Bakü Hakkında

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, tarihi dokusunda modern ve görkemli binaların eşlik ettiği mimarisi, geniş bulvarları, Hazar Denizi kıyısındaki konumu, zengin kültürel hayatı ve ışıltılı şehir manzaraları ile Kafkaslar’ın en güzel şehirlerinden biri… Bölgenin en önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olan şehir, her yıl çok sayıda ziyaretçiyi kendine çekiyor.

İsmi Farsçada “rüzgar kenti” anlamına gelen şehrin tarihinin büyük İskender’e kadar uzandığı tahmin ediliyor. 7. Yüzyıldan önce Araplar ve sonrasında Türklerin hakim olduğu şehir, Şirvan Şahlar tarafından başkent olarak kullanılmış. 16. yüzyılda İran topraklarına katılan Bakü, 1806’da Rus egemenliğine girmiş. 1920’den itibaren ise Azerbaycan’ın başkenti olan şehir, bir liman kenti oluşu ve önemli petrol kaynaklarına ev sahipliği yapmasıyla tarih boyunca önemini korumuş.

Hazar Denizi’nin batı kıyısında konumlanan Bakü sokaklarında dolaşırken Arap, Osmanlı ve Rus kültürlerinin izlerini görmeniz mümkün. Sovyet döneminden kalma yapılar ile buluşan çağdaş mimari örnekleri şehrin atmosferini oldukça farkı kılıyor. Bakü’de gezilecek yerlerin birçoğu, şehrin tarihi bölümünde yer alıyor. Şehir sokaklarını yürüyerek dolaşabilir, görmek istediğiniz pek çok yeri kolayca bulabilirsiniz. Şehrin tarihi merkezi dışında kalan yerler içinse gelişmiş ulaşım ağı sayesinde metro, otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma alternatiflerini kullanabilirsiniz.

Türkiye’ye vize kolaylığı sağlıyor oluşu ve konuşulan dil açısından yakınlığı ile Bakü, özellikle Türkiyeli misafirler için çokça tercih edilen bir destinasyon. Hem iş hem de turistik seyahatleriniz için farklı hava yollarının Bakü uçak biletlerini inceleyip, sizin için en uygun bilet ile seyahatinizi planlayabilir, bu renkli şehri keşfedebilirsiniz.

Bakü’de Gezilecek Yerler

Bakü’yü dolaşmaya şehrin ilk yerleşim yerlerinden olan İçeri Şehir’den başlayabilirsiniz. Yapılan kazılar bü bölgede ilk yerleşimin Tunç Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor. UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine alınan İçeri Şehir, sadece ülkenin değil, dünyanın da en eski yerleşim yerlerinden biri olarak görülmeyi hakkediyor. Tarihi surlar, kiliseler, hanlar, hamamlar gibi yapıların bulunduğu bölgede kafe ve restoranlar ve el yapımı ürünler satan dükkanlar da bulunuyor.

İçeri Şehir sınırları içerisinde bulunan Kız Kulesi de Bakü’de görülecek önemli yapılardan… Şehrin en eski yapılarından Kız Kulesi, 12. yüzyıldan kalma eski bir Zerdüşt tapınağı olarak biliniyor. 27 m yüksekliğe sahip kule, bir dönem deniz feneri olarak da kullanılmış. Yine İçeri Şehir’de yer alan bir diğer yapı da Şirvanşahlar Sarayı… 15. yüzyılda inşa edilen saray, Doğu’nun en görkemli yapıları arasında bulunuyor.

Bakü sahil şeridi paralelinde uzanan ve 1909 yılında açılmış olan Bakü Bulvarı, Guinness Rekorlar Kitabı’na giren dünyanın en uzun bayrağını görebileceğiniz Devlet Bayrağı Meydanı, şehirdeki en yüksek yapılar arasında bulunan Alev Kuleleri, şehrin en büyük sanat müzesi olan Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi, Bakü’de görebileceğiniz yerlerden başlıcaları…

Çağdaş mimarinin en önemli isimlerinden Zaha Hadid tasarımı olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Bakü’nün en etkileyici ve özgün modern yapıları arasında bulunuyor. Yapı konser salonlarına, sanat galerilerine, müze ve kütüphane bölümlerine ev sahipliği yapıyor. Sanatın ve özellikle de müziğin oldukça ön plana çıktığı şehirde; Azerbaycan Devlet Filarmonisi ve Uluslararası Mugam Merkezi de ziyaret edebileceğiniz yer Arasında bulunuyor.

