Bakü Hakkında
Azerbaycan’ın başkenti Bakü, tarihi dokusunda modern ve görkemli binaların eşlik ettiği mimarisi, geniş bulvarları, Hazar Denizi kıyısındaki konumu, zengin kültürel hayatı ve ışıltılı şehir manzaraları ile Kafkaslar’ın en güzel şehirlerinden biri… Bölgenin en önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olan şehir, her yıl çok sayıda ziyaretçiyi kendine çekiyor.
İsmi Farsçada “rüzgar kenti” anlamına gelen şehrin tarihinin büyük İskender’e kadar uzandığı tahmin ediliyor. 7. Yüzyıldan önce Araplar ve sonrasında Türklerin hakim olduğu şehir, Şirvan Şahlar tarafından başkent olarak kullanılmış. 16. yüzyılda İran topraklarına katılan Bakü, 1806’da Rus egemenliğine girmiş. 1920’den itibaren ise Azerbaycan’ın başkenti olan şehir, bir liman kenti oluşu ve önemli petrol kaynaklarına ev sahipliği yapmasıyla tarih boyunca önemini korumuş.
Hazar Denizi’nin batı kıyısında konumlanan Bakü sokaklarında dolaşırken Arap, Osmanlı ve Rus kültürlerinin izlerini görmeniz mümkün. Sovyet döneminden kalma yapılar ile buluşan çağdaş mimari örnekleri şehrin atmosferini oldukça farkı kılıyor. Bakü’de gezilecek yerlerin birçoğu, şehrin tarihi bölümünde yer alıyor. Şehir sokaklarını yürüyerek dolaşabilir, görmek istediğiniz pek çok yeri kolayca bulabilirsiniz. Şehrin tarihi merkezi dışında kalan yerler içinse gelişmiş ulaşım ağı sayesinde metro, otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma alternatiflerini kullanabilirsiniz.
Türkiye’ye vize kolaylığı sağlıyor oluşu ve konuşulan dil açısından yakınlığı ile Bakü, özellikle Türkiyeli misafirler için çokça tercih edilen bir destinasyon. Hem iş hem de turistik seyahatleriniz için farklı hava yollarının Bakü uçak biletlerini inceleyip, sizin için en uygun bilet ile seyahatinizi planlayabilir, bu renkli şehri keşfedebilirsiniz.
Bakü’de Gezilecek Yerler
Bakü’yü dolaşmaya şehrin ilk yerleşim yerlerinden olan İçeri Şehir’den başlayabilirsiniz. Yapılan kazılar bü bölgede ilk yerleşimin Tunç Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor. UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine alınan İçeri Şehir, sadece ülkenin değil, dünyanın da en eski yerleşim yerlerinden biri olarak görülmeyi hakkediyor. Tarihi surlar, kiliseler, hanlar, hamamlar gibi yapıların bulunduğu bölgede kafe ve restoranlar ve el yapımı ürünler satan dükkanlar da bulunuyor.
İçeri Şehir sınırları içerisinde bulunan Kız Kulesi de Bakü’de görülecek önemli yapılardan… Şehrin en eski yapılarından Kız Kulesi, 12. yüzyıldan kalma eski bir Zerdüşt tapınağı olarak biliniyor. 27 m yüksekliğe sahip kule, bir dönem deniz feneri olarak da kullanılmış. Yine İçeri Şehir’de yer alan bir diğer yapı da Şirvanşahlar Sarayı… 15. yüzyılda inşa edilen saray, Doğu’nun en görkemli yapıları arasında bulunuyor.
Bakü sahil şeridi paralelinde uzanan ve 1909 yılında açılmış olan Bakü Bulvarı, Guinness Rekorlar Kitabı’na giren dünyanın en uzun bayrağını görebileceğiniz Devlet Bayrağı Meydanı, şehirdeki en yüksek yapılar arasında bulunan Alev Kuleleri, şehrin en büyük sanat müzesi olan Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, Bakü’de görebileceğiniz yerlerden başlıcaları…
Çağdaş mimarinin en önemli isimlerinden Zaha Hadid tasarımı olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Bakü’nün en etkileyici ve özgün modern yapıları arasında bulunuyor. Yapı konser salonlarına, sanat galerilerine, müze ve kütüphane bölümlerine ev sahipliği yapıyor. Sanatın ve özellikle de müziğin oldukça ön plana çıktığı şehirde; Azerbaycan Devlet Filarmonisi ve Uluslararası Mugam Merkezi de ziyaret edebileceğiniz yer Arasında bulunuyor.
Şehir merkezine 30 km uzaklıktaki Surakhani Kasabası’nda bulunan Ateşgah, günümüze ulaşmış 3 Mecusi tapınağından biri olarak görebileceğiniz yapılar arasında yer alıyor. Nizami Caddesi, Kristal Salon, Televizyon Kulesi, Yanar Dağ, Gobustan Milli Parkı, Apşeron Yarım Adası Bakü’de görebileceğiniz diğer yerler…
Bakü’de Alışveriş
Bakü’de Ne Yenir?
Türk mutfağı ile benzerlikler gösteren Azerbaycan mutfağında et yemekleri, hamur işleri, dolmalar ve pilav çeşitleri ağırlıkta… Bakü seyahatinizde bölgeye özgü bir şeyler atmak isterseniz, kıymalı ya da peynirli iç ile yapılan ve bir çeşit mantı çorbası olan düşbere en meşhur lezzetlerden biri olarak ilk sırada geliyor. Bölgeye özgü bir gözleme olan qutab, yoğurt ve yeşillikler ile hazırlanan bir çorba olan doğva, nohut ve etle çömlekte yapılan piti, Azeri pilavı gibi yemekler Bakü’de tadabileceğiniz diğer yöresel lezzetlerden birkaçı… Tatlı olarak ise şekerbura, Bakü baklavasını deneyebilirsiniz.
Bakü’de tıpkı Türkiye’de olduğu gibi çay kültürü önem taşıyor. Ancak bölgede Türkiye’dekinden farklılık gösteren bir çay ritüeli bulunuyor. Bakü’de siyah çay istediğinizde keklik otu ile beraber demlenen bir çay içmeye hazır olun. Nanegillerden bir ot olan bu bitki çaya hoş bir aroma katıyor. Çay kültüründe önemli bir yeri olan diğer lezzet ise şeker yerine getirilen mürebbe adı verilen reçeller… Çay Bakü’de farklı reçel türleri ile servis ediliyor.