Konya Hakkında
Yüzölçümüne göre Türkiye’nin en büyük şehri olma özelliğini taşıyan Konya, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Köklü tarihi, zengin mutfağı ve kültür mirası ile her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği şehir, büyüklüğünün yanı sıra Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden de biri. Hz. Mevlana’nın yaşamına ve öğretilerine tanıklık eden şehir, Türkiye’de inanç turizmi için en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Aynı zamanda İç Anadolu’nun ticaret merkezlerinden de biri olan şehir, her yıl hem ticaret hem de ziyaret amacıyla gelen milyonlarca kişiyi ağırlıyor.
Konya Seyahat Önerileri
- Konya ziyaretinizi planlarken ziyaretinizi, her yıl aralık ayında gerçekleşen Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıl Dönümü Anma (Şeb-i Arûs) Törenleri’ne denk getirirseniz uzun süre aklınızdan çıkmayacak bir deneyim yaşayabilirsiniz. Sema gösterileri, ney dinletileri ve daha pek çok etkinlik ile yapılan anma törenlerine hayran kalacağınıza eminiz.
- Konya’nın ağırladığı en önemli isimlerinden biri de Nasreddin Hoca. Konya’nın Akşehir ilçesinde doğan Nasreddin Hoca için her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında şenlikler düzenleniyor. Eğer Konya ziyaretiniz temmuz ayına denk geldiyse Akşehir’de düzenlenen Nasreddin Hoca Festivali’ne katılabilir, fıkralar ve hikayelerle anılan Nasreddin Hoca’yı bir de Konya halkından dinleyebilirsiniz.
Konya Yeme-İçme
Konya’da Gezilecek Yerler
Köklü bir tarihi, zengin bir kültür mirasını ve Türkiye’nin en önemli dini merkezlerini topraklarında ağırlayan Konya’da gezip görebileceğiniz yerlerin bir sınırı yok! Türkiye’nin hatta dünyanın en sevilen alimlerinden biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergahı olan Mevlana Müzesi, Konya’da görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Mevlana Celaleddin Rumi’nin kabrinin de yer aldığı müze içerisinde dergah eşyaları, değerli el yazmaları ve Mevlana’ya ait kıyafetleri görebilirsiniz.
Konya tarihine ışık tutan Arkeoloji Müzesi, Konya ziyaretiniz sırasında görmeniz gereken en önemli yerlerden biri. Müze içerisinde Neolitik Çağ’dan Eski Tunç ve Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri) çağlarına kadar pek çok döneme ait eserler bulunuyor. Müze aynı zamanda Türkiye’nin en eski 2. arkeoloji müzesi olma özelliğini taşıyor.
Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılan Karatay Medresesi, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Anadolu Selçuklu dönemine ait çini eserlerin sergilendiği müze, taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan kapısı ve göz alıcı çini eserleri ile mutlaka görülmeli. Sırçalı Medrese Mezar Anıtları Müzesi, Konya Atatürk Evi Müzesi, Konya Etnografya Müzesi, Taş ve Ahşap Eserler Müzesi ve Nasreddin Hoca Arkeoloji ile Etnografya Müzesi de Konya’da gezilmesi gereken diğer müzeler arasında.
Kültür mirasları ile öne çıkan Konya’da görülmesi gereken pek çok bahçe ve doğal alan da bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise Türkiye’nin en büyük Japon bahçesi olan Konya Japon Parkı. Konya Kültür Park, Türk Yıldızları Parkı, Nasreddin Hoca Gülmece Parkı ve Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ise Konya’da görebileceğiniz en güzel parklardan birkaçı…