Şehir merkezine 30 km uzaklıktaki Surakhani Kasabası’nda bulunan Ateşgah, günümüze ulaşmış 3 Mecusi tapınağından biri olarak görebileceğiniz yapılar arasında yer alıyor. Nizami Caddesi, Kristal Salon, Televizyon Kulesi, Yanar Dağ, Gobustan Milli Parkı, Apşeron Yarım Adası Bakü’de görebileceğiniz diğer yerler…

Bakü’de Alışveriş

Bakü alışveriş açısından oldukça zengin seçenekler sunan bir şehir. Başkentte çok sayıda alışveriş merkezi bulmanız mümkün. Ünlü markaların mağazalarının yer aldığı alışveriş caddeleri de meşhur olan şehirde Nizamiye Caddesi ve Fıskiye Meydanı öne çıkıyor. Birçok mağazanın sıralandığı Nizamiye Caddesi sadece yayalara açık olduğu için rahatlıkla alışveriş yapmanız mümkün. Eğer geleneksel ürünleri tercih ediyorsanız İçeri Şehir’de bulunan dükkanları dolaşabilirsiniz.

Bakü’de Ne Yenir?

Türk mutfağı ile benzerlikler gösteren Azerbaycan mutfağında et yemekleri, hamur işleri, dolmalar ve pilav çeşitleri ağırlıkta… Bakü seyahatinizde bölgeye özgü bir şeyler atmak isterseniz, kıymalı ya da peynirli iç ile yapılan ve bir çeşit mantı çorbası olan düşbere en meşhur lezzetlerden biri olarak ilk sırada geliyor. Bölgeye özgü bir gözleme olan qutab, yoğurt ve yeşillikler ile hazırlanan bir çorba olan doğva, nohut ve etle çömlekte yapılan piti, Azeri pilavı gibi yemekler Bakü’de tadabileceğiniz diğer yöresel lezzetlerden birkaçı… Tatlı olarak ise şekerbura, Bakü baklavasını deneyebilirsiniz.

Bakü’de tıpkı Türkiye’de olduğu gibi çay kültürü önem taşıyor. Ancak bölgede Türkiye’dekinden farklılık gösteren bir çay ritüeli bulunuyor. Bakü’de siyah çay istediğinizde keklik otu ile beraber demlenen bir çay içmeye hazır olun. Nanegillerden bir ot olan bu bitki çaya hoş bir aroma katıyor. Çay kültüründe önemli bir yeri olan diğer lezzet ise şeker yerine getirilen mürebbe adı verilen reçeller… Çay Bakü’de farklı reçel türleri ile servis ediliyor.


Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’ndan Bakü Şehir Merkezine Ulaşım

Önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle sadece turistik seyahatler için değil iş seyahatleri için de yıl içerisinde çok sayıda misafir ağırlayan Bakü’de bir havalimanı bulunuyor. Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı, şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunuyor.

Havalimanı Otobüsleri

Havalimanından şehir merkezine ulaşımda en çok tercih edilen seçeneklerden biri olan havalimanı otobüsleri, yarım saat aralıklarla hizmet veriyor. Havalimanı otobüslerini kullanarak şehir merkezindeki 28 Mayıs Caddesi’nde bulunan Vurğun Park’a 50 dakikalık bir yolculuk sonucunda ulaşabilirsiniz. Havalimanında kuzey ve güney terminallerinin birinci katından binebileceğini otobüsler 116 numaralı hat olarak hizmet veriyor. Vurğun Park’tan tarihi İçeri Şehir bölgesine ulaşmak isterseniz 120 ve 124 numaralı otobüslere binerek yaklaşık 20-25 dakikalık bir sürede ulaşım sağlayabilirsiniz.

Taksi

Havalimanından şehir merkezine konforlu bir şekilde ulaşım sağlamak isterseniz havalimanının çıkışında bulunan taksileri tercih edebilirsiniz.

