Brüksel Hakkında
Avrupa’nın tam kalbinde yer alan Brüksel, Belçika’nın ve Brüksel Özerk Bölgesi’nin başkenti. Hollanda, Hollanda ve Lüksemburg üçlüsünün tam kalbinde yer alan Brüksel, Benelüks turlarının (Benelux) gözde şehri olarak her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor.
Bugün Belçika’nın finans ve ticaret merkezi olmasının yanı sıra Avrupa Birliği’ne ait birçok organizasyona da ev sahipliği yapıyor. Geçmişte bir bataklığın kurutulmasıyla şehirleşen Brüksel, bugün Belçika’da gezilecek yerlerinin başında geliyor.
Brüksel’e Tatil İçin Ne Zaman Gidilir?
Kuzey Avrupa’nın genelinde olduğu gibi yazların sıcak, kışlarında soğuk ve yağışlı geçtiği Brüksel’de açık havanın tadını çıkarmak ve şehirde yaya yollarının ve gelişmiş bisiklet ulaşımın keyfini sürmek için en iyi zamanlar nisan-ekim ayları arasındaki dönem.
Ancak bu dönemde Brüksel uçak bileti fiyatlarının ve Brüksel otel fiyatlarının diğer dönemlere göre daha yüksek seyrettiğini vurgulamakta yarar var. Kış aylarında soğuk ve yağışlı olan şehirde yılbaşı ve Noel dönemi dışında daha ucuz Brüksel uçak bileti ve ucuz Brüksel otelleri bulmak kolaylaşıyor.
Brüksel’e Nasıl Gidilir?
Eğer umumi (bordo) pasaport sahibiyseniz Belçika’nın başkenti Brüksel’i ziyaret etmeden önce Belçika Vizesi almanız gerekiyor. Yeşil pasaport (hususi pasaport), gri pasaport (hizmet) veya diplomatik pasaportu olan kişiler 90 günü aşmayan Belçika seyahatlerinde vizeden muaf tutuluyor.
Türkiye’den direkt uçuşla yaklaşık 3,5 saatte Brüksel’e ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca, Lüksemburg, Almanya, Fransa ya da Hollanda’dan trenle Brüksel’e ulaşmak da mümkün.
Macera tutkunları için Avrupa şehirlerinden Brüksel’e bisikletle gitmek de mümkün. Brüksel, Eurovelo Rotası’nın (Eurovelo Route) 3. başkenti. Londra’dan başlayıp Brüksel’e bisikletle geldikten sonra İsviçre üzerinden Güney İtalya’ya kadar ulaşan bir bisiklet yolu bulunuyor.
Brüksel’de Şehir İçi Ulaşım
Brüksel, Venedik’ten sonra Avrupa’da en geniş yaya yolu ağına sahip olan şehir. Brüksel’de yakın mesafeler arasında yürüyüş ya da bisikletle ulaşım sağlamak oldukça alışıldık. Şehir’de kendi bisikletiyle seyahat edenlerin yanı sıra Villo ya da Obike bisiklet kiralama sisteminden yararlanan pek çok kişiye rastlayabilir, siz de bu sistemden bisiklet kiralayarak şehrin tadını çıkarabilirsiniz.
Toplu taşıma seçeneklerinin de yaygın ve ucuz olduğu Brüksel’de metro, tramvay ve şehir içi otobüslerle hem Brüksel içinde hem de Brüksel çevresinde gezilecek yerlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Brüksel’de Gezilecek Yerler
Grand Place
Brüksel’in görkemli meydanı Grand Place, Avrupa’nın göz alıcı şehir meydanlarının biri olmasının yanında şehrin en özel mimari yapılarına ev sahipliği yapıyor. Savaşlar sonucu birkaç kez yerle bir olan yapılar, tekrar aslına uygun olarak inşa edilmiş ve tarihi dokularını korumuş. Her iki yılda bir ağustos ayında çiçeklerden dev bir halı ile (Tapis de Fleurs) kaplanan meydan, tarihi boyunca pazarlar, festivaller, kutlamalar, protestolar ve geçit törenlerine ev sahipliği yapmış. Bugün de turistik değerinin yanı sıra Belçika gündeminin önemli olaylarına sahne olmaya devam ediyor. Grand Place’in çevresinde yer alan kafe ve restoranlarda oturup meydanın muhteşem manzarasını çıkarabilirsiniz. Meydanda yer alan muhteşem yapılardan bazıları tanımak isterseniz; ilk sırada Hotel de Ville geliyor. Bugün şehrin belediye binası olan yapı 1420’de inşa edilmiş. Şehrin fırıncılar loncası, tuhafiyeciler loncası gibi tarihi esnaf birliklerine ait binalar da Grand Place’de yer alıyor.
Manneken Pis
Brüksel’in simgelerinden sayılan Manneken Pis, yani İşeyen Çocuk heykeli, bu kadar ünlü olmasına karşın aslında 61 cm boyutunda küçücük bir heykel. Hakkında birçok hikaye anlatılan heykelden özel günlerde içecek akıtılıyor. Yılbaşı gibi özel dönemlerde farklı kıyafetler giydirilen çocuk heykeli, Grand Place’e yakın konumda bulunuyor.
