Elazığ Hakkında
Doğu Anadolu’nun tarih kokan şehri Elazığ, yüzyıllar boyunca köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kültürel zenginliği ile her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.
Tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Türkiye’nin en büyük yapay gölü olan Keban Barajı’na da ev sahipliği yapması, kaplıcaları ve gelişmiş ulaşım olanakları ile de bölgenin önemli şehirleri arasında bulunuyor.
Elazığ’ın tarihi Milattan Önce 20. Yüzyıla kadar uzanıyor. Eski Harput’un tarihi kadar uzun bir geçmişe sahip olan şehir, tarihteki ilk yerleşim yerlerinden biri. Hurriler, Urartular, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Artuklular, Selçuklular ve Osmanlılar… Her biri Elazığ’ın kadim tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı büyük medeniyetler ve şehirde tüm bu kültürel zenginlikten izler görebilirsiniz. Elazığ’ın bugünkü şehir hayatı ise 1934 yılında başlıyor.
Günümüzde aynı zamanda tarım, sanayi ve ticaret şehri olarak da anılan Elazığ sadece turistik değerleri ile değil ticari amaçlı da birçok misafir ağırlıyor. İster iş ister turistik amaçlı olsun, Elazığ Havalimanı’na yönelik gerçekleşen uçuşları inceleyerek, Elazığ uçak bileti fiyatlarını karşılaştırıp en uygun bileti alabilir, bu zengin kültürel mirası keşfe çıkabilirsiniz.
Elazığ’da Gezilecek Yerler
Elazığ tarihi eserleri, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetleri ile size dolu dolu bir keşif deneyimi vadediyor. GAP turlarının da popüler duraklarından olan Elazığ’da görmeniz gereken ilk yerlerden biri, Harput Kalesi… MÖ. 8. Yüzyıldan beri Harput Tepesi’nde kurulu olan kale, şehre hakim konumu seyirlik bir manzara sunuyor.
Harput’un girişinde bulunan Üç Lüleli Çeşme, Anadolu’daki en eski Türk mimarisi örneklerinden biri olan ve günümüzde de ibadete açık olan Ulu Camii, Harput Kalesi’nin doğusunda bulunan ve Anadolu toprakları üzerindeki en eski ibadethanelerden biri olan Meryem Ana Kilisesi de Harput’ta görebileceğiniz önemli yapılar arasında bulunuyor.
Elazığ’ın Doğal Güzellikleri
Elazığ’ın güneydoğusunda bulunan Hazar Gölü, Elazığ’ın görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Denizden 1250 m yükseklikteki tektonik göl, bölgenin hem ekonomik hem de turistik açıdan önemli noktalarından… Hazar Gölü’nün güneyinde yükselen Hazarbaba Dağı ise 2347 m yüksekliği ile Elazığ’ın kayak sporuna en elverişli pistlerine ev sahipliği yapıyor.
Elazığ’ın doğal zenginliklerinden biri olan Golan Kaplıcaları ise şehri termal turizmi açısından da önemli kılıyor. Karakoçan ilçesine 18 km mesafedeki kaplıcalar, romatizmadan cilt hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılıyor. Kaplıcaların yanı başında akan Peri Çayı’da dinlendirici manzarası ile bu atmosfere eşlik ediyor.
Elazığ’da Alışveriş
Elazığ alışveriş açısından da oldukça zengin alternatifler sunuyor. Yöresel ürünlerin geleneksel bir atmosferde sergilendiği Tarihi Kapalı Çarşı’dan modern alışveriş merkezlerine kadar, Elazığ’da oldukça fazla seçenek bulmak mümkün. Elazığ Kapalı Çarşı’da yöreye özgü tulum peynirinden cevizli sucuğa, ağın leblebisinden menengiç kahvesine, pekmezden baharat çeşitlerine kadar oldukça fazla yerel ürün bulabilirsiniz. Ayrıca şehrin birçok noktasında bulunan dükkanlardan da bu yöresel lezzetleri alabilirsiniz.
Eğer Yiyecek dışında yöreye özgü bir şeyler almak isterseniz Elazığ’a özgü, Selçuklu ve Osmanlı motifleri taşıyan el dokuması halıları da inceleyebilirsiniz. Ayrıca çömlekler, takılar, taş işlemeleri ve iğne oyası gibi el emeği ürünleri de hediye olarak değerlendirebilirsiniz.
Elazığ’da Ne Yenir?
Elazığ’a yolunuz düştüyse sadece doğal ve tarihi güzellikleri için değil zengin mutfağını keşfetmek için de biraz vakit ayırmanız gerekecek. Her biri ayrı bir çeşitlilik sunan çorbaları, et yemekleri, tatlıları ve hamur işleri ile Elazığ adeta bir gastronomi üssü gibi… Yöresel mutfağın oldukça gelişmiş olduğu şehirde en ünlü lezzetler içli köfte, Harput köftesi ve kuzu kapama… Yaz aylarında nane sosu le birlikte içinizi serinletecek soğuk ayran aşı çorbası, yöreye özgü bir börülce türünden hazırlanan löbik çorbası, tandır ekmeği, peynirli ekmek ve küncülü köfte de yine bölgenin özgün yöresel lezzetleri arasında bulunuyor.
Elazığ mutfağında tatlıların da özel bir yeri var, şerbeti bir tatlı olan dolanger, halbur hurması, orcik (cevizli sucuk) Elazığ sofralarının vazgeçilmez tatlılarından… Elazığ tatlılarının yanına en güzel eşlikçi ise bir fincan menengiç kahvesi ya da diğer adı ile çedene kahvesi olacaktır.