Kastamonu Hakkında
Batı Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu, doğal güzellikleri ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra manevi değerleri ile de öne çıkan şirin bir ilimiz. Kastamonu ilinin merkezi olan şehir, Gökırmak’ın bir kolu olan Karaçomak Deresi Vadisi’nde kurulu.
Evliyalar Şehri olarak da bilinen Kastamonu’nun geçmişi çok eskilere dayanıyor. Anadolu’nun en eski şehirleri arasında bulunan bölgede birbirinden değerli tarihi eserler bulunuyor. Antik Çağ’dan ve Türk-İslam Dönemi’nden kalan tarihi yapıların yanı sıra II. Abdulhamit zamanından kalan yapılar da kesinlikle görülmeye değer.
Kastamonu’ya gitmeye karar verdiyseniz ve yolculuğunuz hem kısa hem de konforlu geçsin istiyorsanız, hemen Kastamonu Uçak Bileti fiyatlarını karşılaştırabilir, size en uygun olanı satın alabilirsiniz.
Uçak bileti aldıktan sonra ihtiyacınız olan bir de konaklama alternatifi seçmek! Hemen Kastamonu’da birazdan sayacağımız yerleri gezip dolaştıktan, şehri yeterince keşfettikten sonra günün yorgunluğunu atmak için konforlu bir konaklama alternatifi istemeniz çok normal. Kastamonu’da çok çeşitli konaklama alternatifleri bulunuyor. Küre Dağı ve Ilgaz Dağı’nda dağ evlerinde konaklayabilir, şehir ve ilçe merkezlerinde hanlar, konaklar, çiftlikler ve şehir otellerini değerlendirebilirsiniz.
Kastamonu otelleri arasından dilediğinizi seçerek keyifle konaklayabilirsiniz. Şehir merkezinde ve ilçelerde bulunan pek çok tarihi han, konak ve çiftliğin butik otel olarak hizmet verdiğini de hatırlatalım.
Kastamonu’ya Tatil İçin Ne Zaman Gidilir?
Kastamonu’nun hava durumu, yıllık yağış ve sıcaklıkları çok fazla değişiklik göstermediğinden sizin için uzak bir tarih için bile hava durumunu kolayca tahmin ederek seyahat edebilirsiniz. Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde tipik Karadeniz iklimi görülürken, iç kesimlerde karasal iklimin etkileri hissediliyor. Dağların denize paralel olması nedeniyle birbirine yakın bölgelerde bile aynı hava durumu farklı olabiliyor.
Kastamonu şehir merkezi yaz mevsiminde de çok sıcak olmadığından sıcaktan bunalanlara ferahlatıcı bir etki sağlıyor. Havalar çok soğuk olmasın ama şehir de çok kalabalık olmasın diyorsanız ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Kış sporları için gidiyorsanız en soğuk dönemler ocak ve şubat aylarıdır. İnanç turizmi ya da tarihi kültürel geziler için ilkbahar ayları uygun olabilir. Deniz turizmi için ise tabii ki yaz aylarını tercih edebilirsiniz.
Kastamonu Festivalleri
Tatilinize renk ve hareket katmak için seyahat tarihlerinizi Kastamonu festivallerine göre belirleyebilirsiniz. Her yıl ağustos ayında Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, İnebolu Uluslararası Heyamola Deniz Şenlikleri Kültür ve Sanat Festivali düzenleniyor. Her sene mayıs ayında düzenlenen Şeyh Şaban-l Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası ve 9 Mart tarihlerinde gerçekleşen Mehmet Feyzi Efendi Anma Günü gibi festivalleri değerlendirerek uçak bileti tarihlerinizi ayarlayabilirsiniz.
Kastamonu Gece Hayatı
Kastamonu’nun çok hareketli bir gece hayatı yok. Kurşunlu Han’da yılın belli dönemlerinde düzenlenen fasıl geceleri, otellerin eğlenceleri ve birkaç canlı müzik yapan mekan dışında çok alternatifiniz bulunmuyor. Ilgaz Dağı Milli Parkı çevresinde konaklıyorsanız, buradaki otellerin eğlencelerine katılabilirsiniz.
Kastamonu Gezilecek Yerler
Kastamonu’ya doğru yola çıkmaya karar verdiyseniz, Kastamonu’da gezilecek yerler listenizi hazırlamaya başlayabilirsiniz. 110 metre yüksekliğindeki bir tepede konumlanan Kastamonu Kalesi keşfe başlamak için ideal bir başlangıç noktası olabilir. 12. yüzyılda Kommenler Hanedanlığı’nın inşa ettiği kale, yapıldığı dönemde Orta Çağ Bizans mimarisi özelliklerini yansıtsa da zaman içerisinde farklı beylikler tarafından tadilata uğramış ve dokusu değişmiştir.
Şehir merkezinde bulunan Evkaya Mezarları Kastamonu’da gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz önemli tarihi yapılar arasında. 8 metrelik bir kayanın oyularak kaya mezarlığına dönüştürülmesi ile oluşturulan kaya mezarlarına 3 adet giriş ve içinde yer alan sandukalar bulunuyor. Şehrin Osmanlı İmparatorluğu himayesi altındayken inşa edilmiş olan ilk anıtsal yapısı Nasurullah Camii, şehrin simgesi konumundaki tarihi saat kulesi, şehir merkezinde bulunan ve Osmanlı sivil mimarisinin zarif örneklerinden olan Liva Paşa Etnografya Müzesi’ne uğramayı sakın unutmayın.
Kastamonu’da Alışveriş
Meşhur Kastamonu konaklarının minyatürlerini, magnetlerini ve anahtarlıklarını alabilirsiniz. Yöreye özgü şimşir kaşık, el işi oyma sandıklar, oyuncaklar ve mutfak gereçleri de alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasında bulunuyor. Dokumanın da çok değer gördüğü Kastamonu’da sarı kıvrak dokuması, Cizde sarı yazması ve Selalmaz bezi gibi naif dokuma örneklerine göz atabilirsiniz.
Kastamonu-Taşköprü dendiğinde akla ilk gelen şey Taşköprü sarımsağı oluyor. Üryani eriği, çekme helva, pastırma, Tosya pirinci, siyez bulguru, siyez unu, eriştesi ve ekmeği de Kastamonu’da gıda alışverişi yapmak isteyenler için ideal ürünlerden.
Kastamonu’da Ne Yenir?
Kastamonu’da ne yemeli diye düşünüyorsanız, öncelikle buranın et yemeklerinin çok meşhur olduğunu söyleyelim. Kıyma kullanılmadan hazırlanan dönerini mutlaka tatmanız gerekiyor, yaprak yerine parça etli bir dönerle buluşacağınız nefis sofralarda tatilinize lezzet katabilirsiniz.
Kastamonu pastırması da Kastamonu’da tatmanız gereken lezzetlerden. Kaya tuzunda bekletilen etin güneş ve rüzgarda kurutulmasıyla hazırlanan pastırmalar nefis tatlarıyla yiyenleri mest ediyor.
Kastamonu yöresine ait yemekler arasında banduma, kuyu kebabı, çekme helva, simit tiridi, etli ekmek ve ala pilavı da bulunuyor.