Atomium
Bir atomun 165 milyar kez büyütülmüş halini yansıtan bu devasa heykel, 1958 yılında Dünya Fuarı için inşa edilmiş. Brüksel’de gezilecek yerlerin başında gelen heykelin her bölümü 18 metre çapında. Son katında bir restoran bulunan Atomium, haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.
Mini Avrupa
Brüksel’de yer alan minyatür parkı Mini Avrupa, Avrupa’nın her yerinden önemli yapıların 25’te 1 oranında küçültülmüş versiyonlarını görebileceğiniz eğlenceli bir mekan. Minicik Eyfel Kulesi, Big Ben ya da Atomium’u görmek farklı bir deneyim. Türkiye’de benzer iki örneğinin İstanbul’da Miniatürk ve Eskişehir Sazova Parkı’nda görebileceğiniz Mini Avrupa, özellikle çocuklar tarafından çok seviliyor.
St. Michael ve St. Gudula Katedrali
Belçika Kraliyet Ailesi’nin düğün ve cenazelerinin gerçekleştirildiği bu muhteşem katedral, Gotik mimarisinin en nadide örneklerinden biri olarak Brüksel’de gezilecek yerler listenizde yer alamayı sonuna kadar hak ediyor. İçinde bir de müze bulunan St. Michael ve St. Gudula Katedrali’nde heykellerin detaylarına hayran kalacaksınız.
Brüksel’de Ne Yenir?
Belçika mutfağının dünya mutfaklarıyla harmanlanmış örneklerini deneyebileceğiniz Brüksel’de hayatın olağan akışı içinde yerini asla kaybetmeyen geleneksel yemekler de mevcut.
Neredeyse her lezzetli yemek gibi yüksek kaloriye sahip olan Belçika yemekleri arasında Belgian Fries olarak anılan patates kızartması Brüksel’de ne yenir sorusunun ilk yanıtı. İki defa kızartılan patatesler biraz ağır olmanın yanında oldukça lezzetli.
Belçika çikolataları ise tüm dünyada lezzetiyle büyük üne sahip. Çikolatanın her türlüsü ve en lezzetli örnekleriyle taşlanan Belçika waffle’ı da Belçika’da mutlaka yemeniz gereken yiyeceklerden biri. Üzerine toz şeker serpilerek servis edilen waffle’dan sonra uzun bir yürüyüş ya da bisiklet turu için yeterli enerjiyi toplamışsınız demektir.
Brüksel’de Gece Hayatı
Brüksel gece hayatı, diğer Avrupa şehirlerine nazaran daha rahat ve biraz daha sessiz olmasına karşın, farklı eğlence anlayışlarına hitap eden birçok bar, restoran, pub ve gece kulübü bulmak mümkün. Gece boyu dans edebileceğiniz ya da arkadaşlarınızla sakince sohbet edebileceğiniz lounge barlar ve kulüpler arasından birini seçerek Brüksel’de günün her anını dolu dolu geçirebilirsiniz.
Brüksel Tatil Önerileri
• Brüksel’de yaz ya da kış fark etmeksizin gün ortasında sürpriz yağışlar gerçekleştiğini aklınızca bulundurmanızda yarar var. Brüksel’e giderken yanınızda şemsiye ya da yağmurluk almayı unutmayın. Özellikle kış aylarında kar yağışı sonra don yaşandığından suya dayanıklı tabanı kaydırmaz ayakkabılar giymenizde yarar var.
Brüksel Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Gelişmiş ulaşım ağı sayesinde Brüksel Havalimanı ile şehir merkezi arasında ulaşım sağlamak oldukça kolay. Brüksel Zaventem Havalimanı ile Brüksel şehir merkezi arası yaklaşık 12 km’dir. Tren, otobüs ve taksi gibi seçeneklerden yararlanarak şehir merkezine gitmek mümkün.
Tren:
Brüksel Zaventem Havalimanı'ndan Brüksel Merkez İstasyonu'na, haftanın 7 günü, 05.00 ila gece yarısı arasında her 10 dakikada bir tren seferleri düzenleniyor. Şehir merkezinden toplu taşıma ile otelinize ulaşabilirsiniz.
Otobüs:
Brüksel Havalimanı’ndan kalkan ve Brüksel Havalimanı’na giden tüm otobüsler için otobüs durakları kat 0’da yer alıyor. De Lijn otobüsleri, Brüksel Havalimanı’ndan Brüksel şehir merkezine düzenli seferler düzenliyor. Ayrıca Brüksel'in Leuven ve Kortenberg gibi bölgelerine 471 numaralı otobüs ile ortalama 45 dakikada ulaşabilirsiniz. STIB otobüsleri ise 21 ve 12 hat numarasıyla havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlıyor.
Araç Kiralama:
Brüksel tatiliniz süresince farklı şehirler de görmek isterseniz havalimanında bulunan araç kiralama firmalarından hizmet alabilirsiniz.
Taksi:
Brüksel Havalimanı’ndan online olarak rezervasyon yapıp hizmet alabileceğiniz ya da havalimanından rastgele çevirebileceğiniz birçok taksi bulmanız mümkün. Trafik olmayan durumlarda havalimanından şehir merkezine ortalama 15-20 dakikalık bir sürede ulaşabilirsiniz.