Erzurum Hakkında
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık ikinci şehri olarak bilinen Erzurum, yüzölçümü olarak da Türkiye’nin 19. şehri… Coğrafi yapısı gereği önemli bir kavşak niteliğinde olan şehir, tarih öncesi çağlarda pek çok siyasi olaya da tanıklık etmiş. Erzurum’un doğal güzellikleri arasında yer alan akarsuları ve ovaları ile tarım ve hayvancılık şehrin önemli geçim kaynağı halinde.
Anadolu’nun tarihinde önemli bir yeri olan Erzurum’da gezip göreceğiniz çok güzellik bulunuyor. Palandöken kayak merkezi ile ün salan şehrin iki tane de büyükşehir ilçesi var. Bunlar; Yakutiye ve Aziziye… Şehir merkezi dışında 21 ilçeye sahip olan Erzurum, farklı bir bitki örtüsüne sahip. Pek çok ovası bulunan şehir, göl bakımından pek zengin değil.
Kayak sporlarına verdiği önemle adından söz ettiren Erzurum, kış turizmi bakımından çok önemli bir gezi noktası olarak biliniyor. Şehrin geleneksel sporlarından biri de cirit… Cirit sporu, Erzurum’da coşkusunu hala koruyor. Bu spor alanında şehirde yarışmalar da düzenleniyor. Anadolu efsanelerine ev sahipliği yapan bu şehri keşfetmek için hemen bir Erzurum uçak bileti alabilirsiniz. Seyahat tarihinizi belirledikten sonra en uygun Erzurum uçak biletleri için Erzurum uçuşlarını bu sayfadan inceleyebilirsiniz.
Erzurum’da Gezilecek Yerler
Erzurum, gezilip görülecek tarihi yerlerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Şehir, medreseleri, ovaları, tarihi yapıları ve şelaleleri ile farklı bir tatil alternatifi sunuyor. Coğrafi yapısının sunduğu güzellikler arasında gezilecek çok yer var. Her mevsim başka bir güzelliğe ev sahipliği yapan Erzurum’da, birbirine yakın konumda bulunan gezip göreceğiniz pek çok yer bulunuyor. Böylelikle kısa bir sürede Erzurum’da çok yer keşfedebilirsiniz.
Erzurum’u Kongre Binası’ndan keşfetmeye başlayabilirsiniz. Cumhuriyetin kurulma aşamasında oluşturulan Milli Mücadele’nin temelleri bu kongrede atılmış. Nene Hatun da şehrin simgeleri arasında yer alan yapıtlarından… Anıt, Nene Hatun Milli Parkı’nın içinde bulunuyor.
Uzun bir tarihe şahitlik etmiş olan Yakutiye Medresesi, Türkiye’nin en bilinen şelaleleri arasında bulunan Tortum Şelalesi, Selçuklular zamanından bu güne kadar gelen ve zamanının önemli ticarethanesi olan Taşhan, Farklı medeniyetlerin yaşantısını tasvir eden Öşvank Kilisesi, kış sporlarının gözde merkezi Palandöken, Atatürk Evi Müzesi ve şehrin sembolleri arasında yerini alan Erzurum Saat Kulesi şehirde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.
Erzurum’da Alışveriş
Erzurum seyahatinizden kendiniz ve sevdikleriniz için hatıra kalmasını istediğiniz bir şeyler almak istiyorsanız, Oltu taşı ile yapılmış herhangi bir ürün tercih edebilirsiniz. Taşhan’da Oltu taşından yapılmış yüzlerce ürün bulabilirsiniz. Oltu taşından tespih, broş, küpe ve birçok ürün satın alabilirsiniz. Başka türde hediyelik eşyalar da arıyorsanız ve bu arada tarihi bir gezi de yapmak istiyorsanız, Tebriz Kapı Çarşısı’na gidebilirsiniz. Bu çarşıda Anadolu tarihine ve dönemin ticari yansımalarına şahitlik edebilirsiniz. Yalnızca hediyelik eşyalar değil, bakır, halı, kilim ve el işi ürünleri de bulabileceğiniz Tebriz Kapı Çarşısı’nın bulunduğu handa kafe de mevcut. Bu kafede küçük bir mola verip, alışverişinize kaldığınız yerden daha enerji dolu devam edebilirsiniz.
