Sivas Hakkında
Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz’de toprakları bulunan Sivas, Türkiye’nin en büyük ikici ili. İl trafik kodu 58 olan Sivas’ın telefon kodu ise 346.
Akıncılar, Altınyayla, Divriği, Doğanşar, Gemerek, Gölova, Gürün, Hafik, İmranlı, Kangal, Koyulhisar, Suşehri, Şarkışla, Ulaş, Yıldızeli ve Zara olmak üzere Sivas’ın toplam 16 ilçesi bulunuyor. Sivas’ta yer alan Cumhuriyet Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü yüksek öğretim kurumlarından biri olarak şehre bir üniversite şehri silueti kazandırıyor.
Roma döneminde İmparator Aguste’nin “şehir” anlamına gelen “Sebasteia” adını verdiği bu topraklar, sunduğu eski ve yakın tarih mirasının yanı sıra göz alıcı doğal güzellikleriyle sizi bekliyor.Tarihi ticaret yolları olan İpek Yolu ve Kral Yolu güzergahı üzerinde önemli bir kent olan Sivas; Hitit, Asur, Büyük İskender ve Roma İmparatorluğu topraklarına katıldıktan sonra Selçuklu Devleti, Danişmentliler Beyliği ve Eretna Beyliği yönetimlerini gördü. Osmanlı Dönemi’nde de sancak olan Sivas, 4 Eylül 1919'da Milli Mücadele’nin şekillendiği Sivas Kongresi’ne sahne oldu. Kurtuluş Savaşı öncesi toplanan en önemli kongre olan Sivas Kongresi’nde hiçbir ülkenin manda ve himayesinin kabul olunmayacağı ve milletin istikbalinin yine milletin azim ve kararıyla kurtulacağı kararları alındı.
Sivas’a Tatil İçin Ne Zaman Gidilir?
Sivas’ta Gezilecek Yerler
Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz Sivas’ta ince taş işçiliği ve sekizgen mimarisiyle dikkat çeken camiler, medreseler, şifahaneler bulunuyor. Ayrıca kaplıcalarıyla da ünlü olan Sivas’ta termal suyla dinlenip zindeleşmeyi de ihmal etmeyin.
Sivas Ulu Cami
Sivas’ın en eski ve en önemli mimari yapısı olan Ulu Cami, Sivas merkezde yer alıyor. 1955 yılında yapılan restorasyon sırasında bulunan kitabeye Ulu Cami 1196-97 yıllarında Kutbettin Melikşah döneminde Danişmendli Kızılarslan bin İbrahim tarafından Kul Ahi’ye yaptırılmış. Caminin haziresinde Osmanlı döneminden kalma 23 mezar bulunuyor. İçinde 50 adet sütundan adeta bir orman olan Ulu Cami, ince taş işçiliği duvar oymaları ve 1213’te eklenen geniş tuğla minaresiyle Sivas’ta görülecek tarihi yerlerin başında geliyor.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olarak bilinen bu yapı topluluğu; darüşşifa, cami ve türbeden oluşuyor. Mengücekliler Dönemi’nde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından 1228’de dönemin ünlü mimarlarından Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah tarafından yapılan eser, 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine alındı.Muhteşem taş işçiliği kapısıyla Sivas’ın simgelerinden biri olan Divriği Ulu Cami, Türk mimarisi ve taş işçili bakımından benzerine rastlanmayan bir yapıdır. Camiye bitişik olarak inşa edilen, iki katlı, avlulu Darüşşifa, hastaların su sesi ile tedavi edildiği bir hastane olarak hizmet veriyordu.
Bürüciye Medresesi
Anadolu Selçuklu Devleti döneminde 1271 yılında, medrese olarak inşa edilen ve devrin pozitif bilimlerinin okutulduğu yapının uzun seneler kullanıldığı biliniyor. Medresenin giriş kapısı, Selçuklu taş oymacılığının en güzel örneklerinden. Günümüzde sergi salonu olarak kullanılan binanın avlusunda serin Sivas akşamlarında arkanıza yaslanıp keyifle çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Gök Medrese
1271 yılında Sahib-i Ata Fahrettin Ali tarafından Mimar Kaluyan’a yaptırılan Gök Medrese, mavi-yeşil çiniler ve mermerlerle döşeli giriş kapısıyla tanınıyor. Girişinde ikiz çift minare yer alan medrese 1926 yılında müzeye dönüştürüldü. Gök Medrese’nin duvarında bulunan 12 Hayvanlı Türk Takvimi kabartmasına göz atmayı unutmayın.
Kangal Balıklı Kaplıcası
Sivas’ın Kangal köpeğiyle adını dünyaya duyuruan Kangal ilçesinin diğer meşhur canlıları ise “doktor balıklar”. Normalde balıkların yaşayabildiği en yüksek sıcaklık 27-28 derceyken, 36-37 derece sıcaklıktaki kaplıca suyunda bulunan balıklarla yapılan özel tedavi uygulamasının sedef hastalığına iyi geldiği söyleniyor.