Araç Kiralama

Özellikle iş seyahatlerinin de sık gerçekleştiği bir havalimanı olan Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’nda, çok sayıda araç kiralama şirketi de hizmet veriyor. Şehirde trafik koşullarının rahatlığı ve yakıt fiyatlarının uygunluğu da çoğu ziyaretçiyi araç kiralamaya yönlendiriyor. Havalimanından kiraladığınız araçlar ile şehir merkezine kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Havalimanın yolundan Boyukshor Otobanı’na çıkıp, ziya Bunyadov kavşağını geçtikten sonra sizi şehir merkezine ulaştıracak olan Haydar Aliyev Caddesi’ne çıkarak ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.


İzmir Şehir Merkezinden Adnan Menderes Havalimanı’na Ulaşım

Gaziemir ilçesinde konumlanan Adnan Menderes Havalimanı, şehir merkezinden yaklaşık 14 km uzaklıkta yer alıyor. Şehir merkezinden havalimanına Havaş, taksi, özel araç ya da otobüslerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Havaş

Çeşme, Alsancak, Karşıyaka-Mavişehir ve Kuşadası’ndan kalkan Havaş servisleri, Adnan Menderes Havalimanı’na ulaşım için en çok kullanılan alternatiflerden biri.Otobüs200 numaralı (Mavişehir), 202 numara (Alsancak), 204 numara (Bornova) ile havalimanına ulaşım sağlayabilirsiniz.

Taksi

Adnan Menderes Havalimanı’na daha konforlu ve hızlı bir şekilde ulaşmak isterseniz taksiler sizin için en ideal seçenek. Şehir merkezinde günün her saati taksi bulabilirsiniz.

Banliyö Treni

Havalimanına ulaşımda trafik derdi çekmeden hızlıca ulaşabilmek için banliyö trenini kullanabilirsiniz. Adnan Menderes Havalimanı, Sarnıç ve Cumaovası durakları arasında bulunuyor. Aliağa-Tepeköy arasındaki güzergahta hizmet veren İzban trenini kullanarak havalimanına kolayca ulaşabilirsiniz.

Özel Araç

Adnan Menderes Havalimanı’na kendi özel aracınızla ulaşmak isterseniz, havalimanında yer alan katlı otoparkı kullanabilirsiniz.

Araç Kiralama

Şehir merkezinde bulunan pek çok araç kiralama firması arasından birini tercih ederek havalimanına kısa sürede ulaşım sağlamanız mümkün.

İzmir - Baku Uçak Bileti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İzmir - Baku için 2373 TRY’den ucuz uçak bileti bulabilir miyim?+

Evet, İzmir - Baku için 2373 TRY’nin altında birden fazla uçuş bulunuyor. hemen tıklayın.

İzmir - Baku uçak bileti ne kadar?+

İzmir - Baku uçuşları için en ucuz uçak bileti fiyatı 2372 TRY . Bu, tüm hava yolları arasında bulunan en ucuz fiyat.

Bilet fiyatları artmadan uçak biletinizi hemen almak için tıklayın.

En ucuz İzmir - Baku uçak bileti hangi gün?+

İzmir - Baku arası uçmak için en ucuz gün Pazar günü.Uçak bileti fiyatlarını görmek için tıklayın.

İzmir - Baku için hangi hava yolu firması en ucuz uçak biletini sunuyor?+

Pegasus, İzmir - Baku için en ucuz uçak biletini sunan firma. tıklayın.

İzmir - Baku rotasında uçan havayolları hangileri?+

İzmir - Baku rotasında uçuşu bulunan en popüler 3 havayolu şirketi: Türk Hava Yolları, Pegasus ve AnadoluJet. Uçak bileti fiyatlarını görüntülemek için tıklayın.

İzmir - Baku arası uçakla kaç saat sürüyor?+

İzmir - Baku arası uçakla 165 dakika sürüyor.

İzmir - Baku rotasında uçarken hangi havaalanlarını kullanacağım?+

İzmir şehrinden Baku şehrine uçarken şu havaalanlarından birini kullanacaksınız: İzmir Havalimanı.Bu havalimanına ineceksiniz: Baku Havalimanı.

İzmir - Baku arası en ucuz uçak bileti ne zaman alınır?+

İzmir - Baku arasında uçak bileti rezervasyonu yaptırırken yolculuk tarihi belli ise birkaç hafta öncesinden bilet satın almak, maddi anlamda çok büyük kazanç sağlıyor.