Erzurum, çarşı bakımından oldukça zengin... Bakır işçiliğine ve bakır eşyalara merakı olanların ilgisini fazlasıyla çekecek olan Bakırcılar Çarşısı’nda, bakırdan yapılan sini, güğüm, bakraç ve kazan gibi günlük hayatımızda da yeri olan eşyalardan dilediğinizi kendiniz veya sevdikleriniz için alabilirsiniz.
Erzurum’dan damak zevkinize göre sofralarınızı şenlendirecek yöresel ürünlerden de satın alabilirsiniz. Kahvaltıda tüketmek için çeçil peynirini ve tandır ekmeğini alışveriş listenize mutlaka eklemelisiniz.
Erzurum’da Ne Yenir?
Erzurum Festivalleri
Erzurum’u hangi tarihte ziyaret ederseniz edin, şehirde mutlaka bir etkinliğe veya festivale denk gelebilirsiniz. Çünkü şehirde sene içinde pek çok festival ve etkinlik düzenleniyor. Yeme içmeden kültürel etkinliklere, spor şenliklerinden sanat festivallerine birçok alanda sene boyunca çeşitli etkinlikler oluyor.
Erzurum Balık Ekmek Şenliği, haziran ayının ikinci haftasında düzenleniyor. Deniz ürünlerini sevenlerin oldukça dikkati çeken bu şenlik, Atatürk Üniversitesi su Ürünleri Fakültesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Tortum ilçesinde dört yıldır aralıksız gerçekleşen şenlik, deniz olmayan Erzurum halkına deniz ürünlerini sevdirmek amacıyla yapılıyor.
Haziran ayının dördüncü haftası düzenlenen Akdağ Kültür ve Sanat Festivali, Erzurum’un Olur ilçesinde gerçekleşiyor. Yöreyi herkese tanıtmak amacıyla yapılan festivalde, el sanatları sergilerinden yöresel yarışlara, halk danslarından doğa gezilerine kadar birçok etkinlikle karşılaşabiliyorsunuz.
Güreşin önemli bir yer tuttuğu Erzurum’da, Bal Karakucak Güreş Festivali’ne katılarak eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Bu festival, Erzurum seyahatinizde sizin için farklı bir deneyim olabilir.
Aşık Sümmani Şenlikleri, haziranın birinci haftası düzenleniyor. Aşıklar atışması olarak bilinen bu şenlikte, iki aşık karşılıklı bir şekilde atışarak birbirlerini yenmeye çalışıyor. Edebiyat severlerin oldukça ilgisini çeken bu şenlik, Erzurum’un Narman ilçesinde gerçekleşiyor.
Haziran ayında şehir merkezinde düzenlenen Aziziye Tabyaları Spor Şenlikleri, bütün spor dallarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca şenlikte uçurtma yarışmaları da düzenleniyor. Bu rengarenk görüntünün altında piknik yapmak çok keyifli olabilir.
Dünyada sayılı kayak merkezilerinin arasına adını yazdıran Palandöken’de düzenlenen Winterfest, aralık ayının son haftalarında gerçekleşiyor. Yılbaşı ruhunu yaşayarak kayak keyfinin tadını doyasıya çıkarmak isteyenler için ideal bir festival alternatifi oluşturuyor.
Erzurum Seyahat Önerileri
Kış turizmi ile ön plana çıkan Erzurum’a bir seyahat planlıyorsanız, en keyif alacağınız mevsim kış olacaktır. Karasal iklime sahip olan Erzurum’da kış ayları çok uzun ve sert geçtiği için bu aylar, eğlence ve etkinliklerle dolu dolu geçiyor. Yaz ayları ise kısa ve sıcak oluyor. Erzurum, Winterfest ile kış aylarında pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Sıradağları ile bilinen şehri her yıl binlerce yerli ve yabancı turist kış sporları için ziyaret ediyor. Kış aylarını şehrin gürültüsünden uzak, karlar arasında huzur dolu geçirmek istiyorsanız Erzurum tam da size göre bir şehir.
Erzurum’da; kış aylarında Palandöken’e çıkarak kayak yapabilir, yaz aylarında ise muhteşem akarsularında rafting keyfinin tadını çıkarabilirsiniz. Şehir, hem kayak sporları hem de su sporları için ideal bir yer.