Gemerek Sızır Şelalesi
Kızılırmak’ın Göksu kolu üzerinde yer alan Gemerek Sızır Şelalesi, Gemerek merkeze 24 km uzaklıkta yer alıyor. Yemyeşil bir doğanın ortasında tam 20 metre yükseklikten dökülen suyun sesi ve muhteşem görüntüsü, Sivas’ın en özel doğal hazinelerinden biri. Şelale çevresinde doğa yürüyüşlerine çıkabilir yakınlardaki restoran ve çay bahçesinde şelale manzarasına karşı keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi
Milli Mücadele’nin en önemli kararlarının alındığı ve Cumhuriyet’in temellerinin altığı Sivas Kongre Binası, 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında Milli Mücadele Karargâhı olarak kullanıldı. Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey tarafından 1892 yılında Mülki İdadi Binası olarak yaptırılan 3 katlı bina, Sivas Lisesi, Kongre Lisesi olarak da anıldı. 1981’e kadar lise olarak hizmet veren bina yapılan düzenlemelerin ardından 1984’te müze olarak ziyarete açıldı.
Sivas’tan Ne Alınır?
Zanaatkarların şehri Sivas’tan el işçiliği birçok hediyelik eşya satın alabilirsiniz. Sivas’ın çok dokunmuş el dokuması halılar ve el işçiliğiyle yapılan Sivas bıçakları, Sivas yöresinin meşhur olmuş ürünleri. Ayrıca Kemik tarak ve ince işçilik ürünü gümüş takılarla da Sivas’tan dönerken sevdiklerinizi sevindirebilirsiniz.
Sivas’ta hediyelik eşyaların dışında günlük ihtiyaçlarınıza yönelik alıveriş yapacaksanız Primemall AVM, elektronikten kıyafete kadar her sektörden alışveriş yapabileceğiniz mağazalarıyla hizmet veriyor. Sivas’ta ayrıca Bankalar Caddesi ve Belediye Çarşısı da şehrin alışveriş mekanlarından bazıları…
Sivas’ta Ne Yenir?
İç Anadolu ve Doğu Anadolu mutfaklarının lezzetli bir karışımı olan Sivas mutfağı’nda hamur işleri ve bulgurla hazırlanan yemeklerin yanı sıra köfteler de büyük yer tutuyor.
Sivas mutfağının en lezzetli yemeklerinden biri olan içi köfte, suda haşlanarak pişiriliyor ve jhem hafif hem de lezzetli biçimde sofralara geliyor. İri kıyım kıyma ve biraz baharatla hazırlanan Sivas köftesi de Sivas’a özgü yemekler arasında oldukça popüler.
Sivas çevresinde yetişen ve şekil olarak ıspanağa benzeyen madımakla, madımak yemeği hazırlanıyor. Çorbası da yapılan madımağın mayhoş ve lezzetli bir tadı var.
Yoğrulduktan sonra açılıp çay bardağı ile daire daire kesilen hamurun içine haşlanmış patates ya da etli karışımlar konularak hazırlanan hangel, en sevilen Sivas yemeklerinden biri. Hangel, haşlandıktan sonra tereyağı ve pul biberle servis ediliyor.
Sivas mutfağının en sevilen tatlarından biri olan kelle tatlısı ise oldukça ilginç bir görüntüye sahip ve yapımı oldukça meşakkatli. İçi kadayıf, dışı baklava yapıda şeklindeki tatlının içine çeşitli baharatlar, kuru yemişler ve kuru meyveler konabiliyor.
Sivas Havalimanı’ndan Sivas Şehir Merkezine Ulaşım
Sivas’ın merkezinden ve ilçelerinden Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’na ulaşmak için araç kiralama, havalimanı servisleri ve taksi gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Havaş
Uçaklar Sivas Havalimanı’na iniş yaptıktan 25 dakika sonra sefere başlayan Havaş otobüsleri ile Sivas merkeze gidebilir, buradan otobüs, minibüs ve taksi gibi seçeneklerle şehrin her yerine ulaşabilirsiniz. Havaş otobüslerinin yolcu alıp indirdiği duraklar şu şekilde: düzenlenen güzergahlar sırasıyla; Büyük Otel, 4 Eylül Stadyumu, Kümbet Halı Saha, Sabancı Lisesi Durağı, Özel Harekat Şube Müdürlüğü.
Araç Kiralama
Sivas Havalimanı’ndan araç kiralayarak şehrin her yerine dilediğiniz gibi özgürce ulaşım
Toplu taşıma
Sivas Havalimanı’na uçuş olan günler belirli saatlerde, HVL hatlı Hava Limanı - Merkez Sivas Belediye otobüsleri hizmet veriyor.