir çeşitleri de bulabilirsiniz.

Diyarbakır’da Ne Yenir?

Tarih boyunca farklı medeniyetleri ağılamış bir şehir olan Diyarbakır’ın mutfağı da tarihi kadar zengin. Güneydoğu mutfağı daha çok et, tereyağı, bulgur ve pirinç ağırlıklı bir mutfak ve oldukça güzel lezzetlere sahip. Diyarbakır’da ciğer kebabı olarak da bilinen cartlak kebabı mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden.

Diyarbakır’da öne çıkan yöresel lezzetler arasında meftune, duvaklı pilav, kibe, pıçık, nardanaşı bulunuyor. Diyarbakır’ın kadayıfını yemeden dönmek olmaz, özellikle burma kadayıf oldukça lezzetli. Fıstıklı irmik helvası ve pekmez, tereyağı, ceviz üçlüsü ile yapılan taş ekmeği de Diyarbakır’da denenebilir. Diyarbakır karpuzunun namını da unutmamak gerekir.

Kütahya - Diyarbakır Uçak Bileti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kütahya - Diyarbakır için 1549 TRY’den ucuz uçak bileti bulabilir miyim?+

Evet, Kütahya - Diyarbakır için 1549 TRY’nin altında birden fazla uçuş bulunuyor. hemen tıklayın.

Kütahya - Diyarbakır uçak bileti ne kadar?+

Kütahya - Diyarbakır uçuşları için en ucuz uçak bileti fiyatı 1548 TRY . Bu, tüm hava yolları arasında bulunan en ucuz fiyat.

Bilet fiyatları artmadan uçak biletinizi hemen almak için tıklayın.

En ucuz Kütahya - Diyarbakır uçak bileti hangi gün?+

Kütahya - Diyarbakır arası uçmak için en ucuz gün Pazar günü.Uçak bileti fiyatlarını görmek için tıklayın.

Kütahya - Diyarbakır için hangi hava yolu firması en ucuz uçak biletini sunuyor?+

Pegasus, Kütahya - Diyarbakır için en ucuz uçak biletini sunan firma. tıklayın.

Kütahya - Diyarbakır rotasında uçan havayolları hangileri?+

Kütahya - Diyarbakır rotasında uçuşu bulunan en popüler 3 havayolu şirketi: Türk Hava Yolları, Pegasus ve AnadoluJet. Uçak bileti fiyatlarını görüntülemek için tıklayın.

Kütahya - Diyarbakır arası uçakla kaç saat sürüyor?+

Kütahya - Diyarbakır arası uçakla 750 dakika sürüyor.

Kütahya - Diyarbakır rotasında uçarken hangi havaalanlarını kullanacağım?+

Kütahya şehrinden Diyarbakır şehrine uçarken şu havaalanlarından birini kullanacaksınız: Kütahya Havalimanı.Bu havalimanına ineceksiniz: Diyarbakır Havalimanı.

Kütahya - Diyarbakır arası en ucuz uçak bileti ne zaman alınır?+

Kütahya - Diyarbakır arasında uçak bileti rezervasyonu yaptırırken yolculuk tarihi belli ise birkaç hafta öncesinden bilet satın almak, maddi anlamda çok büyük kazanç sağlıyor.